|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kad sin voli lutke: Da li treba nametati “igračke za dečake”?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.1.2021
U podizanju dece postoji podela na muške i ženske igre. Nekad se desi da se dečak interesuje za igru lutkama ili devojčica za autiće, a to izazove zabrinutost roditelja...

image
Bolje je prihvatiti da se dete zanima za ono za šta se zanima i podsticati ga da se igra igračkama koje mu se dopadaju.
/11



Recimo, vaš sinčić ima četiri godine i kao da se od starta interesovao za lutke, igračke kojima se po tradiciji igraju devojčice. Vi ste se nadali da će on s vremenom preći na igračke za dečake, da će se zainteresovati za autiće, za vojnike i slično, ali se to nije desilo. Niste sigurni šta da radite ni šta da mislite.

Da li da ga sprečavate u igri lutkama i da mu nametnete “igračke za dečake”? Treba li da se pomirite s njegovim interesovanjima i da nastavite da mu kupujete lutke? Da li to što se igra samo lutkama znači da će kasnije razviti sklonost ka sopstvenom polu?

 

Dozvolite im da plaču

Vrlo je važno da dopustite deci da pokazuju svoje emocije. Nemojte sputavati dečaka u nežnostima, osetljivosti i plakanju.

Važno je da on bude nežan isto koliko i hrabar, tako da ga možete pohvaliti kada je nežan i pažljiv prema životinjama i drugoj deci, ali isto tako pohvalite ga kada učini nešto hrabro.

 

PROČITAJ JOŠ: Zamke u vaspitanju

Tako ćete mu pomoći da postane i hrabra i emotivna odrasla osoba, i to u pravoj meri, naglašavaju stručnjaci.

Psiholozi poručuju da nema mesta brizi. To što se dete igra onim čime se tradicionalno igraju deca suprotnog pola ne govori ništa o budućoj seksualnoj orijentaciji niti je znak da nešto nije u redu. Dešava se da dečaci vole da se igraju lutkama kao što se dešava i da devojčice vole da se igraju autićima, i to je sasvim normalno.

Ukoliko biste detetu pokušali da nametnete igračke koje ga ne zanimaju, efekat bi bio suprotan od onog koji želite da postignete - njemu bi te igračke postale odbojne. Umesto toga, bolje je prihvatiti da se dete zanima za ono za šta se zanima i podsticati ga da se igra igračkama koje mu se dopadaju. Dobro je, takođe, podsticati ga i na druženje s vršnjacima oba pola.

 

PROČITAJ JOŠ: Bonton koji treba usvojiti do 9 godine


Ako tako postupite, najverovatnije će se interesovanje za lutke s vremenom izgubiti. Čak i ako ne bude tako, ne paničite - možda će dete razviti interesovanje za funkcije ljudskog tela i postati doktor. U svakom slučaju, ukoliko podstičete druželjubivost svog deteta i njegova interesovanja, imaćete zdravog, veselog mališana, a to je valjda najvažnije - ističu dečji psiholozi.


                                                                                        Izvor: Žena.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
14
Ivin voz
Peva: Dragan Laković
12
Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...
7
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6





Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.
Evo čega se deca najviše plaše, prema uzrastu
Grmljavina, mrak, veštice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živeti u mračnom ćošku s...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here