|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svim mamama koje očekuju 2. dete. Vaše srce je spremno!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 17.7.2022
Već si savršena mama jednog srećnog deteta, i uskoro postaješ mama još jednog. Kroz sve ćeš proći ponovo, i to će biti jednako čudesno, zahtevno, i ispunjeno ljubavlju kao što je bilo i prvi put. Ne brini - tvoje srce će porasti, u njemu ima mesta za još mnogo ljubavi!

image
Osećala sam se krivom zato što će se toliko toga promeniti za moju ćerku. Foto: Freepik.com
/11


Pre nekoliko meseci, moja dvogodišnja ćerka i ja, vozile smo se ka kući nakon večere sa prijateljima, i dok smo ulazile u našu ulicu, stvorila mi se knedla u grlu, a krupne suze počele da teku niz moje lice — shvatila sam da je večeras naše poslednje veče, kada ćemo samo nas dve obaviti poznatu rutinu pred njeno spavanje.


Rođaci iz drugog grada samo što nisu došli, moj muž će se uskoro vratiti kući sa posla, a mi ćemo imati drugu bebu. Intenzivne emocije pogodie su me niotkuda. Da li sam uopšte spremna za drugu bebu?


Osećala sam se krivom zato što će se toliko toga promeniti za moju ćerku. Nisam imala pojma kako da racionalizujem ili upravljam ovom iznenadnom navalom osećanja.


Već sam bila toliko zaljubljena u ovu zdravu, nerođenu devojčicu koja mi udara u stomak, ali osećala sam se kao da oplakujem budući gubitak perioda života kao majke jednog deteta.

 

 

Danas, tri meseca kasnije, evo me ponovo sa knedlom u grlu, ali ovaj put dok gledam moju 2,5-godišnju ćerku kako voli moje drugo dete smešteno u sedalici. Na trenutak sam izašla iz sobe, a u povratku, zatekla sam je kako čuči pored bebe, i briše joj balice sa lica, istovremeno ispuštajući najslađe bebeće zvuke.


Bebin pogled bio je prikovan za lice moje starije devojčice, a knedla u mom grlu stvorila se i pre nego što sam to shvatila. Nasmejala sam se i prisetila svojih emocija od pre nekoliko meseci - tada nisam mogla da zamislim koliko će mi srce biti puno dok gledam dve male ljubavi mog života u međusobnoj interakciji. Takvi trenuci ponekad mi oduzmu dah.


Tada sam bila toliko zabrinuta zbog nepoznatog, ali nisam znala da zapravo nemam razloga da brinem, zbog svega što sledi.

 

 

Mama, ti si spremna. Znam to.

Mami koja ovo čita, i čije je srce trenutno u vrtlogu emocija zbog toga što će uskoro preći sa roditeljstva jednog deteta na dvoje...  


Zaista je istina da nikada nećeš morati da deliš svoju ljubav između tvojih beba, i zaista je istina da će se tvoja ljubav udesetostručiti kako svi budete upoznavali svoju najnoviju malu ljubav.  


Upravo sada ćeš možda uhvatiti sebe kako se pitaš da li je moguće da ćeš ikada moći toliko jako voleti drugu malu osobu, koliko voliš svoju prvu (ni ja to nisam mogla da shvatim), ali samo sačekaj, mama. Prelepo je i savršeno i dešava se tako lako, bez napora. 


Pitaš se i brineš o tome kako će tvoje starije dete reagovati na deljenje vaše pažnje, ali pokušaj da zapamtiš da je period prilagođavanja, bez obzira koliko je dug ili kratak, samo deo svega onoga što vas tek čeka. (Osim toga, i tvoje starije te može iznenaditi koliko dobro i brzo sve prihvata.)


Kao i ja, možda ćeš se naći u ovoj bizarnoj fazi oplakivanja perioda života, kada si bila majka jednog deteta. Osetila si da ste konačno stvorili rutinu koja je udobna, laka i vrlo prijatna, i da je došlo vreme da je ponovo protresete.

 

PROČITAJ JOŠ: 7 praktičnih razloga da imate "samo još jednu" bebu


Otkrićeš, da je nova rutina isto tako "udobna", samo ćeš ovog puta imati privilegiju da imaš još jednu malu dušu koju voliš, odgajaš i uživaš sa njom. Nekada sam posmatrala druge mame koje imaju dvoje ili više dece i pitala se da li su ikada u nekom trenutku mogle da saosećaju sa mojim toboganom emocija povezanim sa rađanjem još jedne bebe. Gledala bih kako se ove mame tako lako kreću kroz prodavnicu, restoran ili park sa dvoje ili više mališana, i nadala sam se (i još uvek se nadam) da ću jednog dana pronaći svoj ritam baš kao i one. Nadala sam se da ću jednog dana moći da prihvatim ulogu žongliranja sa više dece tako prirodno kao što to kod njih deluje.


Počinje nova sezona

Ako ti je srce izokrenuto i osećaš da te je ponela bujica emocija zbog rođenja sledeće bebe — znaj da su tvoja osećanja realna, razumljiva i opravdana. Možda se zagrcneš kao ja kada dođe vreme da svoju najveću bebu zagrliš poslednji put pre nego što upoznaš svoju drugu, ali zapamti: sve je ovo prelep deo ovog divljeg života.

  

Tvoje srce će porasti, u njemu ima mesta za još mnogo ljubavi.

 

Pripremila Ringeraja.rs

Izvor: Motherly

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pampers i Lilly: Donacije porodilištima
U saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, tokom Pampers i Lilly kampanje porodilišta u Beogradu, Kragujevcu i Prokuplj...
5
Aprilska zvezda baby kalendara za 2020. go...
Razdragana aprilska zvezda baby kalendara za 2020. godinu zeleno proleće nam donosi!
4
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
4





Reči koje svaka mama treba da čuje
Kada u porodicu uđe malo dete, koje zahteva veliku pažnju, menja se i partnerski odnos. Tata radi, a mama je sa bebom. K...
10 stvari bih uradila drugačije DA SADA PO...
Razmišljanje o tome šta bi ste možda uradili drugačije može vas inspirisati da sada počnete da radite stvari drugačije.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here