|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Treba li majke s troje i više dece da dobiju nacionalnu penziju?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.9.2023
Sindikati su prošle godine predložili nacionalnu penziju za majke koje imaju najmanje troje dece i 15 godina radnog staža.

image
Po postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, majka troje i više dece ne dobija nacionalnu penziju, ali joj se zaračunava poseban staž. Foto: Freepik.com
/11


Ideja je da majke toliko dece koje imaju toliko staža ne moraju nužno da idu u penziju čim ostvare ta dva uslova već da tad mogu u penziju ako im to odgovara. Ta penzija im ne bi bila umanjena zato što su rano prestale da rade, kao što ostali trpe novčane penale ako se penzionišu preuranjeno, bez 40 godina staža.


Po postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, majka troje i više dece ne dobija nacionalnu penziju, ali joj se zaračunava poseban staž.


Gostujući na Jutarnjem programu TV Prve, Mili Milićev iz Udruženja "Majke sa troje dece" kazala da je ovo udruženje podržalo inicijativu sindikata i da je bilo radnih sastanaka.

"To jeste potrebno društvu. Mi smo više za inicijativu - osnivanje demografskog fonda i usklađivanje rada i roditeljstva odnosno smanjivanja broja sati", kazala je Milićev.

Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda kazao je da je predloženo iznos nacionalne penzije bude u visini prosečne zarade.

"Jedna od izuzetno važnih stvari u inicijativi je usklađivanje rada i roditeljstva", kazao je i dodao da u inicijalni predlog ne podrazumeva da bi se penzija povećavala sa svakim sledećim detetom, ali su predložili širi obuhvat dečijeg dodatka i veće iznose.

Izvor: b92.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Mamina mama je više vezana za unuke od tat...
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici veruju zato što je ona rodila ćerku koja je rodila to unuče...
6
Ovo je 5 dokazanih prednosti upisa dece u ...
VRTIĆ je ponekad jedina opcija za roditelje koji rade.
6
“Uzmi knjigu malo, jesi li učio danas?”
Domaći zadatak „u zadnji čas“, učenje nekoliko lekcija za dan i „borba sa gradivom“ za sutrašnji test? Ako ste prepoznal...
5
Nezgoda
Autor: Miroslav Antić, Peva: Dragan Laković i dečiji hor Kolibri
5





Tata se odselio, mama je rekla da je tako ...
Tekst koji je nedavno objavljen na web stranici Poliklinike za zaštitu dece i mladih grada Zagreba – Od stabala (ne) vid...
Zašto se Kineskinje plaše da dovede decu u...
Kineska država želi da građani imaju više dece - ali parovi su toliko zabrinuti za dobrobit svoje dece da ih radije ne b...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here