|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tri put meri pre leka

Baby Planeta, 14.10.2014
Tokom trudnoće buduća mama mora stalno da ima na umu da sve što unosi u organizam utiče ne samo na nju već i na plod. To važi za hranu, vodu, faktore iz spoljne sredine, lekove. Iako je trudnoća normalno fiziološko stanje, ipak se dešava da tokom nje žena mora da uzima određenu terapiju. Većina trudnica tada je u dilemi da li i na koji način da uzimaju terapiju i može li to loše da utiče na plod. Neke pribegavaju prirodnom lečenju, zaboravljajući da i prirodni lekovi, koji inače nisu štetni, u trudnoći mogu da imaju loše posledice.

image
/11


Jedan od osnovnih uslova za zdravu trudnoću, koja će biti bez ikakvih problema, jeste da žena planirano i optimalnog zdravlja uđe u nju, smatra dr Miroslava Gojnić Dugalić, načelnik Odeljenja za patologiju trudnoće u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije.

 


Ako potpuno zdrava majka uđe u trudnoću, a trudnoća se uredno i adekvatno vodi, možemo da pričamo ne samo o rađanju zdravog deteta već i o fetalnom programiranju - da učinimo sve što je u našoj moći kako bi dete imalo najbolje zdravlje i najbolji kvalitet tkiva, a ne predispoziciju za bolest.

- Iako tokom trudnoće treba biti posebno oprezan kada su lekovi u pitanju, jer mnogi mogu da imaju neželjene efekte, njihovu upotrebu nekada je nemoguće izbeći. Pritom trudnice treba da imaju na umu da nijedan lek koji se primenjuje i prepisuje ženama u drugom stanju nikada nije nebezbedan ni za majku, ni za bebu - podvlači dr Gojnić Dugalić.  - S druge strane, niko ne može dati  stopostotnu garanciju da kod neke žene određeni lek neče izazvati neželjeni efekat.  Lekar, recimo, ima veliki spektar mogućnosti da spreči prevremeni porođaj. Nekada u osnovi problema stoji anemija pacijentkinje koja dovodi do kontrakcija. Rešavanjem anemije, rešava se i problem kontrakcija. Isto tako uzrok kontrakcija može da bude infekcija, a na lekarevom umeću je da dokuči uzrok problema trudnice, a ne da daje uniformne terapije. Međutim, i pacijentkinje treba da budu svesne da snose deo odgovornosti, te da  razmisle i dobro izvagaju treba li da koriste sve preparate koje im dobronamerni prijatelji preporučuju na osnovu svog iskustva. Ovo se pre svega odnosi na preparate koji nisu neophodni ukoliko se trudnica izbalansirano hrani. Takođe, ne valja ni da imamo viška određenih materija u organizmu. 

Ipak, neke materije je potrebno dodavati kako bismo bili sigurni da će plod biti zdrav. Ovo se pre svega odnosi na folnu kiselinu kako bi se sprečili poremećaji centralnog nervnog sistrema i kičmenog stuba kod deteta, jer najčešće hranom ne unosimo dovoljno ovog nutrijenta. Kada se doziraju vitamini i minerali, treba imati na umu uslove života trudnice, kvalitet hrane koju unosi, kao i kvalitet preparata, jer nisu svi iskoristiljivi u istoj meri. I lekari treba da budu svesni da nekada veće doze lekova ne znače bolje lečenje i bolji rezultat.

 - Dobar primer je lek  progesteronski preparat koji se često daje trudnicama u prvom trimestru trudnoće.  Njega koristimo kako bi se sprečile ili umanjile kontrakcije, zaštitno delovalo na grlić materice, a u cilju sprečavanja spontanog pobačaja - pojašnjava sagovornica Baby planete. - Ali lekari moraju da budu svesni da povećavanje količine leka ne znači da se timr povećava i mogućnost za sprečavanje spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja, bez obzira na dozu. Razlozi za prevremeni porođaj mogu da leže u drugim faktorima i dobar perionatolog mora da sagleda kompletan organizam, ne samo matericu trudnice.

S druge strane, dodaje dr Gojnić Dugalić, lekari imaju mogućnost da u takvim situacijama daju antiagregacionu, antikoagulacionu terapija i kortikosteroide. To su preparati koji obezbeđuju dobru cirkulaciju trudnice, ne dozvoljavaju zatvaranje krvnih sudova i na taj način sprečavaju kontrakcije. Ovakvim izborom terapije ne samo da održavate trudnoću nego sprečavate da trudnoća isprovocira neko oboljenje za koje žena ima predispoziciju. Na primer, sprečava se da iz čista mira dođe do tromboze vena, antifosfolipidnog sindroma (koji izaziva spontani pobačaj) i sl.

Što se tiče preparata u slobodnoj prodaji, osnovno pravilo je da trudnica nikada ništa ne treba da uzima bez saveta sa lekarom. To se odnosi i na korišćenje čajeva, jer je stara medicina lečila baš fitoterapijom. Naime, u sastavu čajeva postoje supstance koje ne moraju biti bezazlene po trudnicu i plod. Tako se purgativni čajevi, na primer, nikako ne preporučuju trudnicama.

Zato je poželjno da se trudnica uvek posavetuje sa lekarom. Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, sa timom vrsnih lekara, uz  direktora dr Aleksandra Stefanovića, pacijentima je obezbedila maksimalnu pristupačnost lekarima. Trudnice su uvek dobrodošle, a jedan od osnovnih vizionarskih stavova uprave bilo je obezbediti uvek dostupnog lekara, koji stručno i ljudski pacijentkinji može pomoći da trudnoću uspešno dovede do dobijanja zdravog potomstva. Podizanjem nataliteta doprinosimo društvu kao celini i jačamo njegovu najjaču bazu, a to je naše potomstvo, zaključuje prof. Gojnić Dugalić.

 

Samo sigurni lekovi

Da bi lek dospeo na listu preparata čija se primena dozvoljava tokom trudnoće, neophodno je sprovesti mnogo ispitivanja. Po klasifikaciji, lekovi koji se ne smatraju apsolutno bezbednim primenjuju samo kod vitalne ugroženosti. Dešava se čak da se neki lekovi koji su decenijama davani trudnicama kao terapija izbace iz upotrebe posle otkrića da eventualno mogu imati neželjeno dejstvo na majku ili plod. Mora se naglasiti da čak i medikamenti koji su davani pa potom njihova upotreba obustavljena nisu imali drastiče posledice. Međutim, danas se primenjuju samo lekovi za koje u ovom trenutku smatramo da imaju manje potencijalno neželjenih efekata - pojašnjava dr Miroslava Gojnić Dugalić.

 

I uz hroničnu bolest zdrava beba

Ako trudnica ima neku hroničnu bolest, bilo da je otkrivena ili za nju postoji predispozicija, današnja perinatalna medicina ima sjajne mogućnosti da drži bolesti pod kontrolom i da te trudnoće uspešno dovede do kraja, a da deca budu potpuno zdrava. U takvim situacijama je  i za zdravlje ploda bolje da mama dobija adekvatnu terapiju. Na primer, ako je mama dijabetičar, može se primenjuvati insulin, ako ima problem sa štitnom žlezdom, treba da dobije terapiju kako bi održala metabolizam u normali. To je za plod daleko korisnije u odnosu na potencijalnu štetu od uzimanja nekih medikamenata.

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na shop.aksa.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
19
Čudo života: Život bebe u stomaku u par crta
Kada život zaista počinje? Šta znate o čudu života? Jedinstveno ljudsko biće koje je stvoreno od neponovljivog , samo je...
7
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
6
Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...
6





Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here