|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa jela. Upotrebljavaju se delovi biljaka koji su najpikantniji i imaju najjače izraženu aromu.

image
/21


Pojedini začini pozitivno deluju na organizam jer sadrže određene materije koji imaju lekovito dejstvo. Začini mogu biti pojedine biljke ili pak mešavina više biljki.

 

Aleva paprika

mlevena crvena, slatka i ljuta, začinska paprika – često se nađe na meniju, većinom u kuvanim jelima, velikog broja stanovnika evropske i svetske kuhinje, prevashodno na trpezama Srednje Evrope, Mediterana, Balkana, Južne Amerike i Azije. I ljuta i slatka Aleva paprika pomažu varenju, a ljuta čini lek protiv usporenog varenja. Bogata je vitaminom C.

 

Ljuta paprika

pojačava cirkulaciju i znojenje te pročišćava znojne žlezde, pročišćava creva, uništava parazite u crevima, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka.

 

Biber

je jedan od najpopularnijih začina. Može biti u zrnu ili mleven. Njegovo lekovito svojstvo je da povećava apetit. Pošto veoma brzo izgubi aromu, preporučuje se da se melje neposredno pre upotrebe.

 

Beli luk

se uglavnom koristi u svežem stanju. U narodnoj medicini se koristi za lečenje organa za disanje, srca i krvnih sudova, glavobolje, nesvestice, organa za varenje, kožnih bolesti.

U naučnoj medicini se koristi gotovo isto kao i u narodnoj. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apetita, za jačanje, kao stimulans živčanog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arteroskleroze i dečjih glista, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti kao što su tifus, grip, difterija, kolera, protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja, u obliku kašice za lečenje čireva i uboja.

 

Celer

Koristi se i list i koren, uglavnom kao dodatak supama i čorbama, ali i varivima. Čitava biljka je hranljiva, i okrepljujuća; može se iscediti, a sok se upotrebljava za zglobove i zapalenja urinarnog trakta. Seme, koje se prikuplja nakon što biljka procveta u drugoj godini, je baza za homeopatski ekstrakt koji se upotrebljava kao diuretik. Koren je efikasni diuretik koji se koristi za kamen u bubregu. Takođe upotrebljava se kao lek za otklanjanje probavnih smetnji.

 

Mirođija

se koristi u svežem i sušenom stanju. Ona pojačava rad bubrega, ublažava grčeve u stomaku (čaj), jača otpornost organizma. Veoma je čest začin, koji se koristi kao dodatak čorbama, varivima, sosovima, turšiji, ne kaže se džabe “On je u svakoj čorbi mirođija”.

 

Peršun

se uglavnom koristi svež. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. On pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno kod grčeva.

 

Lovorov list

potiče iz mediteranskih zemalja i posebno se koristi za pripremu jela od pasulja, soje, kupusa, pečurki i paradajza. Smanjuje nadimanje.

 

Bosiljak

koristi se lišće (sveže ili sušeno). Uglavnom se dodaje jelima od paradajza, na samom kraju kuvanja, radi jače arome. Ima umirujuće dejstvo, pospešuje varenje i otvara apetit.

 

Origano

je veoma aromatičan. Najviše se koristi u italijanskoj, španskoj i grčkoj kuhinji. Dobar je za lečenje disajnih organa, glavobolje, prehlade i pomaže varenju.

 

Ruzmarin

ima jak miris. Najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji kao dodatak u supama, čorbama, marinadama.

 

Nana ili menta

ima osvežavajući miris i ukus te se dodaje teškim jelima. Ona olakšava varenje i pomaže u odvikavanju od pušenja.

 

Majčina dušica

ima oštar ukus te se koristi uglavnom za čorbe od paradajza. Ona umiruje živce i pomaže pri stomačnim tegobama. Kao čaj, ona pomaže pri otklanjanju promuklosti i pročišćavanju disajnih puteva i krvi.

 

Hren

upotrebljava se koren, uglavnom kao dodatak salatama i varivima. Ima oštar, ljut ukus i treba ga obazrivo koristiti. Ima najviše vitamina C od svih biljaka. Koristi se kod lečenja glavobolje, obolelih disajnih organa, zatim jača krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojačava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.

 

Seme aniša

deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje i odvod štetnih sokova iz organizma, čisti krv i jača živce, čisti pluća od sluzi, želudac i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju i otklanja nesanicu.

 

Kapar

koriste se pupoljci biljke (marinirani), kao i sušeno seme, kao dodatak salatama i sosovima. Podstiče varenje i otvara apetit.

 

Majoran

aromatičan je i koristi se u čorbama, varivu, pečurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a smiruje kašalj i prehladu.

 

Đumbir

se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah. Zastupljen je u Indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, čorbi, sosova, pirinča, kao i poslastica.

 

Kari

pravi se kao kombinacija nekoliko začina (cimet, kardamom, karanfilić, kim, korijander, crni biber) koji se melju u prah. Osnovni je začin indijske kuhinje.

 

Korijander

spada među najstarije začine, a potiče iz jugoistočne Evrope. Veoma je aromatičan i koristi se u obliku zrna, praha i u svežem obliku. Listovi podsećaju na peršunov list i dodaje se jelima na samom kraju. Zrno i prah se koriste posebno u indijskoj kuhinji, za pripremu jela od povrća, ali i poslastica. U našoj kuhinji se koristi u obliku zrna, kao dodatak turšiji. Prirodni je diuretik, čisti bešiku, pomaže probavu, olakšava probleme mučnine, morske bolesti i povraćanja, ublažava kožne upale.

 

Kardamom

koristi se u zrnu i prahu i jedan je od najskupljih začina na svetu. Posebno je omiljen u Indiji, Švedskoj i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Kardamom se koristi u mešavinama začina, za pripremanje jela od povrća, karija i slatkiša (indijski puding, švedske pogačice). U arapskim zemljama dodaje se crnoj kafi. Pomaže probavu, osvežava dah, podstiče rad srca, jača pluća. Treba ga koristiti u malim količinama.

 

Pimet

popularan je u Meksiku, Indiji i Jamajci. Ima sličan ukus biberu, ali nema toliku ljutinu i oštrinu. Prijatnog je mirisa i koristi se za čorbe, pikantne umake, turšiju, kolače.

 

Cimet

aromatična kora tropskog cveta koji se koristi i kao prah. Koristi se kao dodatak poslasticama, a na Dalekom Istoku i u Indiji i za pripremu slanih jela. On okrepljuje telo i deluje antiseptično i detoksično na organizam, poboljšava probavu, podstiče znojenje, koristan je kod prehlada i kašlja. Koristi se u malim količinama i u kombinaciji sa drugim začinima.

 

Kim

koristi se seme koje je tamno braon boje, kao dodatak jelima od mahunarki, kupusa, pecivu i hlebu, krem sirevima. Kim u svežem obliku (list) koristi se kao dodatak salatama, barenom povrću i sosovima. Bogat je proteinima i olakšava varenje i ublažava grčeve u stomaku, posebno se daje novorođenim bebama u obliku blagog čaja.

 

Vanila

se koristi kao šipka, prah ili ekstrat vanile za pripremu kolača i ostalih poslastica.

 

Karanfilić

osušeni cvetni pupoljci jakog, prijatnog mirisa i gorkasto -ljutkastog ukusa. Za postizanje arome dovoljno je svega nekoliko klinčića. Deluje kao antiseptik.

 

Muskat

morski oraščić - plod tropske biljke (malajskog drveta) koji se prilikom upotrebe renda i dodaje slanim i slatkim jelima, žitu, varivima, kremovima, pudinzima i sosovima. Prijatnog je mirisa. On ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkcije srca i mozga. Muskatni orah se koristi u malim količinama i ne treba ga davati deci.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Danas su na meniju špargle!
Špargla je poznata po svom lekovitom dejstvu. Pogledajte kulinarske trikove koje je dobro znati kada pripremate jela od ...
3
Frka! Dete vas je zateklo u krevetu
Kako treba reagovati kad se dete suoči sa eksplicitnom scenom seksa između roditelja, objašnjava Svetlana Virijević-Mudr...
3
DNK analizom protiv raka dojke
Osnovni cilj DNK analize jeste utvrđivanje genetičke osnove velikog broja naslednih oboljenja. Sada, mnogo pre pojave pr...
3
SVETSKI DAN SPAVANJA
Svetski dan spavanja seobeležava od 2008. a cilj mu je da ukaže na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, d...
3





Jedite lubenice!
Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka koja potiče iz Afrike. Ona je slatko povrće bogato vodom.
Začini
photo
Začini su biljke ili delovi određenih biljaka koje se u određenom obliku upotrebljavaju radi postizanja arome i ukusa je...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here