|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Začuđujuće činjenice o trudnoći

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.2.2018
Vaše telo u trudnoći je čudo prirode – kao i vaša beba.
Ključne reči:

image
/11


Na primer, jeste li znali da...

  • Sadržaj soli u plodovoj vodi jednak je onom u moru.
  • Bebe se rađaju bez čašice kolena.
  • Žene starije od 40 godina imaju 128% veću šansu roditi levoruko dete.
  • Najveći broj beba rođenih u jednom porođaju je devet.
  • Parovi se češće odlučuju na još jedno dete ako imaju samo devojčice.
  • Prvi bebini moždani valovi mogu se snimiti već 40. dana trudnoće.
  • Već sa 79 dana beba u materici sklonija je slatkom nego kiselom ukusu.
  • Fetus se rano počinje pomerati, već u 6. ili 7. nedelji trudnoće, iako to pomeranje trudnica može osetiti najranije u 17. nedelji. Već u 12. nedelji beba počinje sisati svoje prstiće.
  • Bebe se igraju pupčanom vrpcom.. Neka istraživanja čak pretpostavljaju da ako je stisne dovoljno čvrsto, može izazvati neku vrstu adrenalinskog uzbuđenja zbog kratkog ograničavanja dostavljanja kiseonika.
  • Bebe u materici čuju već u 12. nedelji. Odmah nakon porođaja novorođenčad prepoznaje glasove svojih roditelja jer ih je slušalo u materici.
  • Bebe u stomaku sanjaju. Istraživanja pokazuju da bebe proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu) koja nagoveštava sanjanje otprilike u 23. nedelji. Sanjanje podstiče razvoj bebinog mozga.
  • Blizanci između sebe razvijaju poseban odnos već u materici. Italijanski psihoterapeut ultrazvučno je snimao blizance i uhvatio ih je kako se lupkaju.
  • Latinska reč za dojku je mama. Sisavci (lat. mammalians) su po klasifikaciji skupina od preko 15000 vrsta kralježnjaka (životinja koje imaju kralježnicu). Uključuju i čoveka. Glavne karakteristike sisavaca su toplokrvnost, postojanje površinskih dlaka i dojke kod ženki. Ta neverovatna zbirka životinja zapravo je dobila ime po dojci.
  • Bebe mogu proizvoditi zvukove u materici. Prema španskim istraživanjima zvučne vibracije mogu stvarati već sa 18. nedelja.
  • Novorođenčadi je urođena ljubav prema ljudskim licima. Istraživanja su pokazala da sa više zanimanja prate uzorke koji liće ljudskom licu od bilo kojih drugih šarenih uzoraka.
  • Otprilike oko 30. nedelja trudnoće beba može primjetiti svetlo izvan majčinog tela i okrenuti se u materici prema svetlu male lampice prislonjene na majčin stomak.
  • Prvi, maleni tragovi sećanja počinju se ocrtavati u fetalnom mozgu negde u zadnjem tromesečju, teško je odrediti tačno u kojem nedelji. Neki naučnici tvrde da dete može pamtiti tek u 6. mesecu, drugi raspravljaju da mozak nema mogućnost prizvati sećanje barem do 8. meseca. Ipak, ne postoji dilema da već nerođeno dete pamti.
  • Uz mnoge druge svrhe, hormon progesteron sudeluje u mehanizmu koji sprečava ženino telo odbacivanje zametka kao što bi normalno odbacilo bilo kakvo drugo strano tkivo s drugačijom DNA.
  • Novorođenče staro 3 dana pre će reagovati  na miris tkanine namočene u plodovu vodu svoje majke, nego na miris tkanine namočene u plodovu vodu druge žene.
  • Dojeno novorođenče staro 14 dana više voli miris mamine dojke od mirisa dojke druge žene koja doji.
  • Novorođenčad hranjena na bočicu više vole miris majčine plodove vode od mirisa mlečne formule kojom se hrani.Novorođenčad hranjena na bočicu takođe više vole miris bilo koje žene koja doji, nego miris mlečne formule ili miris žene koja ne doji.


Izvor: ringeraja.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
12
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
5
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
5





Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here