|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zaštitite i osnažite svoj i bebin koštani sistem

Marina Odalović, 27.4.2018
Kalcijum i vitamin D u ishrani za zdrav koštani sistem

image
/11



Zašto kalcijum?


Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Skoro celokupna količina (99%) kalcijuma nalazi se u kostima. Dovoljna količina kalcijuma neophodna je za pravilno formiranje i odgovarajuću jačinu kostiju i zuba kod bebe, ali i za pravilan rad srca, nervnih i mišićnih ćelija. Unos odgovarajuće količine kalcijuma sprečava nastanak visokog krvnog pritiska kod trudnice. Nedovoljan unos kalcijuma u trudnoći može dovesti do nepravilnog razvoja kostiju bebe, kao i usporenog rasta bebe.


Koliko kalcijuma ?


Da biste uneli dovoljnu količinu kalcijuma, trudnicama se preporučuje unos od 1000 mg dnevno. To je količina kalcijuma koju dnevno treba da unese i svaka odrasla osoba. Povećanje doze u trudnoći nije potrebno jer organizam trudnice bolje apsorbuje kalcijum iz hrane i tako zadovoljava povećane potrebe. Nakon porođaja, apsorpcija kalcijuma se smanjuje i vraća na normalne vrednosti. Ukoliko trudnica ne unosi dovoljnu količinu kalcijuma dolazi do oslobađanja kalcijuma iz njenih kostiju što dovodi do smanjenja gustine i slabljenja kostiju majke i može ugroziti njen koštani sistem u budućnosti.


Najbolji izvori kalcijuma su mleko, mlečni proizvodi i pojedine cerealije. Trudite se da koristite obrano mleko, sir i jogurt. Oni obezbeđuju više kalcijuma od punomasnih namirnica. Dovoljnu količinu kalcijuma obezbedićete sa dve šolje jogurta ili mleka dnevno.


Zašto vitamin D?


Pored kalcijuma, podjednako važan vitamin za pravilan razvoj i dovoljnu jačinu kostiju bebe je vitamin D. Ovaj vitamin reguliše potreban nivo kalcijuma u organizmu. Nedovoljan unos vitamina D može dovesti do rahitisa (krivljenja kostiju) kod novorođenčadi.


Vitamin D se proizvodi u našoj koži kada smo izloženi sunčevim zracima. Pokušajte da što više vremena provodite napolju , posebno kada je vreme sunčano. Pored toga, vitamin D se nalazi i u nekim namirnicama, npr. žumance jajeta, riba (posebno losos), mleko, iznutrice. Svakodnevna ishrana treba da sadrži pomenute namirnice čime se obezbeđuje dovoljna količina vitamina D za pravilan razvoj kostiju i zuba Vaše bebe.


Oprez!


Osobama koje imaju kamen u bubregu ili bešici ne savetuje se povećan unos kalcijuma u trudnoći.


Ne preporučuje se uzimanje velikih količina vitamina D (preko 50 mcg), jer tada može ispoljiti i neželjene efekte (mučnina, glavobolja, gubitak apetita), kao i veliko povećanje nivoa kalcijuma u krvi.


Dipl. farm. spec. Marina Odalović


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
6
COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...
4
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2





Evo zašto treba da jedemo jagode
Vreme je jagoda, iako ih ima i van sezone, sada su najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko nedel...
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here