|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
O ovoj temi svaki roditelj bi imao šta da kaže.

image
Istraživači kažu da postoji veza između fizičkog kažnjavanja dece i nasilja koje ta deca čine kada odrastu.
/11


 

Dok jedni smatraju da su batine neophodne da bi deca bila dobro vaspitana, drugi to smatraju potpuno nepotrebnim. Čak je i mišljenje stručnjaka podeljeno kada je reč o toj temi, ali ovog puta je istraživanje "stalo na stranu" onih koji smatraju da decu ne treba tući.


Naime, novo istraživanje pokazuje da fizičko kažnjavanje dece dovodi do toga da budu fizički nasilni prema svojim partnerima kada odrastu.


Studija u kojoj je učestvovalo 758 odraslih ljudi sprovedena je u Teksasu, a učesnici su odgovarali na pitanja o fizičkom kažnjavanju kada su bili deca, kao i iskustvima sa nasilje u ljubavnim vezama kada su odrasli.

 

PROČITAJ JOŠ: Zagrlite dete kada se grozno ponaša! Evo zašto!


Skoro 20 odsto ispitanika priznaje da je počinilo nasilje u vezi, a od tog broja je njih 68 odsto bilo fizički kažnjavano u detinjstvu - neke od njih su roditelji udarali samo rukom, a neke i objektima.

 

Istraživači kažu da su otkrili "značajno pozitivnu vezu" između fizičkog kažnjavanja dece i nasilja koje ta deca čine kada odrastu. Veza je primetna čak i kada se izoluju faktori poput pola, etničke pripadnosti, uzrasta, obrazovanja roditelja.

 

Drugim rečima, stručnjaci tvrde da "nekoliko po guzi" povećava šanse da će dete tako kažnjavano biti nasilno kada odraste.

Inače, i ranija studija je utvrdila da su osobe koje su roditelji tukli u detinjstvu agresivnije kada odrastu, pa čak i da su skloniji korišćenju droga i alkohola.

 

Psihoterapeut Majra Mendez kaže da to nije iznenađujuće.

"Fizičko kažnjavanje je zastrašujuće i štetno za dete. Udaranje rukom ili predmetom uči dete da je to način kako se problemi rešavaju, a to može da se prenese i u svet odraslih", kaže ona.

 

PROČITAJ JOŠ: Ko su helikopter roditelji?


"Ako udarite svoje dete, učite ga da je udarac u redu. Zato ima smisla da će, kada odrastu, želeti da ‘kazne’ nekoga na isti način", saglasna je i pedijatar Đina Posner.

 

Da li podržavate fizičko kažnjavanje dece?

 

 

Izvor: mondo.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sa koliko godina deci PROBUŠITI UŠI?
O temi mala deca i minđuše vode se velike rasprave – je li to baš slatko ili je nanošenje telesne povrede?
15
Vuče vuče bubo lenja
Autor: Ljubivoje Ršumović, Peva: Dragan Laković
9
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Kon: zimski raspust možda od polovine dece...
Epidemiolog Predrag Kon je rekao da bi školski raspust mogao početi od druge polovine decembra i dodao da o tome treba d...
6





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here