|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto starije dete ne treba da bude dadilja mlađoj deci?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.5.2018
Ruski psiholog Vladimir Petrov je objavio studiju o tome zašto bi roditelji trebalo da izbegavaju prebacivanje odgovornosti na starije dete, kada je briga o mlađoj deci u pitanju. Ova studija se posebno osvrće na razvojnu fazu dece ranog predpubertetskog doba i štetnost uloge dadilje koju starije dete dobije dolaskom mlađih članova porodice. Preporučujemo da ovaj članak pročita svaki roditelj. Važno je.

image
Starije dete može i treba da pomogne. Ali, odgovornost je i u tom momentu roditeljska. Foto: Freepik.com
/11


Često počinje sa nekim malim zaduženjima. “Pripazi na brata/sestru dok ne završim nešto.” Kad se roditelj vrati, starije dete uredno podnosi izveštaj o aktivnostima mlađeg deteta, imitirajući roditeljski glas. Pri tom se u njegovim očima vidi neverovatni ponos zbog dobro obavljenog posla.


Ova priča nas vodi do sledećeg scenarija. Roditelj je sa decom u parku. “Pripazi na brata/sestru dok ne trknem do toaleta.” To može da ispadne dobro prvi put. I drugi, i treći. Ali, zamislite scenu gde se roditelj vraća iz toaleta i vidi situaciju u kojoj mlađe dete pada sa penjalice i udara glavom o zemlju. Starije dete je u šoku i ne zna kako da smiri mlađeg brata ili sestru. Od tog momenta, starije dete kategorički odbija da ide u park.

 

PROČITAJ VIŠE: Kako sprečiti decu da grizu, udaraju, čupaju druge

 
Prvi nedostatak maloletne dadilje je nemogućnost da se fizički i emotivno izbori sa zahtevima mlađeg deteta. Čuvanje dece (makar i na kratko) podrazumeva ne samo fizičku brigu o njima. Već emotivnu sigurnost koju im osoba koja ih čuva pruža. To znači da se dete oseća sigurno u svakom segmentu svog postojanja, dok je pod nečijim nadzorom. Sasvim je u redu zamoliti starije dete da pripazi na mlađe dok mama sprema večeru ili je u toaletu (u kući). Ali, obaveza koju starije dete dobije na otvorenom, je jednostavno, nemoguća misija.

Postoji određeni broj roditelja koji se neće složiti sa ovim. “Šta će mu faliti? Mi smo se čuvali sami dok smo bili mali. Kao da su tad postojale bebisiterke.”Ili, onaj drugi scenario. “Na taj način starije dete trenira odgovornost.”

Ne, čuvanje mlađeg brata ili sestre ne treba da bude trening. Naročito ne trening odgovornosti. Kako li će se osećati roditelj ukoliko starije dete nije doraslo zadatku? A tek dete?

PROČITAJ VIŠE: Saveti koji će pomoći da naučite decu da vam daju malo mira


Najvažnija stvar koju roditelji moraju da zapamte je da starije dete ne snosi nikakve posledice odluke da se ima više od jednog deteta. Takođe, od njih ne smeju da očekuju konstantno razumevanje da ste stalno umorni i da sad nemate više snage niti vremena da se posvetite i njima.

Briga o deci je isključivo roditeljska obaveza.

Starije dete može i treba da pomogne. Ali, odgovornost je i u tom momentu roditeljska. Jer je realna procena kapaciteta sopstvenog deteta samo i isključivo roditeljski zadatak. Ukoliko preopteretite vaše dete, možete proizvesti kontraefekat. I pri tom trajno uticati na psihički i emotivni razvoj starijeg deteta.


Da biste izbegli situacije u kojima je starije dete kritikovano jer je mlađe uradilo nešto loše pod njegovim nadzorom, dozvolite deci da budu deca. A sebi omogućite da budete sjajan roditelj tako što ćete vi brinuti o njima. Dok potreba za tim postoji. I naučite ih najvećoj vrednosti.


Brini sam o sebi. Kad naučiš to, siguran sam da ćeš umeti da brineš i o drugima.

 

Mirjana Ilić

Izvor: Pasarella.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je to senzorna integracija?
Poremećaj senzorne integracije ili senzorna disfunkcija, podrazumeva neadekvatnu obradu čulnih informacija od strane ner...
7
Pravila za prvu pomoć
Nezgode se deci obično ne dešavaju u saobraćaju nego kod kuće ili napolju, u igri. Na sreću, roditelji su uglavnom u bli...
5
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5





Trogodišnjake doslovno boli briga za vas!
Dvogodišnjaci svakako jesu zahtevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitan...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here