|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj kompjuter ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (11.08. – 31.08.2014.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikonica Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo na osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Namirnice koje treba da izbegavate u trudnoći

Autor: Blic online (www.blic.rs) | 11.11.2012
image

Iako se mnoge trudnice trude da jedu zdravo, nekada iz najbolje namere i zbog neznanja mogu da naprave problem. Upoznaćemo vas sa namirnicama koje treba da izbegavate tokom trudnoće.

Mekani sirevi

Nepasterizovano mleko, pašteta domaće proizvodnje i uvozni mekani sirevi kao što su bri, feta, gorgonzola mogu da sadrže bakteriju listeriju. Listerija je retka bakterija koja može da se nađe u proizvodima od nepasterizovanog mleka, u džigerici, nedovoljno kuvanom mesu i u polugotovim jelima. Treba biti oprezan jer ozbiljne posledice mogu da se jave u razvoju bebe, posebno ako odmah ne započnete terapiju. Listerija može da pogodi posteljicu, plodovu vodu i bebu, a posledice su katastrofalne - spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta.

Sirovo meso

Izbegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morske plodove (školjke i suši) jer možete da se zarazite koliformnom bakterijom (može da izazove različite infekcije) i salmonelom. A postoji i mogućnost od zaraze i toksoplazmom. Ovo je retka, ali i vrlo opasna infekcija, čiji je uzročnik toksoplazma, parazit koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i preko nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa. Kod primarne infekcije u trudnoći (kod toksoplazmoze može da bude reč o prvoj infekciji - primarna infekcija i ponovnoj infekciji - reinfekcija) postoji značajna opasnost od infekcije bebe. S obzirom na to da toksoplazma prelazi u fetalni krvotok tek posle 16. nedelje trudnoće, izostaje razvijanje teških anomalija fetusa, ali zbog infekcije deteta može da dođe do fatalnog ishoda.

Sirova jaja

Sirova jaja ili hrana koja sadrži sirova jaja (majonez, sladoled...) trebalo bi da izbegavate zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno bitno ako jedete umake i sladolede iz kućne radinosti, jer se ovi kupovni proizvodi prave od pasterizovanih jaja.

Bakalar i tuna

U trudnoći treba da jedete ribu, ali ne svaku ribu. Izbegavajte meso morskog psa, sabljarke, bakalara i tune jer oni sadrže živu koja je nusproizvod industrijskog otpada. Živa prolazi kroz placentu i može da ošteti bebin nervni sistem. Male količine žive takođe mogu da utiču na nervni sistem i da za posledicu imaju teškoće u razvoju. Tunjevinu iz konzerve jedite najviše jednom nedeljno.

Nezreo krompir

Nezreo krompir, odnosno zeleni delovi krompira sadrže biljni otrov solanin, koji je štetan za razvoj fetusa. Tačnije ovaj otrov može da izazove nepotpuno zatvaranje kičmene moždine. Izbegavajte i one krompire koji su delimično zeleni jer je i u njima solanin i tamo gde nije zeleno.

Džigerica

Juneća, jagnjeća i svinjska džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu sa nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako jedete jednom nedeljno.
 
 
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




Jagnjetina sa graškom iz rerne
Kuvar: Torbica
Kompletan obrok iz rerne!
Click Here