|
RE: Ginipral, Partusisten 11.4.2012 23:26:06
|
|
|
|
JAmy
|
Samo cu ukratko da kazem,zivio ginipral i utrogestan. Zbog pametovanja mog prethodnog ljekara koji se ugledao na tu zapadnu medicinu,ja sam imala pobacaj prije ove trudnoce.I kada sam drugi put ostala trudna,ja ponovo kod njega sa istim problemima,on mene ponovo ostavlja bez terapije.Srecom sam ga promijenila i uspjela da sacuvam bebu(lezim u bolnici u nasoj zemlji).Soni je samo imala srece i to je to,vjerovatno je to bio neki prolazni hormonski disbalans ili manji hematom.Ja sam inace i pregledana u inostransvu al kod naseg ljekara koji se poistovjetio sa zapadim pomodarima,koji ozloglasavaju tradicionalne ljekove da bi farmaceutska industrija za koju godinu uvalila na trziste skoro isti lijek pod drugim imenom i duplo skuplji.Nevolja nasih ljekara je to sto su cesto nezainteresovani za pacijenta pa trudnicama za bilo koji bol daju ljekove poput giniprala.Ali,kada se utvrde rane kontrakcije,definitivno je opravdan,jednako kao i utrogestan,posebno kod krvarenja u prvom trimestru.Nedostatak progesterona se tesko dijagnostikuje u trudnoci kao i prije nje,pa se ovim lijekom pokriva takva mogucnost,a u sirokoj je primjeni i zbog svog blagodatnog dejstva na sam uterus,i posto je rijec o hormonu koji u trudnoci nema gornju granicu vrijednosti,nema nezeljenih uticaja ni na bebu ni na majku.E sad,ginipral nije bas bezopasan po zdravlje trudnice,ali nije ni toliko fatalan ako se racionalno koristi.Prosto,manje ce mi on ostetiti srce nego da sam ne daj Boze izgubila bebu.To ne bih ponovo prezivjela!Najvise me nervira ta inostrana politika koja nam soli pamet o medicini i principima lijecenja,nakon sto su otrovali nasu zemlju raznim hemijskim bioloskim i radioaktivnim otrovima,sada nam pametuju o prirodi i prironim metodama lijecenja,i sto manje ljekova,itd.Treba svi da razmislimo odakle ovolika neplodnost i problemi u odrzavanju trudnoce kod nas zadnjih nekoliko godina?To je sve doslo iz zemalja koje su ucestvovale u misiji masovnog istrebljanja juznoslovenskog naroda,pa se najezim kad cujem da treba da budemo kao oni,oni bolje znaju od nas.Sa njihovim zenama mogu da se igraju prirode,sa nasim ne niko vise,jer su decenijama izlozene uticajima stetnih agenasa koje su nam ONI ''uvezli'',i nasi organizmi ce sve teze donositi djecu na svijet bez dodatne hemije! Zemunka,procitaj moj post sa prethodne strane da bi bolje razumjela kontrakcije,nemoj da se plasis da ce da ti bude kao meni,ali da znas,da to sto opisujes to jesu kontrakcije.Kod nekih trudnica se izgube i ne ponove se vise sto ti ja od srca zelim,kod nekih uz terapiju budu blaze ali nikad ne prestanu al nikad ne ugroze trudnocu,a moj primjer je izuzetak a ne pravilo.UZ je 100% pouzdan da dijagnostikuje kontrakcije,ako se pojave u trenutku dok je pregled u toku.Tokograf i ctg nisu nista vise pouzdani osim kada se radi o porodjajnim kontrakcijama imaju prednost zbog prakticnosti primjene.Meni ctg nikad nije detektovao kontrakcije,zato sto ih ja nemam non-stop nego u napadima koji nisu ni tako rijetkiJedino da sam stalno prikljucena na aparate tako bi mogli da imaju tacan uvid kada se javljaju i koje su jacine. Izvinjavam se zbog skretanja sa teme ,nisam odoljela da sve ovo ne napisem...
< Poruku je uredio JAmy -- 11.4.2012 23:46:13 >
|