|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vaginizam
4.1.2010 0:05:07   
buhla
Prebacila sam ovaj deo iz teme: Zasto je odnos ponekad bolan?

IZVORNA PORUKA: buhla

IZVORNA PORUKA: cipiripi


Simptomi - Bol pri penetraciji, pečenje, peckanje, stegnutost i grčevi mišića vagine i/ili donjeg dela leđa... Mogući uzrok

Vaginizam.
Ovaj poremećaj karakteriše izražena stegnutost i suženje vaginalnih mišića, što uzrokuje snažne, nevoljne grčeve mišića ili jak bol tokom polnog odnosa. Uzroci mogu da budu povreda tokom porođaja ili operacije; endometrioza (razrastanje materičnog tkiva van materice); hronična infekcija urinarnog trakta, psihološki problemi poput anksioznosti, stresa, ranijeg iskustva seksualnog zlostavljanja ili grubog seksa.

Rešenja

Vaginizam se leči. Širok spektar vežbi i tehnika relaksacije mogu postepeno da vas oslobode bola, uključujući vežbe kontrole mišića pri kojima stežete i opuštate karlične mišiće, kao i vežbe penetracije, kod kojih za početak vežbate da stavite u vaginu tampon ili prst. I psihoterapija može biti od pomoći i zato se nemojte ustručavati da potražite stručnu pomoć. Ali, eksperti naglašavaju da su često dovoljne fizičke vežbe i bihejvioralne tehnike.

izvor:Cosmo



meni se ovo ponekad desi, a znam i razlog zbog cega, nisam dovoljno opustena i imam neke traume odavno - kada me jedna budala za malo silovala, ali hvala Bogu pa sam se spasila.
Brzo se na svu srecu opustim pa bude ok, ali me pocinje da hvata frka za porodjaj... sta ako mi se to desi u toku porodjaja (jednoj koleginici se davno desilo, da je bukvalno dok je beba bila na pola, tacnije glavica na pola izasla da se ona zgrcila i beba jedno vreme nije imala vazduha i motorika joj je otisla, ma svasta jebilo sa tim detetom, uh da nikom ne pozelis)... da li da ja kazem doktorki za taj moj strah (koji mislim da je realan), da li da nadjem neke te vezbe... ne znam nisam pametna... aaaaaaaaaaaaa
Ovo moje pitanje bas nije vezano za samu temu, tako da ako moderatori misle, mogu da je postave kao novu!



_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Vaginizam
4.1.2010 0:06:11   
buhla
Vaginizam je seksualni poremećaj u čijoj je osnovi nevoljni spazam spoljne trećine vagine, tako da je njen otvor zatvoren i onemogućen je prodor penisa. Ova kontrakcija mišića vagine može biti udružena, u težim slučajevima, s kontrakcijom mišića karlice, pa i celog tela. U blažem obliku, ovaj genitalni grč prouzrokuje bolni koitus, kad je prodiranje penisa u vaginu moguće, ali je bolno za ženu.

Kako nastaje, odnosno, koji mehanizmi pokreću refleksni grč vaginalne muskulature? Ovaj grč muskulature može biti pokrenut i uslovljen organskim promenama - lokalna zapaljenja vagine i/ili karličnih organa, anatomske anomalije, ali i prethodni bolni koitus na čijoj osnovi se razvija spazam mišića.

Znatno češće je psihogeni mehanizam nastanka ovog poremećaja. Centralni problem u psihogenom nastanku vaginizma je strah od koitusa.

Psihogeni vaginizam može nastajati kao posledica delovanja fizičke traume na neki oblik seksualnog ponašanja. Navešćemo neke primere:
- u slučaju bolnog kažnjavanja u detinjstvu i ranoj mladosti žene a u vezi sa dodirivanjem polnog organa ili prilikom masturbacije,
- u slučaju kada je došlo do bolne povrede vagine, posle se razvija uslovna reakcija, strah od prodiranja stranih predmeta, s posledičnim odbrambenim grčom vaginalne muskulature.
- u slučaju bolnog razdevičavanja bilo zbog rigidnog, čvrstog himena, bilo zbog nepažnje i grubosti partnera.
Žrtve silovanja neretko ispoljavaju ovaj poremećaj. Nisu zanemarljivi u mehanizmu nastanka ovog poremećaja i vaspitne poruke, koje uče ženu da je seksualno ponašanje grešno ili štetno po mentalno zdravlje i zdravlje uopšte.

Nepovoljna ranija seksualna iskustva žene takođe mogu biti uzrok ovog poremećaja. Na primer bolni koitus, usled nedovoljne uzbuđenosti žene i nedovoljnog vlaženja vagine, može prouzrokovati strah od budućeg bolnog koitusa.
Uloga partnera isto nije zanemarljiva. U slučaju da partner ispoljava seksualne poremećaje tipa impotencija, ili prerana ejakulacija, kod žene to može usloviti neprijatnost vezanu za seksualni čin i posledični strah od te neprijatnosti. Grub i nepažljiv partner, kao i manipulativan eksploatatorski nastrojen partner mogu kod žene pokrenuti mehanizam nastanka ovog poremećaja.

Opisani su i slučajevi kad je ovaj poremećaj nastao kao instrument žene za pribavljanje pažnje partnera, ili pak protest protiv nametnutog partnera.
user posted image Slično drugim seksualnim poremećajima, i vaginizam može biti primaran kad u istoriji žene ne postoje podaci o prethodnim  koitalnim odnosima, higijenskom tamponiranju, vaginalnoj masturbaciji, ili ginekološkom pregledu, i sekundaran, kad se obično u istoriji dobijaju podaci o početku poremećaja nakon bolnog ili neprijatnog seksualnog iskustva.

Vaginizam se ispoljava u seksualnim situacijama, ali i u okolnostima higijenskih postupaka (tamponiranje žene) i ginekološkog pregleda, odnosno u svakoj situaciji u kojoj ženi "preti opasnost" od prodiranja stranih predmeta u vaginu. Ova činjenica jasno ukazuje na zaključak da se radi o veoma izraženoj uslovnoj reakciji straha od prodiranja stranih predmeta u vaginu.

Spektar izraženosti ovog poremećaja širok je, od već pomenutog bolnog koitusa, usled nepotpunog grča vagine, koji ipak omogućava prodiranje penisa, pa do grča muskulature celog tela i paničnog straha.

Posledice ovog poremećaja su izbegavanje seksualnih odnosa i situacije koje vode ka njima, izbegavanja ulaska u vezu s muškarcima, u slučaju devojaka, ili pak nekonzumentni brak, koji je sam za sebe poseban poremećaj, u slučaju udatih žena, kao i izbegavanje ginekoloških pregleda.

Ovde možemo napomenuti i slučaj grča vaginalne muskulalure u toku samog koitalnog odnosa, koji je neprijatan za oba partnera, a u slučaju nagle pojave straha kod žene. Ovako nastao grč vagine, bolan je i onemogućava izlazak penisa iz vagine. Terapijski pristup je medikamentozno opuštanje muskulatornog grča. Ovde se radi o akutnom poremećaju, koji obično ne zahteva dalji psihoterapijski tretman.
Lečenje – terapijski pristup Lečenje ovog poremećaja je relativno lako i efikasno. Najčešće je dovoljan psihoterapijski bihejvioralni tretman, bez primene medikamentozne terapije. Terapijski pristup je individualan i zavisi od istorije nastanka poremećaja, intenziteta ispoljavanja, kao i subjektivnog doživIjaja žene.

Prisustvo partnera, u slučaju da je žena u vezi, je poželjno (nije i neophodno), i to u kasnijim fazama terapije. U slučaju intenzivne izraženosti poremećaja (panični  strah, grč muskulature butina i celog tela), početak terapije bio bi s desenzitizacijom u imaginaciji, pri čemu je potrebno ženu naučiti da ovlada nekom od tehnika relaksacije, kao oružjem za inhibiciju strahova. Poželjno je da žena ovlada i Kegelovim vežbama, kako bi ih primenjivala radi ovladavanja voljnog stezanja i opuštanja muskulature pubokokcigealnih mišića.

Naravno, ako je potrebno, terapiju treba početi davanjem informacija o ljudskoj seksualnosti i anatomiji ljudskih polnih organa. Terapija se nastavlja po potpunom gašenju strahova žene, zamišljanjem seksualnih i drugih "opasnih" situacija, desenzitizacijom uživo.
 
Terapijski princip je postupnost. Koriste, se razna pomagala (tamponi, prsti dilatatori, veštački falusi). Princip je da se u vaginu uvlače predmeti prvo najmanjeg promera, u zavisnosti od doživljaja straha ostaju kraće, ili duže vreme, a po prestanku straha, uvlači se naredni predmet većeg promera i to samo tada, kad kod žene ne postoji ni najmanja doza straha pri uvlačenju predmeta manjeg promera.

Kad žena više ne oseća strahove, odnosno kad nema grča vaginalnih mišića, pri uvlačenju u vaginu veštačkog falusa zadovoljavajućeg promera, pristupa se sledećoj fazi u terapiji, koja podrazumeva prisustvo muškarca, dok žena manipuliše pomagalima.
Sledeća faza je da muškarac preuzima ulogu manipulatora pomagalima.
Završna faza terapije je koitalni odnos, gde se skreće pažnja partneru da ne čini grube i nagle pokrete i preporučuje se pozicija žene iznad muškarca.
U slučaju pojave straha kod žene, ili grča vaginalne muskulature, vraća se korak nazad u terapiji, odnosno, na terapijsku fazu u kojoj žena ne oseća ni najmanji strah.

Izvor: www.stetoskop.info


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Vaginizam
4.1.2010 0:54:31   
cipiripi
videla sam da si pisala da se plasis da te ne zadesi grc dok se poradjas..
mislim da bi trebala da kazes dr user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Vaginizam
4.1.2010 9:57:49   
buhla
hvala cipi...
treba za neki dan da idem do dr, pa ću da je pitam... razmišljam i da kada budem bila kd oftamologo da izložim i njemu ovaj moj problem, pa da mi onda on napiše da moram na carski rez- ako hoće da mi izadje u susret, jer je ovo baš počelo da me opterećuje u poslednje vreme, sanjam takve gluposti...


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:14:24   
Anoniman
buhlice... user posted image

prvo sam se smeškala kada sam videla da si otvorila ovu temu ali vidim da si ozbiljno uplašena. user posted image
... pričaj sa dr. Otvoreno. misliš da je to dovoljan razlog za cr ako potrebe za njim inače nema?

(odgovor članu buhla)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:37:19   
buhla
joj, kaliopi iskreno ni sama nisam pametna, baš me frka ovih dana uhvatila, setila sam se bivše koleginice koja je imala taj grč na porodjaju i dete joj sad ne hoda ne priča... ma užas...
a ja iskreno imam problem sa spazmom, dragi se namuči samnom ponekad, može da dubi na glavi pored mene, svašta nešto da priča i radi, ali dok ja u svojoj glavi ne krenem da pričam sama sa sobom da treba da se opustim, ništa ne pomaže. zato se plašim da kad krene porodjaj da se ja nešto ne uplašim, ne presečem pa da me uhvati grč... u sredu idem kod dr i kazaću joj, a iskreno se i molim da mi oftamolog zbog pritiska da potvrdu za CR pa će mi biti lakše.


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:37:37   
cipiripi
ja mislim da bi prvo svom ginekologu trebala da kazes, pa ako se ispostavi da j naka nadzak baba, mada cisto sumnjam jer zelim da verujem da je dobar i razuman dr, a ako krene "ma  to nema veze..bla bla.." onda ti lepo idi po "misljenje" oftamologa.
sta te briga, vazno je da budes smirena i da lepo docekas porodjaj, neopterecena. user posted image

jel i bila ranije u anesteziji?


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:41:08   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: buhla

joj, kaliopi iskreno ni sama nisam pametna, baš me frka ovih dana uhvatila, setila sam se bivše koleginice koja je imala taj grč na porodjaju i dete joj sad ne hoda ne priča... ma užas...
a ja iskreno imam problem sa spazmom, dragi se namuči samnom ponekad, može da dubi na glavi pored mene, svašta nešto da priča i radi, ali dok ja u svojoj glavi ne krenem da pričam sama sa sobom da treba da se opustim, ništa ne pomaže. zato se plašim da kad krene porodjaj da se ja nešto ne uplašim, ne presečem pa da me uhvati grč... u sredu idem kod dr i kazaću joj, a iskreno se i molim da mi oftamolog zbog pritiska da potvrdu za CR pa će mi biti lakše.



mila moja...pa ja nisam znala to..
reci svom dr lepo da se plasis pa ce ti reci da li ima razloga...
a vidis ja nisam ni znala da to moze da se desi...
koliko slucajeva uopste ima da se to desilo?
i kako to moze da se spreci?
sve pitaj...
verovatno se plasis bez razloga...ali uzalud to tebi sada kad se plasis

(odgovor članu buhla)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:41:38   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: buhla

joj, kaliopi iskreno ni sama nisam pametna, baš me frka ovih dana uhvatila, setila sam se bivše koleginice koja je imala taj grč na porodjaju i dete joj sad ne hoda ne priča... ma užas...
a ja iskreno imam problem sa spazmom, dragi se namuči samnom ponekad, može da dubi na glavi pored mene, svašta nešto da priča i radi, ali dok ja u svojoj glavi ne krenem da pričam sama sa sobom da treba da se opustim, ništa ne pomaže. zato se plašim da kad krene porodjaj da se ja nešto ne uplašim, ne presečem pa da me uhvati grč... u sredu idem kod dr i kazaću joj, a iskreno se i molim da mi oftamolog zbog pritiska da potvrdu za CR pa će mi biti lakše.



.. zvuči kao problem koji se ne zanemaruje tek tako. Obavezno naglasi kod doce, jbg...Nemoj sad tu da mi se sećaš samo nekih negativnih tuđih iskustava... ! user posted image

(odgovor članu buhla)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:43:51   
Anoniman
..ej pa ja tek sad videla gre šta si napisala...?! Kakvo iskustvo ženo draga... ! drago mi je da si dobro i razumem potpuno tvoj problem, ima dosta i psihe tu, kako i sama kažeš iz glave... 

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:53:24   
buhla
ma, bila sam u haosu tada, nisam htela nisakim da pričam... i onda sam se dozvala pameti, pomislila na one žene koje su bile silovane, pa su preživele i nastavile dalje... ali ja sam tad bila istraumirana jer je to bilo kada sam imala 14 godina... 

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:56:44   
cipiripi
uzas duso moja, bilo nikad se ne ponovilo.
samo nemoj da mi sikirikish user posted image
reci dr i guraj user posted image lepo i opusteno

bubim te user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:58:52   
LillyT
Draga priki, slobodno ti reci doktoru, ipak ce on najbolje znati sta i kako. Nemoj sada da toliko mislis na taj slucaj sto se nekome dogodilo na porodjaju, znam da je tesko, ali drzi se. Taj vaginalni grc je nesto sto doktori vrlo dobro znaju i mislim da ako vec budu upozoreni nema zime i brige. Uostalom, CR je uvek opcija, pricaj sa dr-om i o tome.

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Vaginizam
4.1.2010 15:58:59   
Anoniman
jebem ti zivot i ja tek sad videla o cemu ti pricas...

user posted image

izvini buhla, nisam videla..
ja sve mislila ti se plasis onako...kao sto se za sve plasimo ovde...

izvini...
uh, jebem ti...

(odgovor članu buhla)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Vaginizam
4.1.2010 16:13:40   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: buhla

ma, bila sam u haosu tada, nisam htela nisakim da pričam... i onda sam se dozvala pameti, pomislila na one žene koje su bile silovane, pa su preživele i nastavile dalje... ali ja sam tad bila istraumirana jer je to bilo kada sam imala 14 godina... 


user posted image ..nemoj draga sad da kopaš po tome......user posted image

(odgovor članu buhla)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Vaginizam
4.1.2010 16:17:26   
Anoniman
buhlic, stvarno je to strasno sto si prezivela ali je proslo na najbolji nacin..
zato...
dodji na jedan veliki zagrljaj...
a mozda ti nadjem i neku slicicu da dignemo raspolozenje..
ti nama to uvek uradis...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Vaginizam
4.1.2010 16:18:22   
Anoniman
..sad će tetka Kaliopi da ti digne raspoloženjce! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Vaginizam
4.1.2010 16:39:57   
buhla
drage moje user posted image hvala vam user posted image

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Vaginizam
15.10.2013 21:48:40   
lilihip
Buhla jel bilo sve ok na kraju?

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here