Trudi
|
Da se preživjeti :) Sestra koja me je primila i pripremila za porođaj (klistir, garderoba i papirologija) je bila jako ljubazna. Poštovala je moju privatnost kad sam htjela ostati sama, zezala se sa mojim mužem, bila strpljiva dok smo se nas dvoje izgrlili i izljubili Odvela me u rađaonu i tamo su me primile dvije babice, jedna mlada, slatka i jedna starija, zove se Nada. Nada je ozbiljnija, a ova mlađa baš nježna, odmah mi se svidjela. Uradili su mi ctg, moja dr me pregledala i onda su me obilazile redovno. Bitno je samo slušati šta ti kažu, sarađivati maksimalno, smoći snage i malo se našaliti, otkravit atmosferu. Sam porođaj se mrvicu zakomplikovao jer je beba imala pupčanik oko vrata, pa sam rađala sa boka, a babice i doktorica su me podsjećale na navijače na nekoj utakmici sa:''Hajde, hajde, to, tooo, bravo, to, bravoooo!!!!!'' Kad se beba rodila polazali su mi ga, ja sam ga malo pomazila, a onda je otišao na sređivanje. Mene su šili, umotali u ćebe i izveli u jedan međuprostor, kao hodnik, da tu malo ležim da mogu pratiti krvarenje i kakva sam. Doveli su i bebu. Međutim, pošto je mojih gomila došla babica Nada je odgurala do vrata i mene na krevetu i bebu u onom toplom staklenom krevetiću da nas vide. Tu smo se par minuta grlili, plakali, smijali se, fotografisali... Onda je sestra sa odjela došla po mene i odvezla me na 4. sprat u sobu. Soba je bila uredna, čista, blizu toaleta. Velika mana je visok krevet, umirala sam penjući se i silazeći sa njega. Poderala sam koljena i laktove za ta tri dana. Nisu svi kreveti takvi, ali eto, mene zapalo. Toalet je ujutro čist, ali kako dan odmiče prlja se, ali da sam nosila domestos maramice i čistila. Za tuširanje je isto ok. Sestre su bile dobre, ali i ja prema njima Jutarnja vizita je smijurija, sa razdaljine od tri metra dr baci pogled. Beba dosta vremena provodi sa majkom, ali i odnosili su ga da se malo odmorim. Oko dojenja nisu baš od neke pomoći bili, tu sam baš vukla za rukav. Hrana je kao za sve druge bolesnike, nije prilagođena porodiljama, pa dobiješ i kuvani kupus za ručak ili argetu za doručak. Meni su moji donosili šta sam htjela jesti. Eto, ako te još nešto konkretno zanima samo pitaj.
|