|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
12.5.2013 14:08:33   
Moiraina
Mi sada imamo dva nemlečna obroka za koje se trudim da budu uvek u isto vreme. Prebacila sam voće za prepodne, oko 10h. U 13h je ručak (povrće+meso). Ostalo sisa, kada i koliko - tu nemamo nekog reda i ne smeta mi to. Želja mi je da još neko vreme ostanemo na ta dva obroka. Drugi sam mislila da uvedem sa punih 7 meseci, ali mi se malo smanjilo mleko onda kad smo svi bili bolesni, pa sam ipak uvela i drugi obrok.
Starije dete mi je u ovom uzrastu već uveliko imalo 3 obroka, ali smo ranije i počeli sa klopom i u ovo vreme je već bio samo na adaptiranom mleku.
Inače, pre neki dan smo počeli sa glutenom, ali sam sutradan napravila pauzu, jer sam se istripovala da mu je zasmetao. Naime, tog dana je nekoliko puta bljucnuo, ali mislim da je ipak bilo zbog nečeg drugog (pojeo je dosta, pa posle nije mogao da se uspava pa je tražio da sisa, zaspao je bez podrigivanja, pa je posle opet sisao i naravno da mu je teško palo). Juče opet dala testeninu (vrlo malo) i sve je bilo ok. Dakle, nastavljamo i danas sa glutenom (malo kasnimo sa ručkom jer je do malopre spavao).

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 151
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
12.5.2013 16:08:21   
tixy1
Help!
Recite mi kako da postignem da mi beba potpuno zameni obrok cvrstom hranom. Ona jede cvrstu hranu od 4. meseca. Sada imamo 4 nemlecna obroka (koji uvek budu zaliveni posle i mlekom, ali ne odmah posle jela nego minimum sat vremena). Dat mi je savet da tako radim, da odugovlacim sa mlekom, ali se ona izgledan i na to navikla, da zna da ce nakon nekog vremena dobiti. Inace, ne jede cvrste hrane nesto mnogo, ja to ne merim, pa vam ni ne mogu reci tacno. Ali, imala sam priliku da vidim koliko pojedu neke bebe iz okruzenja, i to je drasticno vise nego sto moja jede, a i potpuno su zamenili obrok.
Znaci, ona kad pojede toliko koliko pojede, nema sanse da izdrzi do sledeceg obroka tj. minimum tri sata. Tako da se meni citav dan pretvori u jedno hranjenje. Ili spremam cvrstu hranu, ili formulu i to tako stalno. Ne mogu nigde da krenem a da nisam napravila mlekce u flasici, jer ne bismo daleko stigle.
Sta da radim?

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 152
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
12.5.2013 17:57:17   
pocahontas
Tixy user posted image user posted image user posted image
ja mogu da ti kazem kako je nama pedijatar savetovao, mi smo poceli sa 6 meseci i rekao mi je da kada pojede 120gr ne nudim posle toga da sisa, to je podrazumevalo sisanje odmah nakon jela i nisam nudila, ona je dosta brzo pocela toliko da jede i nisam joj davala da sisa nakon toga, sve do sledeceg obroka koji je bio otprilike 2-2,5 sata nakon toga. vremenom je ona povecavala kolicinu klope koju pojede i sama izbacila sisanje izmedju rucka i vecere. sad pojede oko 250gr voca i isto toliko za rucak povrca sa mesom. probaj da joj napravis vecu kolicinu klope i pusti je da pojede koliko moze, a lagano produzavaj razmak do sisanja jer je moguce da je ona ukapirala da ce dobiti siku brzo nakon jela pa ni ne pojede koliko bi inace mogla...valjda ce se javiti neko sa vise iskustva...

(odgovor članu tixy1)
Direktna veza do poruke: 153
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 9:20:16   
tixy1
A sta da ti se desilo da nije pojela 120g? Evo ja sam sad merila koliko je pojela za dorucak kasice- oko 60g? I sta sad? Ona ne moze da izdrzi tri sata do sledeceg rucka, a necu da joj dam mleko odmah. Ona trazi i posle sat i po vremena mleko, znaci da se nije dovoljno najela. Jutros je bilo kuku-lele koliko sam gladna, daj mi odmah da jedem, a pojela je toliko malo i pocela da kmeci i rita se, nece vise. Onda ja poludim, dane pricam kako. Jer, ocigledno da nije dovoljno pojela, a svaki pokusaj da joj uguram jos neku kasiku je tragedija. Znaci, moram joj dati mleka. I to je tako stalno. Svaki obrok nam je iz dva dela, i traje dva sata. Ceo dan je hranjenje.
A kako inace da beba popije minimum pola litre mleka tokom dana? Posto moja ima 4 nemlecna i 2 komletno mlecna obroka, ispada da, ako ne pije mleka uz nemlecne obroke, ona u ta dva mlecna treba da sabije po 250ml? Nema sanse, ona pije od 135-175ml, u izuzetnim slucajevima 200ml. Moja pije formulu, pa znam mere.

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 154
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 10:36:25   
little_one
Ja bih na tvom mjestu prekinula hranjenje kad nece....pa pokusala nakon pola sata ponovo a ne gurala joj hranu....ako se opire a ti forsiras sve ce teze da ti ide...pokusaj malo opustenije i lezernije....ipak je mlijeko osnovna bebina hrana a ovo ostalo mora da nauci polako i strpljivo....meni je A jel u pocetku ko mecava....dok joj nije dosadilo...jer je dozivljavala hranjenje kao igru...a onda sam morala ispocetka skoro, kasikicu po kasikicu...kad ti pojede 60g ti joj daj mlijeko i ne forsiraj vise i vremenom ce prihvatiti...i mi i danas imamo momente kad nece da jede, preguras nekako...idemo dalje ali forsiranja nema ... sretno tixyuser posted image

(odgovor članu tixy1)
Direktna veza do poruke: 155
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 11:12:16   
tixy1
user posted image

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 156
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 13:16:35   
Bebilina
Tixy LO ti je super napisala: u prvoj godini je mleko glavna hrana i bitnije je od cvrste hrane. 400-600ml je optimum, ali ne u vasem uzrastu iz dva hranjenja, vec iz min 3 do barem 9 meseci. 2 bocice ili podoja sa 8.5m je nedovoljno.
A cvrstu hranu nikako ne treba siliti. Ja apsolutno ne merim koliko bebac pojede jer nije u kvantitetu vec u kvalitetu. Dok god on dobija gvozdje (zbog dojenja), kalorije i spreman je da isproba sto vise novih ukusa ja sam vise nego prezadovoljna. Nasa dohrana se od starta sastojala od hrane bogate mastima jer su one najlakse za varenje za bebin zeludac obzirom da majcino mleko vecinom cine masti. Tako da je uvek bilo bitnije da pojede ono sto je za njega najlakse za varenje i u malim kolicinama je dobijao mnogo vise nego u ogromnim porcijama.
Uzgred da samo naglasim da se ne slazem sa "propisanim" porcijama istim za sve bebe. Porcija se ne meri mililitrima vec sakama- koliko moze da stane u bebine sake je kolicina koju moze da pojede. Isto je i sa decom i odraslima, cak i dva blizanca ce imati razlicite potrebe. user posted image

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu tixy1)
Direktna veza do poruke: 157
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 13:41:08   
pocahontas
dok nije pocela da jede 120 gr davala sam joj da sisa odmah nakon obroka..e sad, ne znam koliko je to pametno, al mi smo tako, tako nam je rekao doca...u svakom slucaju se samo nemoj nervirati i polako, doci ce to na svoje, svakako je nemoj siliti jer kontam da je to samo kontraefekat.

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 158
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 17:09:14   
jovicaa
ja imam problem sto je mali zdera i moram da ga ogranicim na 200 gr inace bi jos i jos jeo.
resila sam da poslusam savetnicu za dojenje i odlozim jos treci obrok. ionako smo ranije krenuli nego sto treba, pa cemo odloziti.
tako da ce biti
od 5 h do 10 h podoja koliko zeli
11,12 h voce
oko 13 h podoj
15,16 h povrce ponekad sa mesom i uskoro uvodimo i zumance
i posle podoj, podoj do spavanja.
ovakav nam je otprilike raspored i ako bude ok planiram tako jos mesec dana, pa cemo videti za kasnije.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 159
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 19:36:15   
nink
Drage mene zanima kada se uvodi riba tj losos bih dala ali ne znam da li je ok uvesti sa 7 meseci??

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 160
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
13.5.2013 19:46:49   
Moiraina
U knjizi Od prvog obroka do školske užine piše da se riba daje sa punih 8 meseci, i to oslić, losos, list, pastrmka, štuka (prepisujem iz knjige).

< Poruku je uredio Moiraina -- 13.5.2013 19:53:46 >

(odgovor članu nink)
Direktna veza do poruke: 161
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
17.5.2013 11:47:53   
Zemunka85
Da li decici dajete cokolino, keksolino i tako to?

Koje keksice dajete?

Bebilina, mozes li mi molim te dati predloge za dorucak/veceru, obzirom da ne konzumirate zitarice? Hvala

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 162
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
17.5.2013 22:18:01   
Bebilina
Zemunka za dorucak mu uglavnom dajem sveze voce sa grckim jogurtom ili labneh i kokosovim uljem. Znaci banana, avokado, papaja, kruska, jabuka, sljiva, mango...
Za veceru visokoproteinske obroke. Slala sam jovici recepte, evo samo cu prekopirati poruku. Al na engleskom su, nemam vremena za prevod, ako sta zatreba vici user posted image

"Ne znam koliko ste namirnica uveli, ali za obroke bogate proteinima ce ti trebati par vrst mesa, jaja, riba, mlecni proizvodi. Ja sam sinu od 6m najcesce davala zumanac i dzigericu za veceru, sad vec dajem ove dole recepte.

Teletina i pileca dzigerica

1 tbsp olive oil
50g (just under 2 oz / 1/4 cup) onion, peeled and chopped
125g (just over 4 oz / 1/2 cup) minced beef
125g (just over 4 oz / 1/2 cup) chicken liver, cut into pieces
250g (just over 8 oz / 1 cup) pumpkin, swede or butternut squash, chopped
2 tomatoes, skinned, deseeded and chopped
250ml (just over 8 fl oz / 1 cup) unsalted chicken stock

1. Heat the oil in a frying pan and saute the onion for a few minutes until soft.
2. Add the minced beef and chicken liver and saute, until the meat is brown all over, stir occasionally.
3. Add the pumpkin (or whichever veg you chose) and tomatoes and pour over stock. Bring to boil.
4. Reduce the heat, cover and cook for 20 minutes.

Za ovaj ja ne koristim zitarice, ali ti mozes,I ja ih pecem u rerni na silikonskom podmetacu.
Piletina ili jagnjetina (mlevena)

100g (around 4 oz or 1/2 cup) chicken or lamb mince
1/2 grated zucchini (courgette)
1/2 grated carrot
1 tablespoon parsley, chopped
1 clove crushed garlic
1 egg yolk
wheat germ

1. Mix the mince, zucchini, carrot, parsley and garlic together.
2. Add the egg yolk and about a tablespoon of wheat germ.
3. Make up a small ball of the mince mixture and flatten into a patty.
4. Coat in wheat germ and lightly fry in some vegetable oil.
5. Cut up into finger food sizes when serving. Can be frozen for later!

Prasetina (ja nisam davala jer mi izbegavamo, pravila sam ovaj recept sa piletinom i curetinom)

4 oz (1/2 cup) pork, trimmed to remove fat
4 oz (1/2 cup) sweet potatoes, peeled and diced
4 oz (1/2 cup) rutabaga (swede), peeled and diced
1 tbsp chopped onion
1/2 small apple, peeled, cored and diced
pinch dried sage

1. Dice the pork, then combine it with all the other ingredients in a small pot. Just cover with water.
2. Simmer for about 10-15 mins, until everything is cooked

Telece cuftice

1/2 lb lean ground beef
1/2 cup (2 oz) oatmeal (uncooked)
1/2 c (2 oz) finely shredded veggies (carrot, zucchini, or another favorite)
1 egg yolk
2 tbsp applesauce
dash of ground pepper
pinch of oregano

1. Combine all ingredients and form 1 inch meatballs.
2. Place on a lightly greased cookie sheet and bake at 400 degrees for 12-15 minutes.
3. After baking these can be frozen and removed as needed from a zip-top bag in your freezer.

Riba (mozes bilo koju)

1 tsp olive oil
1 onion, chopped
1 carrot, cubed
1 parsnip, cubed
8 fl oz (1 cup) low-salt or homemade vegetable stock
200g (around 1 cup) haddock fillet (skinless and boneless, cubed)

1. Heat the olive oil and cook the onion for a few minutes until tender.
2. Add the diced carrot, diced parsnip and the stock and cook, covered, for 5 minutes.
3. Add the haddock cubes and cook until the vegetables are done and the fish is cooked through (it should be flaky)."

E sad ja verujem da vi ovo sto ja dajem za veceru dajete za rucak. Na sce klinac i sa nama kasnije imati veceru tog tipa, tako da je ovo logicno. Jedino mu sireve ne dajem za veceru jer postoji neko tvrdjenje da mogu da izazovu kosmare. Svejedno sireve jede za rucak. user posted image

_____________________________

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 163
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
18.5.2013 16:52:34   
Zemunka85
Hvaaalaaa.

Aaaaaa recite mi jesu li vocke u kupovnim kasama, HIPP recimo, kuvane?

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 164
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
18.5.2013 17:21:26   
little_one
U svakom slucaju je izvrsena pasterizacija ako nisu kuvane...cim im se posebno dodaje vitamin c mora da su barem pasterizovane...

Bebilina zasto vi ne koristite zitarice....nisam u toku...

Mi smo u procesu uvodjenja zumaceta, i polako su nam vec formirani obroci stim sto planiram povrce i meso da prebacim za kasno popodne oko 5 sati kada i mi rucamo...sta mislite o tome? Ali sta da dam onda za rucak? Sta dajete za uzinu? Nama je uzina skoro pa neophodna jer nismo prozdrljivi i ne jedemo puno za obrok (cca 120g po obroku) pa mi se cini da je potrebna i uzina...zasad dajem jogurt/kiselo mlijeko sa nekom kuvanom vockom ili bananom i to nekad prolazi a nekad ne...

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 165
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
18.5.2013 20:27:31   
pocahontas
zene da li se gluten isto uvodi tri dana? mi uveli zumance za nedelju dana, tako su mi pisale torbica i sanchy i danas nam je bio treci dan glutena. nije imala nikakve reakcije, ali koliko sam shvatila reakcija na gluten je atipicna pa ako moze neko da mi kaze kako se ispoljava..
sutra necemo nista uvoditi jer idemo na svadbu, a za ponedeljak sam planirala spanac...

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 166
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
22.5.2013 10:04:47   
lesica

IZVORNA PORUKA: little_one


Ovako izgleda nas dnevni raspored obroka sa nepunih 8 mjeseci (7 3nedjelje i 4 dana)

6-7 podoj
9-10 griz, palenta sa nekim vocem (jabuka, kruska, sljiva, banana)
11-12 podoj ili ad mlijeko
13-14 meso sa povrcem ili zumance sa povrcem
ponekad dam uzinu jogurt sa vocem oko 16 casova
17-18 zitarice
20 podoj



IZVORNA PORUKA: Moiraina

Punih 7 meseci:
6-7h podoj
10h voće 160-180g
12h podoj (nekad da, nekad preskoči, kao na primer danas)
13-14h povrće sa mesom oko 200g
17h podoj
19 kupanje, podoj, spavanje
23h podoj
Dešava se da se probudi jednom u toku noći, obično se uspava uz dudu, nekad sisa, ali i to sve ređe.


IZVORNA PORUKA: jovicaa

nepunih 7 meseci:
2 h podoj
5 h podoj
9 h podoj
11 30 h voce kruska i jabuka oko 190 gr
13 h podoj
16 h povrce+meso(teletina, karfiol, blitva tikvica i kasicica hladno cedjenog maslinovog ulja oko 200 gr)
pretpostavljam da ce do uvece biti jos 2 podoja i to je to.
ja sam navela danasnji meni, ali sto se tice nemlecnih obroka, uglavnom je ovakav raspored sa varijacijama voca i povrca



_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 167
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
23.5.2013 1:30:03   
sanja 92
gluten nisam uvodila kao ostale namirnice,dala sam joj prvo griz a posle par dana hleb,a zumance se uvodi 2x nedeljno,sto znaci da bi celo zumance uvela kroz 2 nedelje.

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 168
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
23.5.2013 10:24:32   
pocahontas
kako si joj pravila griz, sa kravljim mlekom?

(odgovor članu sanja 92)
Direktna veza do poruke: 169
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
23.5.2013 11:21:28   
little_one
Ja griz pravim na vodi na rijetko, pa kad se skuva i prohladi dodam adaptiranog mlijeka i ono ga dodatno zgusne i onda u to dodam sta hocu, uglavnom voce!

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 170
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
23.5.2013 22:59:33   
sanja 92
pravila sam sa humanom,a sada joj pravim sa domacim mlekom

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 171
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
24.5.2013 12:04:13   
pocahontas
mi bili juce u savetovalistu i rece doktorka da joj pravim sa ad mlekom dok ne napuni godinu. danas smo u vocni obrok dodali kasiku jogurta i pojela je, sutra cu joj staviti malo vise...koji jogurt dajete bebama?

(odgovor članu sanja 92)
Direktna veza do poruke: 172
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
24.5.2013 12:59:16   
jovicaa
mislim da mozes bilo koji, ali ne bi bilo lose da uzmes neki sa probiotskim kulturama, oni su svakako bolji

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 173
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
24.5.2013 13:00:43   
jovicaa
kada krenemo sa zitnom kasom pravicu je za pocetak sa zalihama svog mleka, a kasnije sa kravljim mlekom ili jogurtom.
mislim to je mala kolicina, a i ne mirisem bas ad mleka.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 174
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
24.5.2013 20:51:37   
Moiraina
Počela sam da po malo dajem žitarice (osim pirinča), za sada samo ovas, mešam ponekad sa voćem i super je prihvatio. Dajem one najobičnije ovsene pahuljice, natopim u vreloj vodi i izmiksam sa voćem. Danas sam kupila ječmene i ražene, pa ćemo uskoro i njih da probamo.

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ne valja dete ljubiti po tabanima, neće ra...
Pored pravljenje od trudnoće i porođaja medincinskog problema, duboke rane i neadekvatne podrške, samo nam je falilo naš...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Koje ti se žensko ime sviđa?
ljabi

Meni se sva ova imen sviđaju ali se ne mogu odlučiti.Odlučite vi za mene.

Tatjana (39%)

Silvija (9%)

Eva (8%)

Paula (4%)

Laura (11%)

Ni jedno od ponuđenih (30%)


Ukupan broj glasova: 138

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here