|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 14:21:58   
Sanjica26 RR
Boze, kako ne volim kad je neko nedorecen bas sto se tice ovih stvari. user posted image

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 726
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 14:28:46   
Misha i Ljisha
ja se samo bojim da ce ovde sad da budu nagadjanja, i da ce da tvrde da bebi nije nista, a onda cu ja da se pribojavam kao sto rekoh ceo zivot. Ili da ce dete da ima potomstvo koje nema najbolju perspektivu ili cak da ce tokom odrastanja da se stvori neki problem usput. Tipa kao kod MFN2 mutacije gde se dete rodi normalno ali postoji sansa oko druge godine da se razviju malformacije ekstremiteta i td. Fala im. Odlepicu dok ne dodjem na razgovor sa geneticarem, a na razgvoor cu voditi i muza a po mogucnosti i svog dr. Zamolicu ga da ide sa nama. Mislim ne znam sta da kazem.

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 727
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 14:47:30   
vocicana
jiso mnogo mi je zao sto prolazis kroz takve daizvinete pizdarije kada treba da uzivas. Citala sam stalno temu, cekam da procitam sta se desava, nadam se najboljem. Uh sto j strasno. A najstrasnije sto nema nista lose u rez ali imaju nekakvu sugestiju ????!!!!

_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 728
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 15:19:54   
Maslacak15
Ah Miso ne znam sta bih ti rekla, tj ipak cu pokusati da pojasnim u nadi da te ne uzrujam jos vise. Ali mislim da je bitno i zbog tebe i zbog drugih zenica.....Razumem te kao trudnicu skroz i strahove i uzasnu neizvesnost. Ali jedan deo problema potice cini mi se od nerealnih ocekivanja od celog postupka. Zato se ja ovde uvek i bunim kad se amnio predstavlja kao nekakva univerzalna diploma zdravlja bebe. Ja verujem u nauku, bavim se njome ceo zivot. Ali, medicina prosto nije crno bela. Postoje cesto situacije koje zahtevaju interpetaciju i koje ostaju nedorecene. To sto spominjes gen XYZ vazi za svaku individualnu mutaciju posto se ni jedna ne proverava na amniocentezi. Uvek moze da se desi da je dete nesto nasledilo sto ce da se ispolji kasnije. Osim toga postoje i de novo mutacije, znaci da nije nasledilo nego ima novu promenu na nivou DNK. Amnio samo govori da dete nema odredjeni set trizomija koji se proverava i grubne hromozomalne aberacije. Tvoj rezultat je nazalost upao u kategoriju "tesko interpretiranih".
Licno mislim da je beba OK, ultrazvuk je jako bitan parametar i deluje da je kordo u redu ( i amnio je bila ogromnom vecinom u redu) ali mislim da postoji sansa da budes razocarana razgovorom sa geneticarem. Jel prosto i ako je kordo OK on ne ponistava rezultate amnio kao takve. On samo uvecava verovatnocu da promenjene celije nisu poticale od bebe ( ako ovog puta nisu nista nasli a pretpostavimo da nisu).
Mozaicizam za hromozom 17 je uzasno redak i nema sto studija nego ima broj opisanih slucajeva koji se na prste moze izborajati. I uvek se rezultai amnio proveravaju posle rodjenja deteta. Znaci za naucne radove nije koriscena kordocenteza kao kontrola za amnio nego tek krv novorodjenceta posto je samo to "siguran uzorak".
U najvecem broju slucajeva bebe imaju normalan kariotip pa je pretpostavka/zakljucak da su celije bile samo u vanembrionalnim srukturama. I ta dece su zdrava (koliko su pracena). Kod malog broja beba detektovani su mozaici i to cesto samo u pojedinmi tkivima, na primer krv izgleda ne trpi mozaik i on biva u kompeticiji sa normalim celijama izgubljen.... Ta deca onda imaju problema ali to jako varira u zavisnosti od toga koliko ekstenzivno su pogodjena druga tkiva.
Ja mislim da njima ne preostaje nista drugo nego da konstatuju cinjenice i da kazu dete je zdravo ako nisu nista nasli. Ali da ti garantuju 100% ja mislim da ne mogu....Zbog rezultata amnio. Ne na takav nacin kao sto ti to ocekujes. Ja verujem da je sve ok, a misle i oni najverovatnije ali prosto ta vrsta apsolutne garancije ne postoji u ovim okolnostima.




(odgovor članu vocicana)
Direktna veza do poruke: 729
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 15:42:55   
degu
Ljiso saljem ti veliki zagrljaj user posted image user posted image
Redovno pratim situaciju i jako mi je zao zbog svega sto prolazis

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 730
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 15:46:17   
smeško
Maslačak, kao i uvek, glas razuma. Mislim da ti ja, kao ,,krtica'', nikada ne bih tako prenela informacije da opet izludiš. Ovo što Maslačak kaže zvuči razumno i logično. Izdrži samo još malo. Strašno je biti u takvoj situaciji.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 731
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 16:10:48   
isidora88
Jao da li je moguce da te i dalje muce, gotovi rezultati a izgleda nema ko da ih izda. Ne znam zasto ti ne daju rezultate pa da ides privatno kod geneticara. Ljiso hoces li raditi nifty?

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu smeško)
Direktna veza do poruke: 732
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 16:47:39   
Misha i Ljisha
Maslacak naravno da mi je jasno da se u nauci dosta toga interpretira na ovaj ili onaj nacin. Ja kad cujem kakvi su tacno rezultati onda cu da razmisljam sta je.
Ono sto je lici da jeste da ni ovi rezultati ocito nisu jednoznacni. Medjutim stava sam i ako u 100 metafaza postoji 2 ili jedna u kojoj je prisutna trizomija 17 da prekidam trudnocu. Znaci ako nadju sad neku drugu trizomiju posumnjacu i u jedne i u druge rezultate i vodic se time da je dete ok, na UZ je sve uredno a greske se ocito desavaju. Medjutim ako je i na amnio potvrdjena trizomija 17 i na kordo ja necu uopste da razmisljam o postotku bilo cega, jer koliko sam ja jos shvatila sad sve ove gene, naredna generacija naravno onda ima jos vece sanse za anomalije odnosno procenat trizomije biva sve veci. Ja sam naravno laik, ja sam fizicar nisam biolog niti biohemicar. Mogu da se udubljujem u tematiku ali nisam potkovana za tako nesto ja sad ovde iznosim svoje shvatanje cele problematike. Znam da se kariotip radi konacno po rodjenju ali mislim iskreno sta ce mi tad bilo kakva informacija.

Isidora mislim da ga necu raditi. Postoji jos i fish test u slucaju nedoumica trazicu da me posalju na njega da odradim u BG, ali kao i ostali mislim da se radi samo na najcesce trizomije, naravno moj problem, a takodje je problem i mozaicizma ne mora da znaci da ce ga pronaci u uzorku ako je mali procenat, znaci i dalje ostaje verovatnoca da mozaicizam postoji. Opet kazem ja sam to tako shvatila. Al cekam u svakom slucaju 3.jan

Ja cu sad evo da kao pravim tortu. Mislim kakva crna torta kad cu sutra kod lekara al eto ako mi neko dodje... Cizkejk sa nutelom.


< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 27.12.2017 17:00:05 >

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 733
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 17:01:34   
Maslacak15
nisi dobro shvatila. Ne ulazim u tvoju odluku to je naravno tvoje pravo cisto da rascistimo biologiju. Dete ako ima bilo kakav problem ima mozaik ( najverovatnije da nema) i to u nekom malom broju. Na sledecu generaciju prenose se iskljucivo stvari koje se nalaze u " tzv germ line" tj reporuktivnim organima. Ako se greska desila u nekom momentu u razvoju ekstraembrionalnih struktura pa su pogodjene samo pojedinacne celije placente nikom nista- beba je ok. Ako je pak doslo do greske u drugom momentu tako da i beba ima celije sa 17 trizomijom njih moze da bude jako malo, i da budu limitirane na bilo koje tkivo i da uopste ne pogadjaju germ line. Tako da nema bas nikakvog nasledjivanja na narednu generaciju.
Ono sto ti mislis je kad je u pitanju kompletna trizomija, kad su pogodjene sve celije. Tad se naravno nasledjuje. Ko sto rekoh, nemoj uopste da shvatas da vrsim pritisak na tebe, ako si misljenja da je i jedna 17 metafaza od 100 razlog za prekid to je ok, postujem , samo to ne znaci niti da je beba obavezno bolesna niti da bi se nasledjivalo u buducim generacijama. Verujem da si sludjena skroz. Ali ja mislim da je vrlo moguce i da su nansli krajnje jednoznacan rezultat tj da nisu nasli nista problematicno u kordo uzorku ali da zele da te upozore na to iz mog predhodnog posta. Da bi se ogradili.
Drzi se !!!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 734
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 17:11:21   
Misha i Ljisha
Maslacak iz tog razloga bi meni bilo logicno da se mm i ja posaljemo da radimo kariogram. I rekla sam ti nisam ja biolog (brata uhvatim da gnjavim jer racunam geni su geni pa makar i kod biljakauser posted image ).

Mogu sad da mozgam i iscitavam svih 28 slucajeva nadjene trizomije 17 na svetu ali meni to nista ne znaci, mislim kako da kazem ocito ni oni nemaju pojma bas zato sto je tako retka trizomija.


(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 735
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 17:24:08   
Maslacak15
ne pazis na casuuser posted image user posted image Nije nasledjeno. Desilo se de novo - nova promena. Da je nasledjeno sve bi celije bile iste. Normalna jajna celija i normalan Y spermatozoid su se spojili. I sve je teklo po psu. I u nekom momentu tokom neke od deoba neke od celija doslo je do kiksa i nastala je grupica celija koje imaju 17 hromzom tri puta. Neka ih je 1%. One su najverovatnije sve u placenti ( placenta isto nastaje od originalne oplodjne jajne celije- jedan deo ide na embrion drugi deo na vanemrbionalne strukture). Cilj kordocenteze je bio da proba da se proveri ima li celija tog tipa kod bebe u direkt fetalnoj cirkulaciji. Tj da li beba ima takvih abnormalnih celija.
Ja samo pokusavam da nacrtam cica glisu da ako beba ima 1% tih celija ne mora da znaci niti je posebno verovatno da bi se to prebacivalo na bilo kakve naredne generacije. Samo i iskljucivo ako spermatogonije decaka posto je u pitanju decak nose takve celije onda se informacija prenosi dalje. Ako celije na primer njegovog potkoznog tkiva imaju takve hromozome onda to nema veze sa daljim nasledjivanjem.
Ja tipujem da je kordo skroz clean i da ce oni mozda da se ograde zbog rezultata amnio. Da i dalje ne mogu 100% da iskljuce ali da je rezultat cist. Sumnjam da su nasli mozaik i oni jer onda ne vidim kako bi iko mogao da kaze da je rezultat OK.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 736
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 17:36:04   
Misha i Ljisha
AHA da da to je ono sto sam i ja rekla da je prosto doslo do greske u deobi. (juce bas to napisah u negativi kad su moja majka i svekrva trazile krivca) nego mislila sam da to nije nuzno odnosno mislila sam da je moguce i nasledjeno.

Pa imam tracak nade definitivno. Ako se ogradjuju od amnio, ok. Videcemo bas, al kazem ne idem sama sigurno, a i jadna zena ima da je ispitujem satima a sta a ako a sto a kako... user posted image . Samo da ja to docekam.

Veceras mi se nazire temperatura izgleda. Na pomolu je.


(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 737
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 17:43:03   
Rosita
Ljiso, tesko je bilo sta reci. Eto, neke od nas se oslanjaju samo na ultrazvuk, a on bi i tebi rekao da je sve dobro. I ja stvarno svim srcem zelim i da bude. Tesko je sad kad krenu da se nizu te male verovatnoce i nagadjanjauser posted image . Verujem da ce te i tvoj dr dobro posavetovati. Svim srcem zelim da taj mali junak bude zdrav i da ti sto pre prekratis muke neizvesnosti. Navijam za njega jako!!!!
Ja podigla rezultate. Ima sarenisa, ks je u opadanju, hemoglobin 117 trenutno. Startovala sa 130. Nego, pored drugog sarenila koje verujem da nema neki veci znacaj, da li znate sta znace leukociti u urunu, od dozvoljenih do 5, imam 10-15.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 738
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 18:36:35   
milicicak
Ljiso, opet cu da ponovim, mozaik je najgadnija stvar u prenatalnoj dijagnostici. To znaci da postoji jedan mali procenat celija u nekom tkivu koji ima jedan hromozom vise a geneticar ti nikako ne moze reci u kom tkivu i koji procenat. Ako je na amnio nadjen mozaik a na kordo ga nema, najverovatnije te celije sa hromozomom viska poticu iz ekstraembrionalnog tkiva. I to je to.
A sto se tice nasledjivanja i od koga je... Pa pozdravi mamu i svekrvu i reci im da se ne brinu jer sigurno nije od njihove strane familije. Mutacija je nastala de novo, doslo je do greske u deobi tokom rasta i razvica bebe.
Znam da ponavljam sve sto je Maslacak vec rekla al mozda ti znaci da cujes isto od jos jednog dr genetike :D
Ja sam njanjava, muka mi je, boli me stomak i krsta, grudi su mi uzasno osetljive i mnogo sam bre umorna... Krvna slika mi je katastrofa, nije ni cudo.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 739
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 19:03:13   
Misha i Ljisha
user posted image Rosita ja sam skupljala urin 24 sata zbog proteina u urinu da se proveri rad bubrega. A leukociti...Nemam pojma, verovatno infekcija. Po mojoj pretpostavci
Milicicak znaci mi mnogo sve sto mi vas dve napisete, objektivne ste i baraatet cinjenicama a ne rekla kazala informacijama (kao npr ja jer nisam strucnjak u oblasti).
Mozda mi mozaicizam ne bi delovao tako strasno da nisam upoznala dva deckica, odnosno jedno dete i jednog momka, sa dijagnozom mozaicni daun. Prelepi obojica kao lutke, znaci nema fizickih deformacija. Mali je na sedativima i nem je, zaostao, a momcic nema tesku retardaciju ali i on ide u specijalnu skolu, i on bi recimo spadao u one u familiji kad ih opisujemo "nije on sav svoj". I koji je njihov procenat? Meni je sad i 1% ogroman procenat, daj da pricamo u promilima pa mooooooozdaaaa kazem ok nije strasno. ovako.... ne znam stvarno sta da mislim i kako da se postavim

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 740
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 19:06:19   
isidora88
Ljiso svim srcem navijam da se bebac rodi ziv i zdravuser posted image
Milicak kako je beta, kad ides na ultrazvuk?

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 741
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 19:33:28   
milicicak
Ljiso, ne racunaj da ce ti geneticar pricati mnogo o procentima. Ako je kordo dobra, ona ti moze reci da u fetalnoj cirkulaciji nema abnormalnih celija i to je to. Ponavljam, najverovatnije su trizomicne celije iz ekstraembrionalnih struktura ali to niko ne moze 100% da ti garantuje. Svako dete je lutrija i dolazi bez garancija da je sve ok. Ne postoji metoda (jos uvek) koja moze da ti garantuje da su sve celije svakog tkiva "normalne" i da nigde ne postoji neka potencijalno fatalna mutacija ili da nece de novo nastati. Celijska masinerija koja obezbedjuje nastavak vrste kroz replikaciju DNK je slozena, sama sebe proverava ali desavaju se greske. Moja prof evolucije je govorila da smo svi mi mutanti user posted image a sto se tvojih primera tice, radjaju se deca koja imaju probleme u razvoju i sa potpuno normalnim kariotipom i mozaik daunovi bez ikakvih smetnji...
Isidora, nisam vise proveravala betu na uz idem posle praznika. Za sada se ponasam kao da sam trudna. A i osecam se tako user posted image

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 742
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 19:42:20   
Maslacak15
Mudra odluka Milicicakuser posted image user posted image . Nego kazes profesorka evolucije. Jesi ti u BG studirala? Meni evoluciju drzao pokojni Nikola Tucic, ko ga je nasledio? Obozavala sam teoriju evolucije. Istina ja mu dodjem nekih 5 godina starija od tebe ako se ne varam.... Puno puno te pozdravljam!!


(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 743
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 19:49:09   
milicicak
I meni je pokojni prof Tucic predavao evoluciju ali samo deo, njegova predavanja su bila legendarna. Drugi deo je bio kod prof Cvetkovic to je njena parafrazirana izjava :) sad ima vise evolucionih predmeta neke drzi ona a neke prof Sojkovic.
Mada sam ja na smeru odslusala vise evolucija i genetika (ukljucujuci i medicinsku). Pozdrav i za tebe!

< Poruku je uredio milicicak -- 27.12.2017 19:51:25 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 744
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 20:06:03   
emicaa
Stomacici jeste dobri user posted image
Ljiso mislim na tebe user posted image
Isidora jel se tvoj pritisak smirio?

_____________________________

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 745
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 20:10:10   
Maslacak15
cesto ja pomislim na profesora Tucica posto je moj sadasnji direktor u dusi Lamarkistauser posted image user posted image . Tj covek ocigledno nije savladao neke osnovne principe teorije evolucije. Pa tako dubimo dno o potencijalnim mutacionim efektima bakterija na humane celije, ali on i dalje nece da shvati zasto je malo verovatno da hlamidija dovede specificno do mutacije p53 i to jos in vitro. Po sitemu sto je babi milo to joj se i snilo.Kuku..... Rekla sam mu da se spremi za Nobela ako to pokaze haahahah dzaba. Tako da su finese teorije evolucije visa matematika i z amnoge iskusne biologeuser posted image user posted image .

Izvinjavam se za off, bolje da odvedem decu u krevet nego sto smaram trudnice nesuvislim pricama.....

Rosita, ako nema nitrita i drugih simptoma koji bi ukazivali na infekciju mislim da se to tolerise. Uzmi neko gvozdje. Normalno je da krvna slika popusti u drugom tromesecju.

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 746
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 20:30:05   
Maraj
Ljiso tebi je od silne sekiracije imunitet opao...

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 747
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 21:09:08   
isidora88
Emice pritisak je kako kad, nece da se ustali i da bude stalno normalan. Ovih dana imam uzasne glavobolje i bas me nervira to, ne znam od cega.
Okupala klince i sad ce muz da ih uspavljuje.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 748
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 21:51:34   
Maraj
Isi blago tebi kad ti tako rano lezu. Moj u poslednje vreme pre pola 12 ne legne. I tad ga "oteramo" u krevet

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 749
   RE: Trudnice 1-42 nedelja 12/17
27.12.2017 22:51:27   
vonavoj
Ljiso,navijam da bude sve ok!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
Ne postoji trofej za prirodni porođaj ili ...
To su najbolje riječi koje mi je suprug mogao reći u rađaoni.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here