|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dojenje i posle prve godine od rođenja deteta
1.12.2009 14:18:14   
SUPER MAMA
Dojenje deteta starijeg od godinu dana
Tea


Odlučili ste nastaviti dojiti vaše dete premda je napunilo godinu dana starosti? Zacelo ste do sada uživali u dojenju, vaša beba pokazuje da joj je dojenje i dalje važno, svesni ste svih dobrobiti produženog dojenja i verovatno dovoljno uporni da vas suprotna mišljenja okoline ne mogu demotivisati u vašoj odluci.


Ako dojim duže od godine dana, hoće li mi biti teže prekinuti?

Često nam govore da ako ne prestanemo dojiti s prvim rođendanom deteta, nećemo uspeti prestati NIKAD! Neretko mame poveruju ovom potpuno pogrešnom uverenju, pa prekidaju dojenje s navršenih godinu dana deteta bez obzira što ni one same to ne bi htele, niti su njihove bebe na to spremne.

Dojenje duže od godine dana ne onemogućava niti otežava prestanak dojenja. Ako kasnije iz bilo kog razloga poželite prekinuti dojenje, svakako to možete i učiniti. Godine starosti deteta u tome imaju daleko manju ulogu nego njegova razvojna spremnost za to. Godine u kojima je dete spremno za odvikavanje od dojke variraju od deteta do deteta. Prosečno su deca za to spremna u dobi u od 2 do 4 godine. Ako je mama ta koja potiče prestanak dojenja, što je dete samo bliže prestanku - to će biti lakše i mami i bebi ubrzati prirodni proces odvikavanja od dojke.

Koliko treba trajati podoj?

Ponajprije, što je beba starija ona i kraće doji. To još uvek ne znači da pokušava prestati dojiti. Kako raste, siše sve spretnije (dosad je postalo pravi iskusni sisavac!) pa ne treba više puno vremena da se zasiti. Osim toga mala deca su toliko zainteresovana za sve što se događa oko njih da ne žele previše vremena potrošiti na dojenje. Tipični podoj jednogodišnjaka traje svega par minuta - malo povuče i pomazi se s mamom, a zatim otrči dalje. Podoji pre dnevnog i noćnog spavanja te nakon buđenja obično traju duže jer je dete pospano i nema volje žuriti ili trčati za ostalim zanimljivostima.

Koliko često starija deca doje?

Razmak između podoja kod starije dece je prilično nepravilan i ovisi o karakteru i temperamentu deteta. Normalno je da ponekad, zbog interesa za sve oko sebe, jednogodišnjaci nisu previše zainteresirani za dojenje. Ponekad će dijete htjeti provoditi puno vremena na dojci. Povezujući se s mamom, dete lakše prihvaća svoje nove veštine. Neka djeca doje često (prema komentarima majki "kao novorođenčad"), neka jednom ili dvaput dnevno, a neka nekoliko puta dnevno par dana pa zatim nešto češće narednih dana. Neovisno o pojedinačnoj praksi dojenja, učestalost podoja se prosečno postupno smanjuje što je djete starije. Dojenje jednom ili dvaput dnevno može potrajati mesecima, čak i godinama, ovisno o detetu i mami.

Osim kad su gladna, deca doje i za utjehu. Dojenje čini čuda kad se djete ozledi, kad je tužno, uznemireno (izvrsno smiruje nastupe gneva) ili bolesno. Dojenje je jednostavan način da se dete na brzinu zbliži s mamom.

Ponekad vaša beba prolazi kroz faze čestih noćnih podoja. To je uglavnom kad joj rastu zubići, ako danju manje doji radi zaokupljenosti drugim zanimljivim stvarima i događajima, kada dođe do razvojne prekretnice i ako ima potrebu povezati se s mamom.

Normalno je da dete više doji ako ste na putu, daleko od kuće ili u bilo kojoj situaciji kada menjate ustaljenu dnevnu rutinu. Za bebu dojenje predstavlja toplinu, utehu, poznato u nepoznatom, sigurnost... Jednom kad se vratite kući i smestite se, (ili kad se dete prilagodi promjeni), pojačano dojenje se opet smanjuje.

Koji položaji pri dojenju više odgovaraju starijoj deci?

Koji ćete položaj zauzeti pri podoju ovisi isključivo od vas i vaše bebe. Položaji i način kako beba prihvaća dojku se u pravilu menjaju kako beba raste. Mnogo majki iskusi sa svojim detetom tzv. akrobatsko dojenje. S godinom dana starosti većina dece ima zavidan izbor kreativnih položaja za dojenje. Akrobatsko dojenje je tipično u ovoj dobi, pa dete nerijetko pokušava dojiti naopačke, s nogama u zraku, stojeći na jednoj nozi. Ono se meškolji, cupka, okreće s bradavicom u ustima i nateže je do granica njezine rastezljivosti. Uživajte u tim neobičnim položajima, budite tolerantni i strpljivi. No, ako vam zbog akrobacija dojenje postane neugodno i bolno, evo savjeta koji su pomogli drugim mamama:

* Dajte detetu vremena. Akrobacije su uglavnom faza koja pokazuje da dete shvaća da može dojiti u bezbroj različitih položaja i, što je još važnije, zanimljivo je pokušavati! Ova novina će zastareti nakon nekog vremena i akrobacije će se smanjiti.
* Dajte detetu nešto što će držati i s čim se može igrati za vrijeme dojenja (možda malu igračku). Neke mame nose ogrlicu za dojenje koja privlači bebinu pažnju na nešto drugo osim izvođenja akrobacija.
* Pokušajte pričati detetu ili čitati knjigu dok doji. Pesme i igre prstima također pomažu.
* Pokušajte s odlučnim prekorom. Recite odlučno nešto kao "Budi miran/mirna", ne podižite glas jer ne želite uplašiti bebu. Takođe možete čvrsto zagrliti bebu da potvrdite smisao.
* Prestanite s dojenjem ako dete nastavi s akrobacijama. Recite nešto kao: "Ne možemo dojiti ako si nemiran/nemirna. Idemo se igrati, a dojiti možemo i malo kasnije." Poigrajte se par minuta pre nego pokušate ponovo.
* Upozorite dete da ga mama neće dojiti ako ne bude mirno. I zaista prestanite ako ostane uporno. Ustanite, pustite bebu i objasnite joj ponovo zašto ste prestali dojiti. Recite da će mama ponovo dojiti kad se beba smiri.
* Dojenje u javnosti može biti problem ako je beba vrlo živahna. Ako su vam akrobacije pri podoju u javnosti malo previše, pokušajte dojiti prije izlaska i recite bebi da ćete dojiti čim dođete kući, u auto ili sl. (Ovakvo odlaganje bolje funkcioniše kad je dete starije od 18 mjeseci i nije preumorno). Ako beba treba nešto (i neće se smiriti za dojenje) možete ponuditi zalogaj ili gutljaj nečega dok ste vani.

Kako izgleda kada dete želi prestati dojiti?

Dete će samo prestati dojiti kad više nema potrebu ni nutritivno ni emotivno, dobro pije iz čaše i dobija većinu potrebnih sastojaka iz čvrste hrane već neko vreme. Relativno je neobično da dete mlađe od 18-24 mjeseca prestane dojiti ako nije potaknuto (iako ponekad može uticati mamina nova trudnoća). Mnoga deca će mesecima pre prestanka dojiti samo noću, samo za uspavljivanje ili ujutro, nakon buđenja. Dete koje samo želi prestati dojiti gotovo uvek će vrlo postupno smanjivati jedan po jedan podoj tokom nekoliko meseci.


Zanimame vase misljenje oko dojenja posle godinu dana?Dali i vi dojite vase dete posle godinu dana?Dali ste za ili rpotiv?
Ja Moniku jos je dojim.

< Poruku je uredio guppy RR -- 1.12.2009 20:48:01 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:43:00   
SUPER MAMA
Evo jos opste informacije o dojenu.


Da bi bolje razumele princip dojenja prenosim vam ovaj jako koristan clanak:

napisala: Karmen Mlinar, savetnica za dojenje pri La Leche League International



Literatura:
- Breastfeeding Answer Book, La Leche League International, 2003
- The Womanly Art of Breastfeeding, La Leche League International, 1997
- LEAVEN, Vol. 37 No. 3, June-July 2001, p. 54-55, Linda J. Smith, BSE, FACCE, IBCLC , Dayton, Ohio, USA
- Dojenje in materinstvo iz srca, Ksenija Šoster Olmer, 1999



Rečnik izraza

AREOLA - bradavični krug oko bradavice
ALVEOLA - mlečna ćelija
REFLEKS OTPUŠTANJA - kada dete svojim sisanjem aktivira hormon oksitocin, on zgrči mišićna vlakna u mlečnim ćelijama (alveolama) i prouzrokuje "ceđenje" gušćeg, tzv. zadnjeg mleka
KOLOSTRUM - prvo majčino mleko po porođaju, gusto, žućkaste boje i u jako malim količinama
LAKTACIJA - nastanak i izlučivanje mleka u toku dojenja
MLEČNI GROZDOVI - mlečne ćelije se udružuju u mlečne grozdove
MLEČNI KANAL - veza između mlečnih ćelija i vrha bradavice
OKSITOCIN – hormon koji se izlučuje u toku porođaja (grčenje materice) i u toku dojenja
ADAPTIRANO MLEKO - mlečna formula tj. mleko u prahu, napravljeno na osnovi kravljeg mleka, prilagođeno hranjenju beba
PROLAKTIN - hormon, koji uređuje delovanje mlečnih žlezda
PREDNJE MLEKO - mleko koje se nakupilo u mlečnim ćelijama i kanalima, ređe je i može da uteši zeđ
ZADNJE MLEKO - gušće mleko koje ima više masnoća i može da zasiti

"Nisam imala više dovoljno mleka" je najčešći uzrok, koji čujemo u grupi za podršku dojenju, kao objašnjenje za prebrzo okončavanje dojenja ili početak dodavanja adaptiranog mleka na flašicu. Ponekad je taj uzrok vrlo istinit, ali ponekad, nažalost, samo majčino razmišljanje tj. nedovoljna i nepravilna informisanost.

Ideja o "nedostatku mleka" dolazi i proizilazi najčešće od strane proizvođača dečije hrane i industrije kravljeg mleka koje imaju snažan finansijski interes. Uprkos usvajanju međunarodnog kodeksa ( http://www.who.int/nut/documents/code_english.PDF ) o oglašavanju mlečnih zamena dečije hrane, još uvek čujemo i čitamo u reklamama sledeće: "ako mama nema dovoljno mleka…" Ili u posebnim, specijalizovanim časopisima ili brošurama za roditelje, koje izdaju proizvođači mlečnih formula, gde mame pišu u rubrikama Pisma čitalaca: "kada mi je nestalo mleka počela sam da koristim vašu formulu, koja je super, fantastična,… i konačno je naša tromesečna beba prespavala celu noć" i slično.

Pre 1940. su naučnici verovali da mleko nastaje izričito u vreme refleksa otpuštanja, kada mleko nadolazi iz dojki i zato teče brže. Peterson je 1944. godine dokazao da je nastanak majčinog mleka neprekidan, neprestan proces, a refleks otpuštanja je potpuno drugačiji i odvojen proces.

Veoma često je mišljenje majki da ne mogu da proizvedu dovoljno mleka za svoje dete, iako većina može da proizvede čak i više nego dovoljno mleka. Kod mnogih majki je prvih dana i nedelja dojenja prisutna čak prevelika količina mleka. Kod nekih beba, koje ne rastu dovoljno brzo ili čak gube na težini, nije razlog nedostatak već previše mleka koje dete ne dobije.


Najčešći razlog što beba ne dobija svo mleko koje želi je da je obično nepravilno stavljena na grudi i ne sisa efektivno ili da su podoji prekratki i/ili suviše retki (npr. na 3-4 sata ili više). Vrlo je važno da se majci prvih dana pokaže kako se beba pravilno stavlja na dojku i da ona nauči da doji po bebinoj želji (čak i ako je to na svaki sat ili čak češće).

Vrlo retke su mame (1 - 3% žena), koje zaista ne mogu da proizvedu dovoljno mleka za potpuno dojenje ili ne mogu da doje iz fizioloških razloga. To je zbog:

1. operacije dojki
2. ostatka posteljice u materici
3. Sheehanov sindrom, oštećenje hipofize
4. neprimerene hormonske kontracepcije
5. nerazvijenih mlečnih ćelija ili žlezda
6. hirurških operacija kada su prerezani mlečni kanali
7. druge, vrlo retke situacije.

Ako ne postoji nijedan od gore navedenih razloga, dva su osnovna i najčešća razloga za nedovoljnu količinu mleka :

1. beba se ne doji dovoljno dugo i dovoljno često, razmaci između podoja su predugi, beba sisa druge predmete za utehu (cucle, flašice)

2. beba ne dobija mleko iz dojki efektivno: zbog nepravilnog položaja na grudima ili je nepravilno prisisana na bradavicu, beba nije dovoljno blizu dojke (sisa samo bradavicu, umesto da bude bukvalno zarivena u dojku), zbog posebnih teškoća sa sisanjem (zarastao jezik, teškoće pri gutanju) ili su mamine dojke nabrekle zbog previše mleka (posebno za neke mame prvih dana posle porođaja) i beba ne može pravilno da zgrabi dojku.

Bebe se normalno doje 8 do 12x na dan dok se laktacija i mlečna zaliha stvarno dobro ne uspostave. Većina beba se u proseku doji oko 140 minuta u toku celog dana, u proseku od 10 do 30 minuta po jednom podoju.

Veličinu dojke uslovljava količina masnog tkiva i zato veličina nema baš nikakvog uticaja na količinu mleka koje nastaje u toku proizvodnje mleka. Često žene s jako velikim grudima imaju veće probleme pri dojenju nego žene koje imaju manje grudi.

Prvo majčino mleko se zove kolostrum, gusto je, tamno žute boje i ima ga u jako malim količinama, ali je zato vrlo kalorično i izuzetno važno za novorođenče. Uz dovoljno često stavljanje bebe na grudi kolostrum zadovoljava sve njene potrebe prvih 2 – 4 dana, dok ne počne da nastaje zrelo mleko. Često u prvim danima posle porođaja osećamo da nemamo (dovoljno) mleka jer neke bebe imaju potrebu da se češće doje. Uzrok za to moze biti nepravilno stavljanje i nepravilno sisanje tako da beba ne dobija mleko lako i previše se umara. Probavni sistem beba se postepeno navikava na veće količine mleka koje nastaje u maminim grudima. Posle nekoliko dana (2 – 5 dana posle porođaja) mleko postaje ređe i više ga je (osećaj napetih grudi i curenje mleka).

Nekim majkama mleko nikada ne curi, što ne znači da ga nemaju dovoljno. Ako vam neko predloži da prvih dana posle porođaja pumpom istisnete mleko da se uverite koliku količinu proizvodite savet slobodno prečujte jer istisnuto mleko nije siguran pokazatelj – beba uvek posisa više nego što može da se ispumpa. Količina ispumpanog mleka zavisi od više faktora: kvaliteta pumpe, pravilne upotrebe, vremena koje je proteklo od zadnjeg podoja, stresa koji doživljava novopečena mama,… Pored toga pumpa ne može tako dobro da isprazni grudi kao što to može da uradi beba koja pravilno sisa. Majka nikada ne može napumpati toliko mleka koliko ga beba može dobiti sisanjem.

Isto tako, besmisleno je određivati vreme koliko dugo beba treba da sisa. Najpre moramo da razlikujemo pojmove "biti na grudima" i "dojiti se". Beba se dobro i pravilno doji ako je pravilno stavljena i ako aktivno sisa. Pored toga, mišljenje da beba dobije 90% mleka iz prve dojke za prvih 5 - 10 minuta ne važi za sve. Bebe su vrlo različite i različito sisaju, pored toga je isticanje mleka kod majki različito. Neke bebe se najedu za 5 - 10 minuta na jednoj dojki, drugima je za to potreban ceo sat i moraju da se podoje na obe dojke. Prilagodite se bebi i dojite je kada i koliko dugo ona želi.

Takođe, vrlo često je sasvim pogrešno ubeđenje dojilja da kada grudi nisu više nabrekle ili pune, da im mleka nedostaje. Od druge nedelje pa sve negde do trećeg meseca starosti bebe uspostavlja se ravnoteža između ponude i potražnje (između nastanka mleka i bebinih zahteva za dojenje). Mama i beba se naviknu jedno na drugo i dojenje postane rutina. Tada mame primete da su njihove grudi postale mekše, otpuštanje mleka nije više tako intenzivno i prvo pomisle na to da je mleko počelo da nestaje. Neke mame nažalost baš iz tog razloga prestaju da doje jer su ubeđene da nemaju više mleka i počinju da koriste prilagođeno, adaptirano mleko. Kada se grudi prilagode ponudi i potražnji one omekšaju i postanu "pune" samo ako npr. beba prespava svoj sat za hranjenje ili preskoči neki obrok. Grudi, naime, nisu rezervoar za mleko (zato velike grudi nemaju više mleka nego male) već mleko u njima nastaje neprestano, čak i onda dok beba sisa.

Dojke
Vaše grudi su se promenile u trudnoći zbog vaše genetike, starosti i činjenice da li ste dojile ili ne. Samo dojenje ne utiče bitno na promenu dojki. U trudnoći se dojke povećaju, posle porođaja kada počne da se stvara veća količina mleka one još više rastu , ali se to ne može izbeći čak i ako ne dojimo. Priroda je ženama poklonila grudi za hranjenje bebe.

Razvoj dojki
Razvoj dojki počinje u pubertetu, kada grudi počnu da rastu, razvijaju se i dobijaju oblik. U pubertetu se pod uticajem hormona estrogena razviju mlečni kanali, s prvim ovulacijama i menstruacijama (hormon progesteron) počinje razvoj mlečnih žlezda. U toku trudnoće se grudi jako promene i razvoj mlečnih žlezda se završi. I žene koje nisu rađale imaju već izgrađene mlečne žlezde, i iz literature i prakse poznajemo čak primere, kada su majke dojile svoju usvojenu decu iako nisu nikada rodile. Mada je to dojenje veoma retko i isključivo dojenje, majke koje nisu rađale obično ne mogu da proizvedu dovoljno mleka za potrebe bebe. Dojke se zatim menjaju ceo život.

Dojka je sastavljena:

- iz tkiva žlezde koje stvara i transportuje mleko (mlečni grozdovi i kanali)
- vezivno tkivo koje podupire dojku
- krvnih žila i krvi koje hrane tkivo žlezde s materijama koje su potrebne za nastanak majčinog mleka
- limfe koja odstranjujeje otpatke
- nervi i nervni završeci uz bradavicu i areolu koji obezbeđuju osetljivost dojki na dodir i stimulišu nastajanje hormona koji aktiviraju refleks otpuštanja u toku proizvodnje mleka kada beba ritmično sisa.
- masno tkivo koje deluje kao zaštita od povreda

Građu dojke, dakle, ne čine mlečni sinusi i ona ne podseća na strukturu drveta već govorimo o cevastom tkivu žlezde i strukturi grozdova žlezda u kojima direktno nastaje mleko.

Povećanje dojki u toku trudnoće i dojenja pokazuje da mlečne žlezde postaju funkcionalne. Zbog toga se dojke u prvom mesecu posle porođaja mogu jako povećati upravo iz tog razloga.

Alveole (udubljenja) su grozdaste grupe žlezdanog tkiva u kojem se sintetizuje mleko iz krvi. Alveolne ćelije izlučuju mleko. Okružene su mrežom povezanih mioepitelnih (krvnih) ćelija koje pod uticajem hormona oksitocina prouzrokuju grčenje alveola u toku refleksa ceđenja. Tada mleko "pojuri" u duktule i mlečne kanale.

Duktule su cevčice koje se rastežu iz grozdova alveola. Nekada se mislilo da se svaka duktula prazni u sve veće kanale koji su se zvali mlečni kanali. Novija istraživanja su dokazala da manji kanali ne stvaraju strukturu drveta i postepeno prelaze u sve veće, već su veći mlečni kanali izvedeni direktno iz grozdova ćelija (Hartmann 2002).

Do nedavno se takođe mislilo da se mlečni kanali ispred bradavice rašire u mlečne sinuse, odmah ispod površine bradavice i da se mleko tamo skuplja. Stručnjaci su verovali da beba može efektivnije sisati dojku ako ustima obuhvati što veći deo bradavične areole i što više mlečnih sinusa.

Ultrazvučna ispitivanja dojki u toku laktacije (po ispitivanjima naučnog tima dr. Petra Hartmanna, Perth, Avstralia, 2002) su dokazala da ti rašireni mlečni sinusi uopšte ne postoje. Prečnik mlečnog kanala na izlazu iz mlečnog grozda je jednak prečniku kanala odmah ispred prelaza iz bradavice napolje, ispod areole. Jos uvek važi tvrdnja da beba efektivnije posisa više mleka ako je ustima prisisana daleko u dojku. Zašto do toga dolazi još nije detaljno ispitano.

Svaka mlečna žlezda oblikuje režanj, deo dojke, koji je sastavljen iz jedne veće, glavne grane grozdova mlečnih ćelija i mlečnog kanala, koji se završava na bradavičnoj rupici. Do nedavno smo verovali da je u dojki 15 do 25 rupica, ali zadnja ispitivanja su pokazala da većina žena u dojkama ima od 7 do 10 rupica (Kent, 2002).

Prethodne, sada već zastarele sheme građe dojke, urađene su na osnovu crteža iz 1840, kada se pokušalo ubrizgati vruć vosak u dojke laktirajućih trupala i rupice, kanali i mlečni grozdovi su izgledali slično kao cvet brokolija. Buket alveola se slio uredno u manje kanale, koji su se opet udružili u veće kanale, koji su se naduvali u mlečne sinuse odmah ispred bradavice i onda su se jako suzili i zavrsili bradavičnu rupicu. Današnje ultrazvučno ispitivanje, dojke opisuje kao neuređene režnjeve tkiva, sličnije korenu drveta i sa mnogo manjim, međusobno isprepletanim mlečnim kanalima.

Na površini bradavice je pet do deset rupica, gde su izvodi mlečnih kanala. Na površini bradavice i areole je glatko mišićno tkivo koje se stimulacijom grči i prouzrokuje da bradavice postanu još čvršće i ispupčenije. Bradavica je uvek spremna da se savršeno prilagodi bebinom nepcu, jeziku i desnima u toku dojenja. Funkcija tamnijeg dela areole oko bradavice je lakše ªciljanje´ centra dojke i bradavice, jer beba odmah posle porođaja slabije vidi.

Na areoli su takodje Montgomerijeve žlezde, male lojnice, koje proizvode masni premaz i popravljaju vrednost pH kože u tom delu, što sprečava rast bakterija na tom području (Williams 1992). U toku trudnoće se Montgomerijeve žlezde povećaju i liče na mitisere.

Umivanje bradavica sapunom je potpuno nepotrebno, ako je koža na tom delu potpuno zdrava. Upotreba sapuna ili trljanje bradavica (za učvršćenje u toku trudnoće) je pogrešna, jer se time odstranjuje zaštitni sloj, koji na koži naprave Montgomerijeve žlezde. Za održavanje osnovne higijene je dovoljno jednom dnevno tuširanje ili umivanje toplom vodom.

UTICAJ HORMONA

ESTROGEN
Povišen nivo estrogena u trudnoći dovodi do rasta sistema mlečnih žlezda i kanala. Odmah posle porođaja nivo estrogena padne i ostane jako nizak u prvim mesecima dojenja.

PROGESTERON
Povišenje progesterona u toku trudnoće dovodi do rasta mlečnih ćelija i prsnih režnjeva. Zajedno sa estrogenom nivo progesterona posle porođaja jako padne i time nastupi početak laktacije.

LAKTOGEN IZ LJUDSKE PLACENTE
Laktogen je hormon koji izlučuje placenta (posteljica u materici) u velikim količinama u toku trudnoće. Izlučivanje tog hormona počinje na početku drugog meseca i bitno je za rast i razvoj dojki, bradavica i povećanje i potamnjenje areole pre porođaja.

PROLAKTIN
U toku trudnoće se nivo prolaktina takođe poveća. Zajedno s drugim hormonima učestvuje pri ubrzanju rasta mlečnih ćelija (Rilemma 1994). Stepen količine prolaktina u krvi povećava se sisanjem bebe i najviši je otprilike 45 minuta posle dojenja. Posle tri sata on se vraća na nivo u krvi koji je postojao pre dojenja.Kada beba sisa mlečne ćelije (alveole) počinju da proizvode mleko i tada se oslobadja hormon prolaktin. Ispitivanja su pokazala da je nivo prolaktina u krvi najviši u toku veće proizvodnje mleka i da su najveće vrednosti prolaktina v vremenu između 2. i 6. noću, posle čestog dojenja, kada je, obično, mleko iz dojke najbolje izdojeno. I obrnuto – nivo prolaktina u krvi je najniži, kada je dojka još uvek puna mleka.

Prolaktin zovemo i ªmaterinski´ hormon. Zajedno s oksitocinom on prouzrokuje veoma snažna osećanja i potrebu majke da je s bebom i da ugađa svakoj njenoj potrebi.

OKSITOCIN
Oksitocin grči glatke mišiće materice u toku porođaja, posle porođaja i u toku orgazma. Posle porođaja oksitocin grči glatke mišiće povezanih mrežnih ćelija oko alveola (mlečnih ćelija) i time istiska novonastalo mleko u sistem mlečnih kanala. Oksitocin je veoma važan za refleks otpuštanja.

KAKO DAKLE NASTAJE MAJČINO MLEKO?

Mleko nastaje u mlečnim žlezdama. Iz mlečnih žlezda ono se izlučuje u mlečne kanale. Kada beba sisa bradavičnu areolu mleko se oslobađa kroz rupice na bradavici.

Za nastanak mleka su potrebna dva hormona - prolaktin i oksitocin. Na početku podoja se oslobodi prvo tzv. prednje mleko, koje se nakupilo u mlečnim kanalima i mlečnim grozdovima. Kada se oslobađa hormon oksitocin, dolazi do tzv. refleksa otpuštanja, koji prouzrokuje da se mleko istisne direktno iz mlečnih ćelija ili alveola. U njima mleko nastaje neprestano – direktno iz krvi! Ili jednostavnije: dojke nisu rezervoari za mleko u koje bi mleko moralo da nadođe. Mleko, koje osećamo u dojkama je prednje mleko, koje se nakupilo u mlečnim kanalima. Kada dođe do refleksa otpuštanja počinje da se oslobađa zadnje mleko, koje nastaje neprestano. Upravo zbog toga saveti tipa: "između podoja mora da prođe najmanje tri sata da se mleko u dojkama nakupi" nemaju smisla.

Naucna ispitivanja (Peter Hartmann, Australia, 1990) među dojiljama su dokazala da je brzina punjenja mlečnih ćelija zavisna od ispražnjenosti dojke. Ta pojava se stručno naziva "autocrine" ili "lokalni nadzor". Ako se mlečna ćelija (alveola) ne isprazni potpuno, novonastalo mleko se pomeša s preostalim mlekom u ćeliji. Kada je mlečni kanal pun, oslobađaju se materije (enzimi, masne kiseline i drugi elementi) koje ćelijama šalju signal koji usporava stvaranje mleka. Što je dojka praznija, brže će se napuniti.

Kod majki kod kojih je je laktacija već dobro uspostavljena, u proseku nastaje 11 do 58 ml mleka na sat po jednoj dojci. Ispražnjene dojke stvaraju mleko brže nego pune. Ako se mleko iz dojki prazni redovno i neprestano - stvaranje mleka je potpuno.

Hartmannova ispitivanja su pokazala, da mlečne zalihe veoma zavise od potreba bebe. One veoma retko potroše baš svo mleko, koje im je ponuđeno. Prosečno, u toku jednog dana, bebe isprazne samo 74% razpoloživog mleka. Dečije sisanje na taj način stalno kontroliše stvaranje mleka u kraćim vremenskim intervalima (24 sata).

Tu pojavu nazivamo " koncept 80:20" gde 80% predstavlja običnu bebinu potrošnju svakoga dana a 20% mleka je ostatak mleka koje ostane u dojkama. Ako beba isprazni vise od 80%, zaliha mleka se POVEĆAVA da bi se održala razmera. Ako je ispražnjeno manje od 80% mleka, proizvodnja se SMANJI. Taj koncept je vrlo pojednostavljeno objašnjenje jako složenog procesa. Bitno je činjenica da se zaliha mleka ne može smanjiti iznenada ("preko noći"), već je taj proces jako spor i postepen.

Ispitivanja su takođe dokazala da količina i vrsta ishrane kao i količina unesene tečnosti vrlo malo utiču na proces proizvodnje mleka. Ako mati doji pravilno i često, ona i proizvodi dovoljno mleka. Ako nema čestog pražnjenja mleka, ni hrana ni piće ne mogu da pomognu.

Zaključak:

Prilagodite se svojoj bebi i posmatrajte je. Ako stvarno imate osećaj da nemate dovoljno mleka, bebu stavljajte da sisa pravilno i često. Za povećanje zaliha mleka možete da koristite i različite tehnike istiskanja mleka (ručno ili s pumpom). Najbolji recept za uvećanje zaliha mleka je često i pravilno dojenje. Ako beba slabo ili premalo sisa, mleko u dojkama ostaje, mlečna zaliha se smanjuje i beba je gladna. Zapamtite: ZAKON PONUDE I POTRAŽNJE!

A kako će mama najbolje i najjednostavnije znati da beba dobija dovoljno mleka?
- treba da broji mokre pelene (najmanje pet)
- treba da broji pokakane pelene (prvih nedelja najmanje dve , posle šeste nedelje može i na nekoliko dana, ali onda jaaaakooo mnoooogoo)
- beba dobija na težini prva tri meseca NAJMANJE 450 g na mesec. Znači, najmanje 110g-115g nedeljno. Pridobijena težina se računa od NAJNIŽE težine, ne od porođajne. Od trećeg do šestog meseca najmanje 80g nedeljno i od šestog meseca pa nadalje najmanje 50g nedeljno.
- beba se često i pravilno doji
- ona treba da izgleda zdravo, ima zategnutu kožu, zdravu boju, raste u dužinu i povećava joj se obim glavice
- beba je živahna i aktivna.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:46:30   
Rivana
Meni je zao sto Luku nisam dojila ni jedan dan user posted image

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:48:42   
Verus
Pa mislim da sto je dete starije teze se odvikava od dojke.  Imam drugaricu ciji je sin 4 godine i jos ga odvikavauser posted image  ne znam kako drugima, ali menije to ipak malo patoloski.  Planiram da dojim do godinu dana-minimum 6 meseci, a ako budem mogla onda do godine...

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:52:43   
Anoniman
Mrzi me da pročitam sve ovo što si postavila, SUPER MAMA!
Ja svoje mišljenje o dojenju imam, i neće ga promeniti ovaj text, tako da.... neka čita onaj koga zanima. user posted image

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:54:10   
LillyT
Na NG ide petkom emisija Taboo. U jednoj od serija je bilo i dojenje, postoje mame koje doje decu do 6-7 godina. Neki opsti prosek u svetu je da se deca doje oko 3.5 godine user posted image To je posebno izrazeno u nekim plemenima u Africi, gde se deca bas dugo doje, dok su na zapadu (USA) najvece kontradiktornosti; od toga da se deca ne doje jer mame ne zele, pa do dojenja do 7 god. Ne znam, meni je skroz cudno da se dete doji toliko duugo, iskreno, izgleda skroz odvratno kada deran od 6.5 godina trazi "malo mleka" od mame 

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:54:13   
Rivana

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Mrzi me da pročitam sve ovo što si postavila, SUPER MAMA!
Ja svoje mišljenje o dojenju imam, i neće ga promeniti ovaj text, tako da.... neka čita onaj koga zanima. user posted image


koje misljenje Tasho....

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:55:25   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: LillyT

Na NG ide petkom emisija Taboo. U jednoj od serija je bilo i dojenje, postoje mame koje doje decu do 6-7 godina. Neki opsti prosek u svetu je da se deca doje oko 3.5 godine user posted image To je posebno izrazeno u nekim plemenima u Africi, gde se deca bas dugo doje, dok su na zapadu (USA) najvece kontradiktornosti; od toga da se deca ne doje jer mame ne zele, pa do dojenja do 7 god. Ne znam, meni je skroz cudno da se dete doji toliko duugo, iskreno, izgleda skroz odvratno kada deran od 6.5 godina trazi "malo mleka" od mame 


ma ne da je odvratno, nego mi se želudac prevrnuo dok sam čitala........

(odgovor članu LillyT)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:58:17   
minavb
Jednom prilikom sam u Novom Sadu sedela sa mladim bracnim parom, poslovnim partnerima moje mame , i njihovim detetom od 4 godine. U jednom trenutku je mali skocio mami u krilo i trazio da sisa pa su otisli do auta da to obave. Moram priznati da sam se zgrozila, iako podrzavam sto duze dojenje, ali dojiti dete 4 godine je suludo.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:58:22   
Rivana
mene nervira to sto sve novine mediji bruje dojite decu pa dojite, pa kako da dojim ako ne mogu. Svaka majka koja moze ima mleka naravno da ce dojiti, a ja napr. nisam imala upste mleka.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 14:59:23   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Mrzi me da pročitam sve ovo što si postavila, SUPER MAMA!
Ja svoje mišljenje o dojenju imam, i neće ga promeniti ovaj text, tako da.... neka čita onaj koga zanima. user posted image


koje misljenje Tasho....


Da se beba treba dojiti max pola godine, a nakon toga treba da jede i pije mleko na flašicu. Prvo AD mleko a onda kravlje.

(odgovor članu Rivana)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:02:23   
SUPER MAMA
Znam da sam malo preterala s informacijeuser posted image user posted image user posted image user posted image ali potrudila sam se.Ja evo dojim Moniku, ima skoro 14 meseci i izbacila sam skoro sve obroke sem jedan tokom dana pre spavanja i jedan uvece pre spavanja.
Polako cu je odbijati jer pedijatar mi je reko da ako naglo prekinem moze da dobije emotivni sok i da ce se Monika osecati odbaceno od moje strane.Tako da polako cu da je odbije u narednih dva meseca.A takodze mi je sugerisala da bar prodze ovaj talas svinskog gripz jer dojenje prema svim istrazivanja je jedna od najboljia prevencija za bebe od svinskog gripa.
Tako da jos samo decembar i januar da prodzu.

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:06:52   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA

Tako da jos samo decembar i januar da prodzu.



Sačekaj onda i februar jer se u februaru očekuje sledeći talas. user posted image

Emotivni šok... meni su to gluposti. ja sam Luku preko noći skinula sa sise na flašicu. Zašto? Zato što u jednoj dojci nisam imala mleka ni za jedan ceo obrok, a na drugoj nikako nisam uspevala mesec dana da zalečim ragadu. Nije doživeo emotivni šok. Ništa mu se nije desilo!
Možda se to desi kod starije dece koja su svesna da mama u sisi ima mleko. To je razlog zašto ja mislim da bebu treba dojiti samo dok je toga nesvesna.

(odgovor članu SUPER MAMA)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:08:01   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA

Znam da sam malo preterala s informacijeuser posted image user posted image user posted image user posted image ali potrudila sam se.Ja evo dojim Moniku, ima skoro 14 meseci i izbacila sam skoro sve obroke sem jedan tokom dana pre spavanja i jedan uvece pre spavanja.
Polako cu je odbijati jer pedijatar mi je reko da ako naglo prekinem moze da dobije emotivni sok i da ce se Monika osecati odbaceno od moje strane.Tako da polako cu da je odbije u narednih dva meseca.A takodze mi je sugerisala da bar prodze ovaj talas svinskog gripz jer dojenje prema svim istrazivanja je jedna od najboljia prevencija za bebe od svinskog gripa.
Tako da jos samo decembar i januar da prodzu.



ma *ajde draga, informacija nikad na odmet! user posted image    pa ti poznaješ svoje dete, slažem se da može doživeti šok ... mislim da je sad pravo vreme da je odvikneš... do godinu dana je ok (iz iskustva bliskih žena...)  a ti sad polako .... user posted image
ma meni je neshvatljivo dojenje ..... to 3.,4.   godine....user posted image na dalje da ne pričam.........

(odgovor članu SUPER MAMA)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:28:12   
Lu
IZVORNA PORUKA: Rivana

mene nervira to sto sve novine mediji bruje dojite decu pa dojite, pa kako da dojim ako ne mogu. Svaka majka koja moze ima mleka naravno da ce dojiti, a ja napr. nisam imala upste mleka.

Bruje nažalost zbog majki koje ne žele dojiti a i zbog majki koje misle da ne mogu dojiti,ili ih neko ubijedi,ma pusti to dojila ne dojila odrast ćeuser posted image
Ja bi najvjerojatnije dojila i iza godine da sam mogla,meni je period dojenja bio najljepši sa sinomuser posted image
Ja možda spadam u ovu grupu što mislim da nisam mogla dojiti,da sam tada imala forum ili neki kontakt sa majkama koje uistinu žele dojiti,možda bi izbacila neke gluposti iz glave i  potrudila se da ne izgubim mlijekouser posted image

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:30:42   
Lu
Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:33:14   
Rivana

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image


Normalna zena to nikada ne bi uradila....

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:37:52   
LillyT
IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image


Normalna zena to nikada ne bi uradila....


Zasto se zene koje nece da doje satanizuju? Mislim da nije fer da ih nazivamo nenormalnim, ako to ne zele. Mozda imaju neke svoje razloge, a to je vec stvar intime. Ja sam za dojenje do nekih 6 do 9 meseci i nadam se da ce tako biti kod mene.


_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:39:11   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: LillyT

Zasto se zene koje nece da doje satanizuju? Mislim da nije fer da ih nazivamo nenormalnim, ako to ne zele. Mozda imaju neke svoje razloge, a to je vec stvar intime. Ja sam za dojenje do nekih 6 do 9 meseci i nadam se da ce tako biti kod mene.



user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu LillyT)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:41:33   
Rivana

IZVORNA PORUKA: LillyT

IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image


Normalna zena to nikada ne bi uradila....


Zasto se zene koje nece da doje satanizuju? Mislim da nije fer da ih nazivamo nenormalnim, ako to ne zele. Mozda imaju neke svoje razloge, a to je vec stvar intime. Ja sam za dojenje do nekih 6 do 9 meseci i nadam se da ce tako biti kod mene.


Ja ne znam koje razloge moze imati jedna zdrava zena da ne doji nego da primi injekciju da joj mleko zaustavi zao mi je ali meni to nije normalno da se vestacki zaustavlja jedna orirodna normalna stvar

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:45:11   
SUPER MAMA
IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image


Normalna zena to nikada ne bi uradila....


E to je upravo uradila moja jertva i nije mi jasno zasto...
Imala je mleko cak je i muke pretrpela stezala se a nije dala Filipu.Jedan put ja sam je pitala i rekla mi je da je Filip zagrizo a ona nemoze da podnosi boluser posted image
Ali svako ima pravo na izbor jel tako.
ja sam vec ukinula dva mlecna obroka Monici ostaje mi jos dva.
Polaka je i ona smanjila.
A za emotivni sok mozda kod neka deca se to i dogodilo neznam samo mi je tako reko pedijatar.
Ja i dalje imam mleka za njene potrebe.


(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:46:00   
LillyT
Rivana, vestacko (ponekada) sluzi da nadomesti greske u prirodi.
Verovatno da postoje razlozi zasto zene nece da doje, to bismo trebale da pitamo njih, ali ne bih nikada za bilo koga rekla da nije normalan zato sto odstupa od nekih "normalnih" i "prirodnih" tokova (vrednosti...)


_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:48:35   
Rivana

IZVORNA PORUKA: LillyT

Rivana, vestacko (ponekada) sluzi da nadomesti greske u prirodi.
Verovatno da postoje razlozi zasto zene nece da doje, to bismo trebale da pitamo njih, ali ne bih nikada za bilo koga rekla da nije normalan zato sto odstupa od nekih "normalnih" i "prirodnih" tokova (vrednosti...)



Razmislja i dalje je to za mene nenormalno, mozda sam ja nenormalna sto tako mislim user posted image

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:49:50   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: LillyT

IZVORNA PORUKA: Rivana


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Poznajem majke koje su samoinicijativno poslije poroda primile inekciju za zaustavljanje laktacije,to je za mene sebičnost,sebičnost prema svom djetetuuser posted image


Normalna zena to nikada ne bi uradila....






Zasto se zene koje nece da doje satanizuju? Mislim da nije fer da ih nazivamo nenormalnim, ako to ne zele. Mozda imaju neke svoje razloge, a to je vec stvar intime. Ja sam za dojenje do nekih 6 do 9 meseci i nadam se da ce tako biti kod mene.



intima bi bilo nešto što se tiče samo nje, njenog Ja , a ovde je reč i o detetu... nema tu takvog intimiziranja, za dete je najzdravije majčino mleko. ko j*** medije, nisu nam oni otvorili oči, to se zna oduvek i jasno je kao dan.. razumem da žena nema mleka, ali te inekcije...
pa nije to botoks jbt, eto neću da mi se otrembese grudi.. !
to je sebičnost.
za mene,naravno....
ali slažem se i da je lakše prekinuti sa dojenjem dok je beba manja, tipa do 10 meseci.... sestra je lepo na vreme, sasvim dovoljno do tada... pa naravno da će dete od 14 meseci doživeti šok kada sve to vreme sisa majčin deo tela, taj osećaj, bliskost... tu više i nije stvar u samom dojenju koliko u tome da je dete naviklo da je pripijeno uz majku...
ne znam , nemam iskustva ali tako ja posmatram stvari...

(odgovor članu LillyT)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Dojenje i posle prve godine od rodzenja d...
1.12.2009 15:50:23   
Rivana
A da ne pricamo koliko to nije zdravo za zenu da na takav nacin zaustavlja mleko

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...



Anketa

ljubav
jabudic

Da li ste zadovoljne paznjom koju vam muz poklanja?

Da (43%)

Ne (20%)

Kako kad (20%)

Moglo bi i bolje (17%)


Ukupan broj glasova: 116

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here