|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 razloga ZA veću razliku među decom

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.11.2015
Istina je da ne postoji pravo starosna razlika među decom, sve je to stvar izbora i kolika god razlika bila svakako ćete naći način da sve funkcioniše. Kada se rešavate za razliku među decom mnogo je prednosti i mana svih opcija. I sve je češće izbor na manjoj razlici među decom. A pomisao na proširenje porodice nakon više godina može da zvuči zastrašujuće, pogotovo što brinete o tome kako će vaše već veliko prvo dete reagovati. A onda pomisao na ponovno menjanje pelena, trčkaranje za malim deteom, (još) neprospavanih noći...

image
/11


Iako deluje možda malo zastrašujuće kada ste se fino konformistički privikli na jedno sada već „veliko“ dete, za sve one od vas koji se razmišljaju za još jedno dete – nakon 3-4 i više godina, dajemo vam 10 razloga zašto je to sjajan izbor!



1: Starije dete će razumeti

Vaše prvo dete je malo starije, i dovoljno je zrelo da bolje razume koncept nove bebe. Starije dete će se manje osećati zapostavljeno nakon dolaska dolaska brata ili sestre. Samim tim će biti u boljoj poziciji da razume potrebe bebe, i da reaguje sa saosećanjem i empatijom.




2: Mlađe dete će dobiti više kvalitetnog vremena

Setite se svog vremena ovog sveta koje ste posvetili prvom detetu kao bebi. Svog mažennja, igranja, šetanja... Veća razlika među decom će vam omogućiti da i drugo dete ima isti tretman, iako ćete možda morati malo da se usklađujete sa obavezama oko škole, vrtića. Dok je starije dete u vrtiću/školi, imaćete jedan-na-jedan vreme sa bebom, bez griže savesti.



3: Starije dete može da se uključi

Starije dete će moći da pomogne sa novom bebom, i to će biti odlična prilika za njih da izgrade jaku vezu jedno sa drugim. Od donošenja pelene, igranja, do smirivanja i zabavljanja bebe tokom vožnje, vaše prvo dete će imati aktivnu ulogu u brizi oko bate ili seke. Starija deca koja čitaju mogu čitatipriče, pesme, što je sjajno jer je to velika stvar za oba deteta, i produbljuje njihovu vezu!



4: Starije dete je nezavisnije

Što je straije, prvo dete će biti nezavisnije. Nećete morati da brinete o duplom menjanju pelena. Zna samo da se zaigra i nađe sebi zabavu, ostavljajući vam vremena da brinete o bebi. Uveliko znaju sami da uzmu i nešto za grickanje, bez da vas pozovu i traže.



5: Neće se svađati oko igračaka

Veća razlika među njima donosi različite interese i igraće sa različitim igračkama. To roditelje spašava muke u svojstvu posrednika, i rešava očajničke pregovare naizmeničnog igranja sa omiljenim igračkama.



6: Troškovi se preraspoređuju

Činjenica je da briga o deci košta, i imati dvoje dece pop uzrastu blizu tek mnogo košta. Od pelena različite veličine, pa do školovanja kasnije. Imajući decu sa većom straosnom razlikom omogućava da se troškovi prerasporede a posebno tokom tih prvih (i skupih) godina.



7: Mogućnost „nasleđivanja“ pojedinih stvari i uštede

Prvo dete će već prerasti krevetac, hranilicu, ogradicu, autosedište, ukoliko su deca istog pola i većinu garderobe. Samim tim eto ponovnog korišćenja, bez utroška novca.



8: Još ćete i imati vremena za spavanje

Za razliku od roditelja dece među kojima je razlika oko 2 godine (i manje), može se „uhvatiti“ koliko toliko vremena za naspavati do dolaska nove bebe. Prvo dete već bolje spava, pa je time kvalitetan san tokom trudnoće moguć. Kada beba stigne, velike su šanse da će samo ono da se budi noću, tako da neće biti trčanja od kreveta do kreveta u pokušaju da se svi umire.



9: Rivalstvo između braće i sestri je mnogo manje

Deca među kojom je manja razlika, kako rastu iskazuju međusobno rivalstvo, to ne znači da neće biti jako bliski jednog dana, ali je u prvom periodu prilično naporno roditeljima. Sa većim starosnom razlikom deca imaju različite interese, obaveze i time je manje verovatno da se takmiče preko stvari. Starije dete može sebe videti kao uzor/mentora za mlađe brata, a ne kao konkurenta.



10: Starije dete će biti više vezano za porodicu

Što duže dete ostaje jedino dete, privrženije je roditeljima, a kasnije se to reflektuje i na mlađeg bbbrata/sestru. Dakle, dužim čekanjem na drugu bebu, ostavlja se više vremena da prvo dete izgradi snažan, kvalitetan odnos sa roditeljima.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
9
Majčinstvo je: odgovor na oko 300 pitanja ...
Smešno je kako su se stvari okrenule. Tišina zbog koje sam bila toliko zabrinuta ispunjena je sada neprestanim brbljanje...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Bez podmićivanja i batina!
Jasne granice, doslednost i beskrajna ljubav su preduslov za dobro vaspitavanje deteta
4





"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here