|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

6 novih načina da pohvalama ojačate detetov karakter

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.8.2023
Ispravna poruka motiviše dete, pomaže mu da izgradi i ojača karakter, poveća empatiju i doprinese razvoju rezilijentnosti. Evo zato šest novih načina da pohvalite dete koji su u skladu sa onim što nauka kaže da je za njega najbolje.

image
Deca lako postanu zavisna od pohvala i lako odustaju kada pohvala izostane. Foto: Freepik.com
/11


Ako ste kao većina roditelja verovatno obasipate vaše dete različitim pohvalama. Uostalom, malo podrške i ohrabrenja može samo da podstakne detetov uspeh i sreću, zar ne? Ništa bolje za dete nego da čuje reči “odlično”, “kako si ti pametan” ili “baš sam ponosna na tebe”. Ali, da li je stvarno tako?

Istraživanja pokazuju da ove reči i nisu od neke pomoći. Naime, pogrešna pohvala može da umanji želju za uspehom kod deteta, obeshrabri ga da proba teške zadatke, smanji motivaciju i unese negativnost. Međutim, rešenje postoji. Prava pohvala je ipak snažno i dokazano sredstvo za pozitivan uticaj na razvoj deteta.

Ispravna poruka motiviše dete, pomaže mu da izgradi i ojača karakter, poveća empatiju i doprinese razvoju rezilijentnosti. Evo zato šest novih načina da pohvalite dete koji su u skladu sa onim što nauka kaže da je za njega najbolje:

 

Ublažite usklike oduševljenja

Hvalisanje deteta i bilo kakvo slanje poruke da je ono više posebno od bilo koga drugog samo hrani detetovu narcisoidnost i ne čini ni njemu ni društvu nikakvu uslugu. Ovo dovodi do toga da dete očekuje sve na gotovo, da smatra da mu svet duguje uspeh, da profesor treba da poveća ocenu jer se dete potrudilo, da je normalno da se izostane iz škole zbog odmora sa porodicom i sl. Sva uverenja koja ostaju za ceo život.

Takođe je pokazano da deca lako postanu zavisna od pohvala i lako odustaju kada pohvala izostane. Ako primetite da vaše dete očekuje pohvalu za sve što uradi vreme je da malo “spustite loptu”. Pokušajte da hvalisanje umanjite i koristite rečenice koje ne podižu dete u nebesa. Tako umesto “Jao kako si dobro uradio matematiku!” možete da kažete “Super, sam si uradio domaći iz matematike” ili jednostavno opišite ono što vidite “znaš sama da voziš bicikl” i sl. Ove rečenice pomažu detetu da oseća ponos zbog svog uspeha.


Skoncentrišite se na karakter deteta

Deca postupaju onako kako vide sebe. Zato, ako želite da vaše dete pokaže više poštovanja pohvalite njihov karakter a ne, na primer, njihov školski uspeh. Uostalom, čime da se vodi vaše dete ako stalno pitate koju ocenu je dobilo u školi?

Umesto da postavljate to pitanje počnite da primećujete detetov karakter i osobine kao štu su ljubaznost, poštovanje ili odgovornost i pohvalite njih. Na primer, možete da kažete “Marko, ti si osoba koja bi uvek pomogla drugom.” ili “Milice, uvek si tako pažljiva, ti si jako uviđajna osoba” i sl.


Naglasite uloženi trud a ne inteligenciju

Studije su dokazale da deca koja dobijaju pohvale za trud rade duže i bolje od dece koja su hvaljena zbog svoje inteligencije. Kada je pažnja usmerena na talenat ili pamet deca veruju da su te osobine urođene i fiksne, što ih vodi ka neuspehu i demotiviše.

Bilo da vaše dete radi matematiku, svira violinu ili trenira neki sport, naglasite trud koji ulaže u taj posao, nikako krajnji rezultat. Nemojte reći “ti si pametan, možeš ti to” već “tako si puno radio” ili “sve si bolji i bolji zbog truda koji ulažeš”.

 
Koristite imenice ne glagole

I ovom temom su se bavila različita istraživanja koja su dokazala da u ponašanju dece uzrasta između 3 i 6 godina može da se uoči razlika nakon jednostavne promene rečnika.

Na primer, kada se govori o pomaganju deca različito reaguju na rečenicu “Neka deca izaberu da pomognu.” i “Neka deca odluče da budu pomagači.”. Deca su bolje reagovala na to da budu pomagači nego na mogućnost da pomognu.

Zato, ako želite da vaše dete vidi na određen način, koristite imenice. Čak i ova mala promena može da napravi razliku.


Budite uzor

Sigurno ste puno puta čuli i videli kako deca kopiraju starije. Ona nas uvek posmatraju i od toga kakav smo mi uzor zavisi kako će se ona ponašati. Možete nešto da ponavljate sto puta, ali ako to i ne radite dete vas neće slušati.

Sama priča i zvocanje nisu dovoljni za izgradnju karaktera, učenje saosećajnosti ili pomaganje drugima. Morate biti dobar uzor.

 
Hvalite unutrašnje kvalitete

Živimo u materijalnom svetu koji pridaje previše značaja spoljašnjem izgledu. Rezultat toga je da deca procenjuju druge i sebe na osnovu toga što nose ili poseduju umesto toga ko su. A što više dete obraća pažnju na materijalne stvari to ima manje samopouzdanja i veću potrebu za nečijim odobrenjem.


Nauka nam kaže da rešenje postoji. Ako se predtinejdžerima upućuju zasluženi komplimenti usmereni na njihove unutrašnje kvalitete – da su ljubazni, da pomažu, da su zabavni i sl. – umesto obraćanja pažnje na ono što nose ili imaju, smanjuju se njihove materijalističke tendencije i gradi njigovo samopouzdanje. Zbog toga, skoncentrišite se da pohvalite unutrašnje osobine vašeg deteta.

 

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li si ti, mama, spremna za polazak u šk...
Kako se bliži polazak mog đaka prvaka u školu, uviđam da je napravljen ogroman propust. On je prošao sve testove, sve je...
6
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
5
Ovo SVA deca najviše žele
Ta preskupa igračka sa dugmićima koji svetle nije ni blizu vrha liste onoga što vaše dete najviše želi...
4
Torte sa crtanim junacima uskoro kažnjive
Zbog zaštite autorskih prava niko u Srbiji uskoro neće smeti da prodaje torte sa likovima poznatih crtanih junaka: Pepa ...
4





Pohvala detetu – put ka izgradnji samopouz...
Svi mi imamo „rezervoar“ za afirmaciju. On treba svakodnevno da se dopunjava. Možda i ne primećujemo koliko naše reči im...
Roditeljstvo je teško ako ga dobro radiš
“Generacija infantilnih majki koje sebi dopuste izlazak u klub u degutantnoj odeći i ne vide da je majčinstvo predivna s...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here