|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pohvala detetu – put ka izgradnji samopouzdanja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.4.2021
Svi mi imamo „rezervoar“ za afirmaciju. On treba svakodnevno da se dopunjava. Možda i ne primećujemo koliko naše reči imaju ogroman uticaj na decu. Mi ih oblikujemo i valjamo rečima koje im upućujemo.

image
Ako pozitivne i negativne reči na vas, kao na odraslu osobu, imaju takav uticaj pomislite šta vaše reči znače vašem detetu. (Foto: Freepik)
/11


Ljudi veruju da biljke bolje napreduju ako im se peva i priča. Tako je i sa decom. Neophodna hrana njihovom duhu je iskrena verbalna pohvala. Dete koje je ne dobija u neku ruku ostaće „zakržljalo“ (nesigurno i sputano).

Da biste se bolje uverili u ovo, pokušajte da se prisetite situacije kada ste od nekoga dobili iskrenu pohvalu i priznanje za neki vaš trud ili dobar gest. Kako ste se tada osećali? Da li vas je to motivisalo da i dalje budete vredni te pohvale. Sa druge strane, sigurno je bilo i situacija kada ste dobijali negativni komentar na neke vaše postupke. Sigurno nije bilo prijatno, zar ne?

Ako pozitivne i negativne reči na vas, kao na odraslu osobu, imaju takav uticaj pomislite šta vaše reči znače vašem detetu. Tražite razloge da pohvalite dete. Zapazite kada radi nešto dobro!!!

Skoncentrišite se na ponašanja a ne na detetove osobine. Komentarisanjem ponašanja pokazujemo da vrednujemo ono na šta dete može da utiče. Istovremeno šaljemo poruku da ga prihvatamo onakovog kakvo jeste a da vrednujemo postupke. Na taj način, kada mu uputimo pohvalu, dete će znati da je uradilo nešto dobro, da je ono zaslužno za to. Sa druge strane ako prokomentarišete neko ponašanje koje ne odobravate, dete će znati da je njegovo ponašanje, a ne ono samo, neprihvatljivo. Na primer, korisnije je reći : „Nije lepo što si bacio maramicu na ulicu, tako zagađuješ okolinu, sledeći put se potrudi da nađeš kantu za otpatke“, umesto „Zašto si bacio maramicu tu? Stvarno si bezobrazan!“

Tražite i mala a ne samo velika postignuća. Istina je da je lakše uočiti veliki trud ali mnogo puta upravo sitnice izgrađuju ili kvare naše odnose. Nekada mnogo može da doprinese obično: „Hvala što si zatvorio vrata“.

Još jedan način da rečima ohrabrimo naše dete je kada tražimo njegovu pomoć u određenim aktivnostima. Na primer, delotvornije je kada mu kažemo „Potrebna mi je tvoja pomoć da raspremim sto“ nego: „Hoću da skloniš sudove“ ili „Skloni sudove“.

Pokušajte da povežete reči ohrabrivanja sa dečjim naporima. Kada povežete svoje ohrabrenje sa specifičnim delom, ohrabrujete dete da produži sa svojim naporima. „Slušam sada kako čitaš pesmicu, primećujem da ti bolje ide čitanje od kada si počela svaki dan da vežbaš posle ručka.“

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 

 

Ne zanemarujte situacije kada dete hoće da vam pokaže da je nešto uradilo. Deca imaju potrebu da sa roditeljima dele svoje uspehe čisto da bi čula pohvalu. Potvrde koje od vas dobiju hrane i hrabre njihova srca! Ne zanemarite momente kada dete dođe do vas da vam pokaže kako je nešto nacrtalo, napisalo obojilo, sklopilo, složilo i sl. Ipak, najefektivnija pohvala je ona koju dete ne očekuje. Zato ponekada dok vaše dete radi nešto slično, priđite i uputite mu konkretnu pohvalu u vezi sa načinom na koji nešto radi. Na primer ako vaše dete boji neki crtež vi ga pohvalite što se trudi da ne prelazi liniju ili što koristi različite boje. Toga će se uvek setiti kada opet sedene da boji.

Prilikom pohvaljivanja važna je i neverbalna komunikacija koja prati verbalnu poruku, pojačava je i čini je autentičnom. Obratite se detetu sa osmehom, stavite mu ruku na rame, zagrlite ga.

Vodite računa da upućujete pohvalu onda kada zaista osećate, a ne zato što mislite da treba. Jedino tada će ona biti verodostojna.

Važno je imati na umu da i pohvala kao i svaka druga dobra stvar ima granicu. Nemojte preterivati. Ako dete rutinski hvalimo, imaće utisak da je jedina svrha dobrog ponašanja pohvala, a ne vrlina. Važno je pohvala bude povezana sa konkretnim ponašanjem ili ostvarenim rezultatom. Da nosi poruku o tome šta je dete dobro uradilo ili kakvo ponašanje je prihvatljivo. Nezaslužena i uveličana pohvala prerasta u ulagivanje i učiniće suprotno onome što ste očekivali.

 

 

Želimo Vam puno radosti i uspeha

u praćenju Vašeg deteta na putu školovanja i odrastanja!

 

 

Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs




Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
59
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
36
ĆALETOVA PESMA
Kad otac voli. Ponekad može i da boli. Da bude ljuto i grubo kao sukno. Kabasto, ćoškasto i četvrtasto. Da škripe kosti,...
7
SVE JE POŠLO NAOPAČKE, ZA VRAPCE I MAČKE
Pesma iz legendarne emisije za decu - Na slovo, na slovo. Autor: Duško Radović; Peva: Vlastimir Đuza Stojiljković.
7





Evo zašto nije dobro da budete previše stroge
Deci svakako treba postaviti pravila, ali nije dobro ni da majke budu previše stroge – evo i zašto!
Mucanje – Psihološki uzroci i posledice
Psihološki faktori, naročito oni koji dolaze iz porodične sredine, imaju značajnu ulogu u nastanku mucanja kod dece.



Click Here