Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Dakle, aditiv je svaka supstanca koja se, bez obzira na njenu hranljivu vrednost, ne koristi kao namirnica niti predstavlja karakterističan sastojak namirnice, ali se iz tehnoloških razloga dodaje namirnici u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja, i direktno ili indirektno preko svojih međuproizvoda postaje ili može da postane njen sastojak. Njihova osnovna namena je poboljšanje i očuvanje kvaliteta, stabilnosti ili organoleptičkih osobina proizvoda pri čemu aditiv ne sme da menja prirodu, sastav i kvalitet proizvoda.
Svi aditivi označeni su velikim slovom E i najčešće trocifrenim brojem (sa izuzetkom modifikovanih skrobova).
Prema pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za aditive, razvrstani su u 22 grupe: Boje, Konzervansi, Antioksidansi, Kiseline, Regulatori kiselosti, Zgušnjivači, Stabilizatori, Emulgatori, Emulgujuće soli, Sredstva za želiranje, Humektanti, Sredstva za dizanje testa, Učvršćivači, Sredstva protiv zgrudvavanja, Pojačivači aroma, Sredstva protiv stvaranja pene, Sredstva za glaziranje, Sredstva za tretiranje brašna, Propelenti, Zaslađivači, Sredstva za povećavanje zapremine, Modifikovani skrobovi.
Da li je moguće proizvoditi hranu bez aditiva?
Gotovo da nije moguće, a razlog je što bi hrana proizvedena bez aditiva imala daleko lošija, pre svega, organoleptička svojstva, i potencijalno bila izloženija kvarenju, a ako imamo u vidu činjenicu da industrijski proizvedenu hranu treba da koriste široke narodne mase, onda je njihova upotreba sasvim opravdana i samim tim što se ovakva hrana pre upotrebe neretko skladišti duži vremenski period. Dakle, u industriji su u 95% slučajeva neizbežni.
Prost primer neophodnosti aditiva je pravljenje bistrog soka od jabuke. Zamislimo da imamo na raspolaganju besprekorno zdravu sirovinu, idealnog hemijskog sastava, boje i ukusa, od nje bi smo dosta lako u fabrici dobili dobar sok od jabuke. Međutim, ukoliko želimo da naš sok od jabuke ne potamni potpuno nakon par sati, moramo na primer dodati malo limunske kiseline (E330) koja bi usporila procese oksidacije ili primeniti neko slično rešenje. Loš kvalitet sirovine, dodatno komplikuje postupak.
Sa druge strane, i u kućnim uslovima se neretko koriste aditivi a da ni ne razmišljamo o njima. Prost primer je korišćenje konzervansa, vinobrana, limuntusa prilikom pripremanja zimnice.
Šta je to ADI?
Kako aditivi nisu prirodan sastojak hrane kojoj se dodaju, sa sobom nose i izvestan zdravstveni rizik, tako da su količine koje su dozvoljene za dodavanje strogo određene zakonskim odredbama i pravilnicima.
Samim tim, Svetska zdravstvena organizacija je propisala ADI vrednosti za svaki aditiv. To je maksimalna preporučena (dozvoljena) dnevna količina izražena po kilogramu telesne mase.
Problem nastaje kada se prekorače vrednosti ADI, i to najčešće konzumacijom velikog broja prerađenih proizvoda na dnevnom nivou, a pri tome sve sadrže isti aditiv.
Kako smanjiti unos aditiva u organizam?
Iako je pomenuto da su aditivi skoro neizbežni, ipak, pametnim odabirom hrane značajno možemo smanjiti njihov unos u organizam. Sveže voće i povrće ne sadrži aditive, ali tada treba voditi računa o tome, pod kojim uslovima su biljke gajene (herbicidi i pesticidi nisu aditivi, ali je često njihov povećan unos opasniji). Hrana koju pripremamo u domaćinstvu ima znatno manju količinu aditiva. Konditorski proizvodu mogu biti problem (slatkiši i čuvene "grickalice") ukoliko ih konzumiramo u enormnim količinama, što je često slučaj.
Izbegavajte konzumaciju proizvoda koji zahtevaju visok stepen prerade. Što se proizvod više udaljava od prirodne sirovine, to je potreba za korišćenjem aditiva veća, odnosno, aditivi pomažu da se ta razlika premosti. Pažljivo čitajte deklaraciju proizvoda, ona je nosilac svih informacija o proizvodu. Prema pravilniku o deklarisanju prehrambenih proizvoda, deklaracija mora biti odštampana na vidnom mestu, na jeziku razumljivom za većinu stanovništva te zemlje i mora sadržati određene informacije o proizvodu, kao što su: sastav, način upotrebe, rok trajanja, napomene, ime proizvođača i uvoznika (ukoliko je proizvod uvežen), kao i bar kod...
Прање зуба.
Admin
Када сте почели да перете зубе својој деци?