|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bebama će biti rađen skrining na dijabetes

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.3.2017
Nemački naučnici su otkrili način kako bi već po rođenju bebe moglo da se otkrije da li postoji verovatnoća da se kod deteta kasnije u životu razvije dijabetes.

image
/11


Dijabetes tipa 1 može se klasifikovati kao stanje u kojem imuni sistrem napada sopstveno tkivo i organe, pa tako kod ove bolesti dolazi do uništavanja ćelija za proizvodnju insulina koje se nalaze u gušterači.

Dijabetes tipa 1 često se javlja iznenada, a simptomi po kojem se, osim merenjem šećera u krvi, može prepoznati su:

  • znatno povećana žeđ

  • prekomerno mokrenje

  • hronični umor

  • gubitak telesne težine

 

Istraživači Centra za  regenerativne terapije u nemačkom gradu Drezdenu došli su do zanimljivog otkrića koje može pomoći u razumevanju i otkrivanju verovatnoće oboljevanja kasnije u životu – već kod beba.

U svom radu, koji su objavili u časopisu Science Translational Medicine, naučnici su opisali rezultate studije koja je duže vreme pratila decu koja su bila u povećanom riziku od dijabetesa zbog genetskog faktora.

Naime, prethodna istraživanja pokazala su da se autoantitela javljaju kod dece pre nego što se pojave simptomi dijabetesa.

Ovim istraživanjem naučnici su otkrili da kad su T-ćelije (T- limfociti) kod beba kojih se kasnije razvije dijabetes došle u kontakt s antigenom, neke su se T-ćelije aktivirale, što upućuje da su na putu da postanu autoreaktivne. To bi značilo da bi moglo biti moguće testirati svu decu za verovatnoću od razvoja dijabetesa jednostavnim izlaganjem uzorka krvi na antigen kako bi se videlo da li se aktiviraju njihove T-ćelije.

 

Izvor: 24sata.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!
10
Kontakt oči u oči sa bebom
Kada dođe do interakcije između roditelja i bebe, dolazi do sinhronizacije rada srca i emocija. Međutim, do sada je malo...
7
Opusti se, imaš bebu!
Nisi super žena. Nijedna od nas nije. I niko od nas ne očekuje da to budemo! Uglavnom same to iskonstruišemo, i uglavnom...
6





Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
Kad je nosić duže zapušen, nastaje otitis
Zapušen nosić kod beba najčešće prouzrokuju virusi koji se nesmetano razmnožavaju u bebinoj nosnoj sluznici. Kako imaju ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here