|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bebbo - nova i unapređena HaloBeba mobilna aplikacija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.3.2022
Od rođenja do prvog dana škole – Bebbo mobilna aplikacija nudi odgovore na mnoga pitanja roditelja. Aplikacija nastala u Srbiji biće dostupna u 11 zemalja i teritorija.

image
/11


 

Bebbo mobilna aplikacija dostupna je od 10. februara u Google i Apple onlajn prodavnicama. Bebbo je podrška koja treba roditeljima u prvim godinama života njihovog deteta, kako bi pratili rast i razvoj, brinuli o zdravlju i ishrani deteta, pravovremenim pedijatrijskim pregledima i vakcinaciji, ali i brinuli o sebi.

 


Bebbo je unapređena verzija aplikacije „HaloBeba – Vaš saputnik u roditeljstvu“ koju su razvili UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, zajedno sa telefonskim savetovalištem HaloBeba, a u saradnji sa Nordeus fondacijom. 

 

 

  U razgovoru sa Inge Mijailović iz Gradskog zavoda za javno  zdravlje, saznajemo na koji način je aplikacija unapređena, kakvu pomoć predstavlja roditeljima i koje sve mogućnosti pruža, šta je ono što najviše interesuje roditelje, koje njihove brige i nedoumice su najćešće, kao i koja je uloga Halobeba savetovališta u razvoju i unapređenuu aplikacije. 


 

 

1. Kako je unapređena aplikacija i koje su njene prednosti?

Bebbo aplikacija je interaktivni priručnik za roditelje koji pokriva sve oblasti razvoja.

Besplatna je, može da radi u off line režimu, mogu da je koriste oba roditelja, personalizovana je, praktični saveti se mogu dobiti individualizovano za jedno ili više dece.

Pokriva period od rođenja deteta do polaska u školu. Pouzdane, stručne savete mogu dobiti i roditelji prevremeno rođene dece, taj deo se nije nalazio u predhodnoj aplikaciji. Kreirali su je vrhunski stručnjaci različitih profila, timovi i saradnici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, savetovališta Halo beba, uz podršku i angažovanje Udruženja pedijatara Srbije i Instituta za mentalno zdravlje. Neki sadržaji su preuzeti, prilagođeni i prevedeni uz dozvolu mreže Rasing Children Australia.

Dostupna je u 11 zemalja regiona i na 19 jezičkih varijanti.


2. Na koji način će olakšati roditeljima dnevne obaveze?

Informacije i sadržaji koje roditelji mogu da nađu u aplikaciji će značajno doprineti da se osnaže roditelji, reše dileme, nedoumice, straha i brige. Roditelji će sa više samopouzdanja osmišljavati kreativnije aktivnosti sa svojom decom, naučiće kako da brinu o sebi, da komuniciraju sa detetom, kreiraju bezbedno okruženje, blagovremeno prepoznaju dečje potrebe i podstaknu razvoj, stvore uslove za dobro zdravlje, pravilnu ishranu, za rano učenje kroz igru, kako bi njihovo dete dostigno maksimum svojih razvojnih kapaciteta.

Aplikacija pruža mogućnost da roditelji, ako unesu podatke o telesnoj težini i dužini deteta, prate njegov rast, dobijaju informacije o optimalnom i po potrebi kako da podstaknu rast i razvoj.

Ako unesu podatke o vakcinaciji dobiće mogućnost da se detaljno upoznaju sa svakom vakcinom koju je dete primilo ili treba da primi, kao i podsetnik o vremenu naredne vakcinacije.

Moguće je evidentiranje i  praćenje svih preventivnih pregleda od rođenja do polaska u školu ( priprema za pregled, sadržaj pregleda, šta pitati lekara, šta očekivati ) kao i podsetnik kada je vreme za sledeći pregled.

Posebno značajna oblast je razvoj u okviru koje se roditelji mogu upoznati sa optimalnim razvojem, pogledati video zapis o očekivanim dostignućima za svaki razvojni period, evidentirati detetova dostignuća i ako je potrebno upoznaće se sa eventualnim razlozima kada dete treba da odvedu na lekarski pregled.

Veliki deo u aplikaciji zauzimaju igre. Igra je način na koji dete uči i razvija se, formira bliske odnose sa okolinom. Roditelji će dobiti praktične savete koju igru u kom period da praktikuju.
 

3. Koje teme najčešće interesuju roditelje?

Roditelji se najčešće interesuju za dojenje, ishranu, higijenu, negu kao i razvoj deteta.

Zato se u aplikaciji nalazi veliki broj tekstova, Biblioteka od preko 700 članaka! Članci su razvrstani u kategorije radi lakšeg snalaženja: Igra i učenje, Ishrana i dojenje, Responsivno (podsticajno) roditeljstvo, Zdravlje i dobrobit, Bezbednost i zaštita, Roditeljski kutak.

Obzirom da je personalizovana, roditelji će dobijati preporuku koje članke u određenom razvojnom periodu treba da pročitaju.

Najčešće brige roditelja su u početku vezane za poteškoće kod dojenja (ragade, zastoj mleka, količina mleka), mame brinu da li je mleko dovoljno kvalitetno, da li je beba gladna, zašto beba plače, kako pomoći bebi koja ima grčeve.

Kako beba raste pitanja se menjaju, roditelje muči rast zubića, upoređuju često svoje dete sa drugom decom, pitaju se da li se dete razvija u skladu sa očekivanim, da li dete treba da sedi, puzi, stoji, hoda u određenom trenutku ili koliko reči treba da zna.

Kada u šetnju, na putovanje, kako se zaštiti od komaraca, šta kad dete ujede krpelj, šta kada se povredi, razboli, kako se zaštiti od sunca ili kada uvesti neku novu namirnicu u ishranu.

Pitanja je bezbroj, a najčešći odgovori su tu u aplikaciji ili se mogu dobiti od naših uvek ljubaznih sestara ako pozovu Halo bebu ili nam pišu na mejl.

 
4. Na koji način je Halobeba savetovalište doprinelo razvoju i unapređenju aplikacije?

Telefonsko savetovalište Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd već 20 godina neprekidno, 24 sata dnevno, vikendom, praznikom  savetuje roditelje i sve druge koji brinu o deci širom naše zemlje, a i u inostranstvu. Odgovorili smo na preko 2 miliona pitanja, sagledali dobro roditeljske potrebe, brige, strahove, želju da dobiju prave odgovore.

Ujedinili smo znanje i iskustvo sa mnogim stručnjacima te uz podršku UNICEF-a i fondacije Noredus kreirali 2020.godine aplikaciju Halo beba – vaš saputnik u roditeljstvu, sa željom da svaki roditelj dobije svoj oslonac u pravom trenutku. To je prepoznala Regionalna kancelarija Unicefa za Evropu i centralnu Aziju i na osnovu tog prototipa zajedničkim angažovanjem je nastala Bebbo aplikacija.

 
Verujemo pravi saputnik u roditeljstvu!

 

 

 

 Takođe, zamolili smo i glumicu Marinu Ćosić, da nam kao mama prenese svoje iskustvo sa Bebbo - unapređenom HaloBeba mobilnom aplikacijom.

 

 

 

Šta su po vama prednosti aplikacije?

Ono što mi se dopada kod aplikacije je preglednost i sadržaj koji je zaista raznovrstan. Vidi se da su se kreatori aplikacije baš potrudili da skupe sve informacije, kao i teme koje mogu da se potegnu oko odgajanja deteta, i celom periodu - za to im stvarno kažem jedno svaka čast!



Koliko je često koristite?

Ne koristim je prečesto, ali sigurno jednom do 2 puta nedeljno uđem da vidim kako mogu da se igram sa bebom, da li smo došli do poželjnih dostignuća za dati period itd.

Pomaže mi da ne moram da 5 mesta da tražim potrebne informacije, već odem samo na jedno gde imam i tekstove i video zapise, savete stručnjaka i mnogo drugih zanimljivosti. Ali mi takođe pomaže i da pratim i stavim podsetnik za neophodnu vakcinaciju, ili odlazak kod pedijatra. Takođe, može da se koristi kao karton koji imamo uvek kod nas i mislim da je to zaista olakšavajuća stvar. Recimo, kada putujete sa bebom ne mora dokumentacija te vrste da se nosi, ukoliko je sve upisano tačno i precizno.

 

 

Nordeus fondacija, kao partner, i stručnjaci kompanije Nordeus bili su instrumentalni za razvoj aplikacije.

„Znanje i tehnologija ne poznaju granice, već njihova snaga raste deljenjem. Tome u prilog govori i to da ovakav sistem podrške prelazi granice naše zemlje i širi svoj pozitivni uticaj. Ponosni smo zbog prilike da, od prvog dana, doprinesemo svojim znanjem i iskustvom. Ovako široko dostupna i besplatna podrška mnogo znači, kako roditeljima, tako i deci, a posebno je neprocenjiva sada, kada su i zdravstveni i obrazovni sistemi pred izazovima pandemije“, izjavio je Branko Milutinović, generalni direktor Nordeusa i jedan od osnivača Nordeus fondacije.


Bebbo aplikacija je deo Programa podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovode UNICEF i Vlada Republike Srbije, uz podršku LEGO fondacije.


Bebbo promotivni video 

Saznajte više o Bebbo aplikaciji



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Tata radi, mama čuva bebu... Ko ustaje noću?
Ako se samo malo zagledate u prošlost, dovoljno je možda samo da pitate sopstvene babe i dede, shvatićete da su muškarci...
8
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
7
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6





NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Kontakt oči u oči sa bebom
Kada dođe do interakcije između roditelja i bebe, dolazi do sinhronizacije rada srca i emocija. Međutim, do sada je malo...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here