|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Konfuzna lekcija iz biologije za 8. razred o rodu, polu i majmunima homoseksualcima izazvala bunt nastavnika

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.9.2021
U uvodu pomenute lekcije se navodi da se pol i rod ne moraju nužno podudarati kod svake osobe, a objašnjavaju se i pojmovi homoseksualizma, transrodnosti, međupolnosti, odnosno rodne neutralnosti.

image
Kada su objavljeni novi udžbenici biologije za osmi razred, neki od nastavnika usprotivili su se protiv ove lekcije. (Foto: Freepik)
/11


 


Definisanje pola i roda i edukacija na ovu temu u obrazovnim ustanovama i dalje je vrlo osetljiva oblast oko koje postoje različita sporenja i shvatanja. Dok se tradicionalni deo društva protivi nametanju, kako smatraju, homoseksualizma njihovoj deci, ljudi liberalnijeg shvatanja ne mare previše i podržavaju otvoreniju seksualnu edukaciju, sve do ukidanja pojmova otac i majka i uvođenja termina roditelj 1 i roditelj 2.

Osmaci koji su od prvog septembra krenuli u pohod na završetak osnovnog obrazovanja, prva su generacija koja će časove iz biologije pohađati po novom programu. Iza izrade udžbenika stoji izdavačka kuća Klett, a jedna od lekcija koja je podigla najveću buru među prosvetnim radnicima i roditeljima svakako je „Polni i rodni identitet“.

U uvodu pomenute lekcije se navodi da se pol i rod ne moraju nužno podudarati kod svake osobe, a objašnjavaju se i pojmovi homoseksualizma, transrodnosti, međupolnosti, odnosno rodne neutralnosti.

– Međupolnost je relativno česta u ljudskoj populaciji. Poređenja radi, smatra se da međupolnih osoba ima viđe nego riđokosih – stoji u specijalno obeleženom odeljku.

U istom polju đacima se savetuje da za dodatna objašnjenja na Jutjubu ukucaju na engleskom – What it’s like to be intersex, What does intersex means ili A different kind of superpower: what it means to be intersex.

Vrlo je problematično što se đaci zvaničnim obrazovanjem usmeravaju na Jutjub kao izvor informacija. Svi znamo kako pretraga na Jutjubu funkcioniše i ona uz dečiju radoznalost može odvesti na neke destruktivne, a ne edukativne sadržaje.

Na mestu gde se govori o diskriminaciji, u ovom udžbeniku se može pročitati da je društvo to koje „nameće da rod i pol moraju da se podudaraju“.

Takođe, mogu se videti sasvim primereni stavovi da se „radi o osobama koje, kao i svi ostali, ne zaslužuju podozrenje i nerazumevanje javnosti“, te da je „svako drugačiji na neki svoj način i zbog toga nije manje važan član društva“.

U udžbeniku se može pročitati i zanimljivost o rasprostranjenosti homoseksualizma kod životinja. Pominju se makaki i bonobo majmuni koji „vrlo često stupaju u seksualne odnose bez obzira na pol, jer im seksualni odnos služi za učvršćivanje socijalnih veza“.

Kada su objavljeni novi udžbenici biologije za osmi razred, neki od nastavnika usprotivili su se protiv ove lekcije.

– Ja ovu lekciju neću da predajem. Preskočiću je. I to je moj način borbe. Svako treba da ustane na svoj način, a ne da stalno čeka da neko drugi nešto uradi – bila je jedna od reakcija profesora, koja se mogla pročitati u medijima. 

Izvor: Luftika.rs


 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
15
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
9
Gde grešimo u vaspitanju dece
Tek kad odrastu deca vidimo gde grešimo. Saznajte koje su to greške koje najčešće pravimo. Pokušajte bar neke da izbegne...
7
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6





OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli s...
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se ...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here