|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Doktor Komarovski: Brižni roditelji nikada neće pustiti svoje dete kasno u krevet!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.11.2022
Spavanje je fiziološka potreba za bilo koju osobu. Za decu je san izuzetno koristan, ali često cela porodica pati od lošeg sna dece.

image
Zdrav san deteta je garancija sreće i dobre mikroklime u celoj porodici. Foto: Freepik.com
/11


KADA DECA TREBA DA IDU NA SPAVANJE?

Problem je u tome što je sve teže i teže staviti decu u krevet u pravo vreme. Ona se praktično nikada ne rastaju od pametnih telefona, tableta i računara, očarana beskrajnim svetom zabave. Treperenje ovih uređaja šalje signal mozgu da nije vreme za spavanje, a dete je i dalje budno, umesto da zaspi i dobije snagu za sledeći dan.

Naučna istraživanja jasno pokazuju da deca koja kasno zaspu postaju razdražljiva i anksiozna, teško se koncentrišu na nešto, imaju poteškoće sa učenjem i postaju nervozna.

To nije jedini razlog zašto je toliko važno da deca idu na spavanje na vreme. U detinjstvu, telo se brzo razvija. Ovo se odnosi ne samo na fizički, već i na psihološki rast. U prvim godinama života dete usvaja ogromnu količinu informacija i stiče nove veštine velikom brzinom. A to je posledica hormona rasta koji deluje uglavnom noću i koji se stvara u telu 2-3 sata nakon što dete zaspi.

Najbolje vreme za oslobađanje ovog hormona je ponoć. Stoga, ako dete krene u krevet nakon 21h, proizvodnja hormona se prekida u njegovom telu, te hormon jednostavno nema dovoljno vremena da obavi svoju funkciju.

Ovo može dovesti do smanjenja fizičke aktivnosti deteta ili, obrnuto, do hiperaktivnosti, jer je psihološka stabilnost narušena. Takođe, kasno spavanje negativno utiče na razvoj detetove inteligencije. Stoga, organizam koji raste mora da se odmara noću, a cela porodica mora to da čini zajedno sa detetom!

 

PROČITAJ JOŠ: Moja deca ležu rano, zbog njihovih ali i mojih potreba


10 PRAVILA ZA PRAVILAN SAN DETETA

  • Postavite prioritete

Dete ne bi trebalo da spava po cenu nesanice mame i tate. Zlatni san za decu zdrav je i sladak san za sve članove porodice!

  • Napravite pravilan raspored spavanja
Obrazac spavanja u porodici formira se u zavisnosti od toga kada je pogodno spavati ne samo za dete, već i za celu porodicu. Uostalom, detetu je najviše potreban dobar san, ali i zdravi roditelji. Odredite zajedno kada se u vašoj porodici pale lampice i strogo sledite odluku koju ste doneli!

  • Odlučite gde da spavate i sa kim
Naravno, odgovor na pitanje "Da li dete treba spavati sa roditeljima ili odvojeno?" vrlo je individualan. Ali najbolje od svega je da dete spava u svom krevetiću i po mogućnosti u svojoj sobi. I mama i tata će spavati pod istim pokrivačem. Kada mama i tata spavaju pod istim pokrivačem, to je garancija za sreću i dugoročno blagostanje svih članova porodice!

  • Ne bojte se probuditi spavača
Ako beba tokom dana spava duže vreme, a noću ne može da zaspi, ne dopuštajte mu da spava tokom dana - probudite spavača!

  • Optimizujte hranjenje
Ako vaše dete bude pospano nakon jela, pobrinite se da večera bude prijatna i gusta.


  • Naporan dan
Neka svaki dan vašeg deteta bude intenzivan i fizički i emocionalno, ali skladan i bez ekscesa.

  • Razmislite o vazduhu u spavaćoj sobi
Optimalna temperatura u prostoriji bi trebalo da bude 18-21°C, a vlažnost vazduha između 50-70%.

  • Iskoristite mogućnosti kupanja
Kupka pre spavanja - šta može biti bolje!

  • Priprema kreveta
Gladak, gust i čvrst dušek, prirodna posteljina, a ako je vaše dete mlađe od tri godine, onda može da spava i bez jastuka.

  • Vodite računa o kvalitetnoj peleni
Za najmanje je veoma važna kvalitetna pelena, na njoj ne treba štedeti!


Zdrav san deteta je garancija sreće i dobre mikroklime u celoj porodici!



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
11
Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.
8
Kada dete nema ni maminu ni tatinu krvnu g...
Postoje tri različite verzije tog ABO gena i to su A, B i O verzije. U jednostavnom svetu te tri verzije bi dale tri krv...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
5





“Poremećaj pametnog deteta” za koji nikada...
Hiperleksija je kompleksna, ali uopšteno govoreći, to je preuranjena sposobnost čitanja i fascinacija slovima i brojevim...
NE DIRAJ MI MAJKU
Neka me je ona premlada ili prestara rodila, neka ne postavlja bogate trpeze, ne oblači se po tvom ukusu, neka je premrš...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here