|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Četiri ultrazvuka do 36. nedelje trudnoće

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.7.2018
3D ultrazvučni pregled je postao standard za praćenje trudnoće, a samo sumnja na anomalije ploda zahteva tehnološki složeniju dijagnostiku

image
Designed by onlyyouqj / Freepik
/11


Ultrazvučni pregled u trudnoći lekaru daje obilje podataka koji se odnose na razvoj i zdravlje ploda. Danas je ova vrsta dijagnostičke kontrole neophodna, a sve češće se koriste 3D ultrazvučni aparati, jer su oni mnogo precizniji, čime se smanjuje rizik od pogrešnih zaključaka. Svoje mesto u dijagnostici ima i 4D ultrazvuk, koji se savetuje onda kada se sumnja na anomalije ploda, naročito one koje se uočavaju na licu, vratu, trbušnom zidu, grudnom košu, kičmi i ekstremitetima.


Doktorka Barbara Damnjanović Pažin, ginekolog bolnice "Narodni front", kaže da je u današnje vreme 3D ultrazvuk postao standard za praćenje trudnoće.

- Pomoću 3D ultrazvuka bolje se mogu sagledati složene anatomske strukture, prikazati preseci koji su ranije bili nedostupni ili teško dostupni pregledu - kaže dr Barbara Damnjanović Pažin. - Osim toga, preciznije se mere organi nepravilnih kontura, pojedini delovi tela ploda i organi mogu da se posmatraju na izdvojenoj slici, a olakšano je i izvođenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se sprovode pod kontrolom ultrazvuka.

Na ultrazvučnom pregledu lekar može da utvrdi koliko je trudnoća stara, da li se plod nalazi u materici i da li ima srčanu radnju. Takođe, saznaje i koliko plodova ima u materici, da li se plod adekvatno razvija i raste, da li je sredina u kojoj se nalazi bezbedna i kada je vreme za porođaj.

Doktorka Barbara Damnjanović Pažin ističe da je nužno da se obave bar četiri ultrazvučna pregleda do 36 nedelja trudnoće:

- Dva u prvom trimestru, prvi da bi se dijagnostikovala vitalna trudnoća u materici i drugi u periodu između 11. i 14. nedelje, kada se radi skrining prvog trimestra. Ukoliko je sve u redu, bilo bi dobro da trudnica bude detaljno pogledana ultrazvukom u periodu između 20. i 24. nedelje, zatim između 28. i 32. nedelje i u periodu između 36. i 40. nedelje kada je termin porođaja. Ukoliko trudnica nastavlja sa trudnoćom posle termina porođaja, kontrole moraju biti i češće od jednom nedeljno.



MAME VOLE 4D

- VELIKI tehnološki napredak omogućio je da se 4D ultrazvukom plod u materici sagledava sa svih strana kao da ga gledamo "golim okom" - kaže dr Barbara Damnjanović Pažin. - To je glavni razlog zašto trudnice traže 4D pregled, jer je to način da steknu živu sliku o svom budućem detetu. Toj fascinaciji većina budućih majki ne može da odoli. Međutim, problem je u tome što ova vrsta pregleda zahteva određene uslove sredine u kojoj je plod i određeni položaj ploda kada je u pitanju sagledavanje pojedinih delova njegovog tela. To često zahteva užasno mnogo vremena, a nekada i nije moguće postići željeni rezultat. Zato je u celini gledano 3D mnogo informativniji za nas kao lekare i ne verujem da će 4D ikada postati standard ultrazvučnog pregleda u trudnoći.


Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5





Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here