|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li bi hemijska kastracija stala na put pedofilima?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.11.2021
Uvođenje hemijske kastracije u zakone pojedinih zemalja, poput Severne Makedonije, izazvalo je podeljena mišljenja javnosti, posebno stručnjaka – lekara, psihologa, kriminologa…

image
Hemijska kastracija je postupak koji se koristi od 1944. godine za smanjenje nivoa testosterona kod muškaraca, a takođe i kod žena, budući da hormon pokreće seksualni nagon kod oboje. Blonde girl photo created by freestockcenter - www.freepik.com
/11


 

Potpredsednica Skupštine Crne Gore i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak kazala je da neće odustati od predloga, makar ga i samostalno inicirala, da Krivični zakonik propiše hemijsku kastraciju za pedofile povratnike i višestruke silovatelje.

U izjavi za Dnevne, ona je ocenila da taj postupak treba da bude obavezan jer, kako ističe, na prestupnike ne ostavlja trajne posledice.

„Sednica Ženskog kluba zakazana je za petak, a očekujem da će predlog biti usvojen i stavljen u proceduru“, rekla je potpredsednica Skupštine, dodavši da kada je predlog iznela na Odboru za politički sistem, videla je da su pojedini lekari spremni da ga podrže.

Objašnjava da je to rešenje koje postoji u naprednim zemljama – Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Francuskoj, a u okruženju u Severnoj Makedoniji, gde je postupak hemijske kastracije stvar izbora prestupnika.

“Istraživački centar Skupštine analizira okruženje i pravi detaljnu studiju na temu hemijske kastracije. Naše kazne su bile blage i imamo višestruke povratnike. Ukoliko se uvede ovakva kaznena mera, budući prestupnici biće destimulisani, a ujedno će pomoći ljudima koji imaju zdravstveni poremećaj. U nekim zemljama, hemijska kastracija je dobrovoljna. Mnogi se sami odluče na taj postupak, uz konsultaciju sa lekarima”, objašnjava Bošnjak.

Obaveza ili izbor?

Potpredsednica Skupštine objašnjava da postoje dileme da li hemijska kastracija treba da bude obavezna.

„Ima mišljenja da se time krše ljudska prava i integritet nečijeg tela. S druge strane, prestupnici žrtvama ruše fizički i mentalni integritet. Ne bih kršila standard po pitanju ljudskih prava, ali je pitanje čije je pravo preče. Ovde se radi i o deci čiji se životi tim činom u startu uništavaju. Uvek sam na strani žrtve. U Crnoj Gori, u poslednje vreme, pravosudni sistem je neverovatan. Izglasavaju se blagi zakoni i kroz postupanje lica u pravosudnom sistemu policije i represivnom aparatu, uvek se stane na stranu počinilaca, a ne žrtava”, kaže Bošnjak.

Na pitanje da li očekuje da će amandman biti usvojen u parlamentu, Bošnjak misli da hoće jer, kako ističe, to su krivična dela oko kojih neće biti dilema.

Slediti evropsku praksu

Poslanik Demokratske partije socijalista Halil Duković kaže za Dnevne da nije siguran da bi podržao predlog o hemijskoj kastraciji prestupnika.

“Predlog nije u potpunosti u skladu s humanim delom, a nisam upoznat ni koliko je medicinski opravdan. S obzirom na to da smo zemlja koja je kandidat za članicu Evropske unije, moramo se upoznati da li ta praksa postoji u nekom evropskom zakonodavstvu. U tom slučaju, i naše zakonodavstvo bi se moralo prilagoditi tim propisima”, poručuje Duković u izjavi za Dnevne.

Iskustva drugih zemalja

Hemijska kastracija je postupak koji se koristi od 1944. godine za smanjenje nivoa testosterona kod muškaraca, a takođe i kod žena, budući da hormon pokreće seksualni nagon kod oboje. Sprovodi se davanjem antiandrogenih lekova, bilo u obliku tableta ili češće putem injekcija.

Na dobrovoljnoj osnovi hemijska kastracija pedofila se primenjuje u Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Danskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a van Evrope u Izraelu i u nekoliko država SAD.

U Poljskoj je hemijska kastracija postala obavezna za sve koji su silovali dete do 15 godina ili članove svoje porodice. Ako odbiju, idu u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa.

U Severnoj Makedoniji osuđeni pedofil može da izabere medicinski tretman kojim bi mu seksualni nagon bio umanjen, čime kaznu smanjuje sa 40 na 20 godina zatvora. Ako ponovi krivično delo, hemijska kastracija je obavezna.

Ovaj postupak se sprovodi i u Češkoj, ali isključivo ako pedofili i drugi osuđenici zbog brutalnih silovanja sami pristanu na to.

Obaveznu hemijsku kastraciju poznaju i zakoni Moldavije.

Podeljena mišljenja

Uvođenje hemijske kastracije u zakone pojedinih zemalja, poput Severne Makedonije, izazvalo je podeljena mišljenja javnosti, posebno stručnjaka – lekara, psihologa, kriminologa…

Pokrenuto je pitanje da li taj postupak može uticati na smanjenje seksualnog nasilja. Poruka stručnjaka zakonodavcima u mnogim zemljama, prema navodima medija, bila je da zločinima pedofila i silovatelja ne rukovode neobuzdani seksualni nagoni, već mnogo komplikovaniji psihopatološki motivi za nasilje.

Rezultati istraživanja, kako navode oni, ukazuju na to da nije reč o primarno seksualnom zadovoljenju, već o činu moći i dominacije, gdje je sam seksualni akt pretežno čin ponižavanja žrtve i njenog potčinjavanja učiniocu. Veliki broj krivičnih dela ne svodi se na klasičnu obljubu, već na druge vrste seksualnih činova, pa stručnjaci smatraju da se eliminisanjem polne moći potencijalnog učinioca ne postižu očekivani efekti, jer on može da zloupotrebljava žrtvu na druge načine.

 

Izvor: Roditelji.me

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
10
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
6
Kako da majčinstvo bude uživanje, a ne pre...
Majčinstvo je mnogo toga, ali nije lako. Delimo vam tajnu uživanja u svemu što čini majčinstvo (DOBRO I LOŠE).
5





MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here