|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li biste dozvolili da vašu bebu doji druga žena

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.2.2021
Dojenje je najintimniji čin materinstva, ipak sve više žena koje nemaju mleko, odlučuje se da ovo prepusti prijateljicama, ili čak strancima.

image
Neke od majki koje nude mleko pristaju čak i na to da doje decu potpunih stranaca. Foto: Freepik.com
/11


Zbog komplikacija tokom porođaja, Nataša nije imala mleka za svoju ćerkicu Esmi, ali njena prijateljica Ket, majka malog Rorija, sedam meseci starijeg od Esmi, imala ga je dovoljno i bila je spremna da ga podeli.

Mnogi smatraju da je ovo neprirodno, jer je malo šta intimnije od čina dojenja, koji mnoge majke smatraju najdragocenijim trenucima koje dele sa svojom bebom.

Nataša je, pak, deo rastućeg broja majki, koje nemaju mleko, pa su pomoć zatražile sa strane. Tako je sa svojom prijateljicom Ket, koja je imala više mleka nego što joj je trebalo za dojenje sina, razmatrala mogućnost da ona doji malu Esmi, nakon čega su jednog jutra u kafiću iskoristile momenat kad je jednomesečna devojčica ogladnela.


Nataša, koja radi kao IT menadžer, insistira na tome da ne oseća da je ovim veza između nje i njene ćerke ugrožena.
- Nije mi palo na pamet da budem ljubomorna na Ket zato što mojoj ćerki obezbeđuje ono što ja ne mogu. Osećala sam samo da ona time pravi jedan jako velikodušan gest, na koji može da bude ponosna čitavog života- rekla je ona.


PROČITAJ JOŠ: Upomoć, moja beba grize!


Narednih šest nedelja, Nataša je svakog popodneva vodila Esmi kod Ket na dojenje.
Ket koja sa svojim mužem Stivenom, takođe ima četvorogodišnju ćerku Hajdi, tvrdi da joj je bilo zadovoljstvo da na ovakav način pomogne prijateljici.
- Nije mi smetalo da hranim Esmi. Uradila bih to za svakoga, čak i za stranca. Pošto je već imao sedam meseci, svog sina Rorija hranila sam samo jednom do dva puta dnevno, pa sam imala dovoljno mleka. Znala sam koliko Nataši znači da njena devojčica dobija majčinsko mleko, za nju ništa drugo nije bilo opcija.

Iako Ket kaže da je njen muž bio saglasan sa njenim izborom, kaže da su neke od njenih prijateljica bile vrlo zabrinute kad im je rekla za dogovor sa Natašom.


- Naborale su čelo i mislim da nisu razumele, zato što mislim da mnoge žene veruju da je to veoma intimna stvar između majke i njenog deteta. Mogu da prihvatim da bi neke žene osećale zavist dok im druga žena hrani dete. Nekima je čudno što smo Nataša i ja bile tako hladnokrvne, ali sebe smatram racionalnom, a ne preterano emotivnom osobom. 

Kada Esmi nije hranila Ket, Nataša joj je davala mleko koje su preko specijalizovane Fejsbuk strane donirale druge žene.


Ova stranica funkcioniše tako što očajne majke kače svoje oglase u kojima traže nekog, bilo koga da donira majčinsko mleko za njihovu decu. Postoji i veb sajt Human Milk 4 Human Babies, na kom se povezuju majke koje nemaju mleka sa onima koji imaju više nego što im treba. Neke od majki koje nude mleko pristaju čak i na to da doje decu potpunih stranaca.

 

PROČITAJ JOŠ: Dojenje - "Bubuljice" na bradavicama igraju važnu ulogu

 

Ovaj sajt ima nekoliko centara u različitim zemljama, uključujući Kanadu i Ameriku, ali je mreža koja pokriva Veliku Britaniju najrazvijenija i uključuje nekoliko hiljada žena. Procenjuje se da je najmanje 3.000 žena u Velikoj Britaniji koristilo ovaj sajt kako bi podelile svoje mleko, ili nabavile mleko za svoju bebu.
Kroz dojenje se majka dublje zbližava sa detetom.


Iako Nataša i Ket smatraju da je njihov dogovor zasnovan na zdravom razumu, postoje i argumenti koji podržavaju suprotan stav, koji se uglavnom pozivaju na praktične, zdravstvene i emotivne probleme koji iz ovakve prakse mogu nastati.
Kler Biam-Kuk, autorka knjige "Šta da očekujete od dojenja i šta ako to ne možete?", kaže da je ovakva praksa možda korisna u nerazvijenim zemljama, ali da je u Velikoj Britaniji proizvodnja zamena za majčino mleko toliko napredna da je to zaista jako bezbedna alternativa dojenju.


- Ne razumem zašto neke majke misle da je dojenje toliko bitno, da angažuju druge žene da to rade ako one ne mogu. Ove majke propuštaju priliku da se još više zbliže sa svojom decom, jer dok ih hrane na flašicu, one mogu da se maze sa svojim bebama i tako razvijaju intimnu vezu, slično kao kod dojenja. U suštini, dozvoljavate drugoj ženi da vaše dete hrani svojim telesnim tečnostima i time dovodite dete u opasnost od potencijalne infekcije. Takođe, putem dojenja vašoj bebi mogu se preneti i razni medikamenti koje doilja možda uzima. Da biste se opredelile za ovu opciju, morate nekome zaista da verujete - tvrdi Biam-Kuk

Izvor: Zena.blic.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Kako zapravo izgledaju mlečni kanali žene

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
16
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
9
Slike zbog kojih ćete im roditi brata ili ...
U srcu braće i sestara rivalitet je posledica činjenice da moraju da dele ljubav i pažnju roditelja, isto kao i prostor ...
4
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4





Ishrana bebe
Najbolja hrana za vaše dete, sem majčinog mleka koje dete treba da unosi dokle god za to ima mogućnosti, su sveže namirn...
Ovo se NE GOVORI mami koja ne doji
Ljudi sebi dozvoljavaju toliko toga, naročito u poslednje vreme kad, koliko god u načelu podržavali dojenje, ne možete d...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here