|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.3.2018
Program Bejbi frendli mame doživljavaju kao „mučenje“ i sebe i bebe. Nažalost, često su to lično iskusile, ili su od prijateljica čule kako su odmah posle porođaja, iscrpljene i umorne, morale same da se brinu o bebi.

image
Prvi dani sa bebom u porodilištu ne bi trebalo da se provedu u suzama.
/11


 

Nažalost, takva, uglavnom odomaćena praksa u našim porodilištima, nema veze s pravim „Bejbi frendli“ programom, koji se od 1991. primenjuje u mnogim svetskim porodilištima. Prvi dani sa bebom u porodilištu ne bi trebalo da se provedu u suzama.


Program su uspostavili UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, s ciljem da se poveća procenat dojenja, koji je tada u gotovo svim zemljama razvijenog sveta bio alarmantno nizak. Iako smo sisari, prinuđeni smo da tu veštinu ponovo učimo, a jedan od načina da se podstakne dojenje je „Bejbi frendli “. Njegova osnova je program „10 koraka do uspešnog dojenja“, što je, u stvari, niz uputstava porodilištima kao da dobrom praksom od samog početka pomognu dojenje. Uz to, porodilištima je zabranjeno da dele besplatne uzorke adaptiranog mleka ili hrane bebe na flašicu, a dužna su da aktivno rade na uspostavljanju dojenja kroz:


10 koraka do uspešnog dojenja


  1. Sva porodilišta, bolnice i domovi zdravlja moraju da imaju vidno istaknut program zaštite i promocije dojenja i da o njemu znaju svi zaposleni.
  2. Svi zaposleni moraju da prođu obuku potrebnu za promociju dojenja i primenu ovog programa. Tim stručnjaka koji čine akušer – ginekolog, babica i pedijatar:
  3. Majkama moraju da pomognu da započnu dojenje najkasnije pola sata po porođaju, ako su i majka i beba dobro.
  4. Dužan je da sve trudnice na vreme upozna sa prednostima dojenja i načinima kako da uspešno doje.
  5. Treba da pookaže majkama u porodilištu kako da doje, kako da održe mleko ili reše probleme s dojenjem i kako da održe mleko čak i ako su razdvojene od bebe.
  6. Novorođenčetu ne treba da dodaje nikakvo drugo mleko ni vodu, osim kada je to medicinski opravdano.
  7. Treba da omogući majci i bebi zajednički boravak 24 sata dnevno, uz stručnu pomoć.
  8. Treba da podstiče dojenje na zahtev novorođenčeta, a ne na „satnicu“.
  9. Tregba da isključi flašice i laže varalice. U slučaju da se detetu daje adaptirano mleko, to se radi šoljicom, kašičicom ili specijalnim sistemima koji što više imitiraju dojenje.
  10. Treba da podstiče osnivanje grupa za podršku dojenju i na njih upućuju majke po izlasku iz porodilišta.


Kakva je korist od svega toga:


  • Dokazano je da je početak dojenja uspešniji što se ranije ostvari, idealno odmah po rođenju. Tek rođena beba u stanju je da sama dopuzi do dojke i krene da sisa! Prvo mleko, kolostrum, „prva je vakcina“ koju beba prima, jer je prepuno imunoglobulina i zaštitnih faktora.
  • Kontakt „koža na kožu“ majke i deteta, prijatna atmosfera i stalno prisustvo majke, njenog mirisa, osim što osigurava lakši i lepši početak, olakšava novorođenčetu da se bolje adaptira na nagli prelaz iz majčinog stomaka u novu, nepoznatu sredinu.
  • Majke dobijaju mnogo više samopouzdanja i vere da mogu da doje, i sprečavaju se mnogobrojni problemi s dojenjem koji mogu da se jave – mastitis, nepravilan položaj na dojci, neefikasno sisanje, nedovoljno mleka...
  • Štiti se zdravlje bebe i majke, jer su brojna istraživanja pokazala da dojene bebe imaju mnogo bolji „zdravstveni karton“  nego one hranjene veštačkim mlekom. A kod majki je znatno smanjen rizik od nekih vrsta kancera, osteoporoze i drugih bolesti.
  • Majka koja je stalno s detetom ima bolji uvid u njegove potrebe i oseća se kompetentnije i samopouzdanije.
  • Ni ekonomska korist nije zanemarljiva, jer je adaptirano mleko veliki izdatak. A i sa stanovišta države i poslodavca ušteda je vidljiva, jer dojena deca su ređe bolesna, pa je i potreba za bolovanjem manja.


„Bejbi frendli“ nije:


  • Insistiranje da beba bude kod majke, čak i ako se majka ne oseća dobro. U tom slučaju može se beba odneti dok se mama ne odmori, ali se izbegava njeno dohranjivanje.
  • Prepuštanje celokupne brige o bebi (presvlačenje, dojenje, kupanje) majci. Poenta je da se majke obuče da ove stvari mogu da obavljaju samostalno kad dođu kući.
  • Smanjivanje samopouzdanja majkama izjavama kako nemaju mleka, kako su im bradavice uvučene i slično. Osoblje je dužno da pomogne majkama oko dojenja i uputi ih na sve moguće probleme, ali i načine kako da ih prevaziđu.
  • Višesatno čekanje da beba i mama budu zajedno, uprkos tome što su obe zdrave i nema medicinskih prepreka.

NAPOMENA: Drage buduće mame, imate sva prava na dostojanstven i primeren tretman tokom porođaja i nakon njega. Zato se naoružajte znanjem, saznajte koja su vaša prava i ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima. Uvek će se naći neko ko će želeti da vam izađe u susret i pomogne.


Tek nas čeka „reforma“ porodilišta

 

Mada je ovaj program 1995. godine uveden u većinu naših porodilišta, praksa nikada nije zaživela i on je zamro, ili se primenjivao nakaradno, čime je više odbijao porodilje nego što im je pomagao. To je potvrdio i izveštaj stranih evaluatorki, koje su boravile u našim porodilištima. Krajem 2009. Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu, s ciljem da se ovaj program kao „Bejbi frendli plus“ ponovo uvede u porodilišta. Cela akcija je pod pokroviteljstvom UNICEF-a pa se nadamo da će se buduće mame u Srbiji konačno porađati u porodilištima koja su prijatelji beba, ali i mama.


Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na sajtu Baby planeta!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
6
Sanjate da ste trudni? Evo šta to znači...
Da li ste ikada sanjali da ste trudni? Da li ovaj san znači da želite dete ili drugo dete? Proverite značenje snova o tr...
5
Neverovatne činjenice o trudnoći
Da li znate da je jutarnja mučnina dobar znak? Po tvrđenju Američkog ginekološkog koledža, žene koje pate od ovog simpto...
4
10 jednostavnih načina da ublažite mučninu...
Dobra vest je ta da ćete kroz samo nekoliko meseci postati mama, a loša da će vas na to neko vreme najverovatnije podseć...
4





Cvećka: Moja porođajna priča
Prva VTO i to uspešna, doktor na UZ vidi dve mrvice, našoj sreći nema kraja! Naravno, kao kod svake trudnoće, velike bri...
Lepe vesti iz najvećeg privatnog porodiliš...
U najsavremenijem privatnom porodilištu u našoj zemlji, koje je deo vodećeg privatnog zdravstvenog sistema MediGroup, ov...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here