|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li mi verujete da su bebe mala čudovišta?

Blic online (www.blic.rs), 18.10.2015
Trudnoća. Devet meseci znojenja, mučnine, neudobnog spavanja. A posledice, dobro poznate. Tu je celulit, strije zbog kojih ćete izgledati kao mama-tigar na plaži u bikiniju. O višku kilograma da ne govorimo. Skoro svakoj ženi se na neki način transformiše telo, ponekad i zauvek.
Ključne reči:

image
/11


I onda pregurate trudnoću i porođaj koji, ukoliko ne koristite epidural, može da se pretvori u sate i sate mučenja. I boli, jako. O, đavolski boli. Ne pet, ne deset minuta, već nekoliko sati. I to ako imate sreće.


E, posle toga počinje žurka. Kažete da ste nekada bili „noćna ptica”? Čestitamo! Biće vam potrebna  ta veština nespavanja i odmah se pripremite na celonoćnu žurku, bez prestanka. Nemojte da se nadate da nespavanje prođe sa prvim grčevima i povraćanjima. Ooo, ne. Tek se zahuktava, čim počnu zubići da rastu.


Bolje se odmah pozdravite sa čistom i urednom kućom koja je sređena tip-top 24 sata. Bebe su poznate kao mala čudovišta koja vam danonoćno sisaju energiju i prave probleme čim počnu da puze. A, kad prohodaju, e, tad već postaju mali smotani monstrumi koji prave belaj gde god se našli.


Bićete u pidžami i trenerci bar prvih nekoliko meseci posle porođaja. Ispovraćani, flekavi, iscepani, raščupani, preumorni. Maštaćete o odmoru i miru. Tišina? Šta to beše? Zaboravićete kako „zvuči” tišina.

 


I na TV zaboravite. Sve one serije uz koje ste voleli da se ponekad opustite, filmove i političke emisije. Jok. Kad „mali monstrumi” dođu sve će biti njihovo. TV u početku, a posle i kompjuter. Živećete prvih godinu dana uz zvuke „Baby tv-a”. Uz to ćete ustajati, kuvati ručak, spremati kuću, spavati.


A, ako ste mislili da situacija vremenom postaje lakša, prevarili ste se. Žurka počinje onda kada ga rodite i nikada se ne završava. NIKADA. Nema pauze, nema odmora. Uvek ćete morati da budete tu za njega. I da odgovarate na 1.000 zašto, da ga držite za ruku, da mu 101 put ponavljate iste stvari.

Da čeličite živce kad mu skoči temperatura u jedan posle ponoći, pa da ostatak noći provedete u Tiršovoj. Zabrinuti, bledi, neispavani.


Više vam neće biti važno kako ćete ujutru ustati za posao, već ćete misliti na to da njemu bude bolje. Da što pre ozdravi.

A tu su i one nezaobliazne „neću” faze: Neću da jedam, neću da spavam, neću u vrtić, neću kod bake, neću u prodavnicu.


Pa strahovi: boji se mraka, telefona, drveća, jastuka, slike na zidu, trotineta u dvorištu, vaspitačice, lekara, senke...


I onda poraste. Pa kreće škola i novi „problemi”.


Jeste, užasno je, ali u isto vreme predivno. Ma koliko apsurdno zvučalo. I kako vreme odmiče rado se sećamo početaka sa malim đavolom.



Porađate se 10 sati i onda ga ugledate, savršeno dete. VAŠE dete. Vaše ruke, oči, tatin nos i kovrdžava kosica. Ima uši na baku. I zaboravite sve. Sav bol, svu muku. Sve stane, utihne i postoji samo ljubav. Sve je ljubav oko vas i u vama.

 


Prvi zagrljaj. Prvo dojenje. Prvi kontakt.


I posle neprospavane noći ujutru vas probudi mali monstrum, presladak, sa neodoljivim osmehom koji razvuče od uva do uva. I opet zaboravite na umor. Zagrlite svog monstruma i ne možete da prestanete da ga ljubite.


A, taj miris beba, možda vam nisu rekli, najlepši je na svetu. Esencija čistog i nevinog. I to ste vi rodli, to je vaše remek-delo.


Ako ste ikada sumnjali u potpunu, beskonačnu i bezuslovnu ljubav, sada ćete se razuveriti. Pamtićete prvi zub, poljubac, korak, prvu reč i prvo „volim te, mama”. I svaki put taj maleni zagrljaj delovaće na vas kao injekcija oksitocina. I sve će da bude u redu.


Neće biti tišine i mira. Biće mnogo zabavnije i radosnije. A ako ste zaboravili kako se igra, ponovo ćete naučiti i ponovo biti dete.


Na plaži ćete biti najponosnija mama-tigar, dok se sa svojim „monstrumom” trkate po pesku do frižidera sa sladoledom. I zajedno ćete se smejati njegovim biserima i neverovatnim pitanjima.


I ponovo ljubav. Ona, koja se ne gasi nikada. I kad ustajete, i kad uveče pogasite sva svetla. Stalno je sa vama i u vama. I vi postajete drugačiji, bolji, zreliji. I svi vam kažu da ste se promenili. I znate da jeste.


Jer, takva ljubav se zaista rađa.



Sanja Jakšić


zena.blic.rs

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Razvoj govora
Govorom dete razvija intelektualne veštine – kada nešto kaže, ono pokušava rečima izraziti misli. Tako misli postaju jas...
4
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4





Pismo neznancu koji mi je rekao da sam sja...
Majčinstvo vas često može ispuniti krivicom i učiniti da sumnjate u sebe i svoje postupke. Saznajte na koji način je jed...
5 grešaka koje ne bih ponovila kao mama po...
Roditeljstvo je izazov, a novi roditelji su posebno podložni greškama.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here