|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca treba da žvrljaju od malena

Blic online (www.blic.rs), 24.1.2018
Deca i pre polaska u školu poznaju slova i brojeve. Neki od njih lepo pišu, a mnogi tehniku uvežbavaju u prvom razredu. Stručnjaci su saglasni da se potencijal grafomotorike kod deteta otkriva još sa 18 meseci.

image
/11


Za uspešno pisanje potrebno je da se dete na početku odluči između leve i desne ruke. Važno je i da zna pravilno da drži olovku, telo dok piše ili crta

Interesovanje za olovku pokazuju i bebe, a sa otprilike dve godine dete bi trebalo da ume da je drži. Do pete godine 90 odsto dece je već "odabralo" kojom rukom će pisati. Do šeste godine mališa treba da ume da barata s olovkom.

- Roditelji nikada ne smeju da biraju umesto deteta ili da od levorukog teže da "naprave" desnorukok učenika. Obratite pažnju na ispravan hvat olovke odmah u početku detetovog pisanja, jer je mnogo lakše korigovati na startu, nego ispravljati pogrešno naučen hvat - savetuju stručnjaci.

Da bi dete uvežbalo finu mototiku potrebno je da ga od malena podstičete da što više stvari radi samo: da okreće predmete, da se samostalno hrani, oblači, kopčanje, vezuje pertle, lista knjige... Sve su to aktivnosti koje prethode držanju olovke i pisanju, ali su neizostavan deo celokupnog razvoja.

Ukolio dete odbija da crta ili piše to je zato što mu, najverovatnije, neka od tih radnji predstavlja poteškoću.

- Vodite računa ako vaše dete ne želi da crta ili boji. Ne odustajte od podsticanja takvih aktivnosti već mu aktivnosti učinite interesantnima, zabavnima i dodatno ga stimulišite nagradama. Ukoliko primetite da je problem ozbiljniji, obratite se za pomoć lekarima- savetuju stručnjaci.


OD 10 DO 18 MESECI

Dete bi trebalo da drži, makar i trapavo, olovku ili bojicu. Dovoljan napredak je ako žvrlja nepravilno po papiru. Kada jednom otkriju ruke i njihove mogućnosti deca obožavaju da pišu i crtaju.

 

UZRAST OD DVE GODINE

Šara horizontalne, vertikalne i kružne linije. Dete upoznaje formu, oblik. Počinje da crta “krompiriće”.

Sa decom radite brojne aktivnosti koje podstiču razvoj fine motorike. Pravite figurice od plastelina, nižite perlice, provlačite pertle kroz otvore, sakupljajte sitne predmete, pravite origami.

 

UZRAST OD TRI GODINE

Dete već ume da precrtava horizontalne i vertikalne linije. Dete treba svakodnevno da se igra i razvija finu motoriku jer sve to doprinosi jačanju mišića šake, razvoju spretnosti, razvijanju koordinacije oko-ruka, razvoju opažanja i koncentracije što je preduslov savladavanju veštine pisanja.


DETE OD 4 DO 5 GODINA

Dete ume da precrta kocku, krtić. Ume da napiše neka slova ili brojeve. Deca koja se smatraju posebno darovitom, umeju da napišu i svoje ime.


DETE OD 5 DO 6 GODINA

Pisanje imena se podrazumeva. Dete ume da precrta trougao i sav slova. Vešto barata olovkom i ume da je drži pravilno.



Koji crtež najviše otkriva dete?

Za upoznavanje deteta najpogodnija tema za crtanje je “moja porodica”. Svoj stav prema članovima porodice dete izražava postavljajući figure po određenom redosledu, veličini i boji. Najveća figura je dominantna u kući. Sebe obično crta do onog člana porodice za koga je najviše vezano. Ako se o njemu najviše brine baka, ono sebe crta pored nje.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
19
Da li nesrećno detinjstvo mora da nam obel...
Šta je to slabilo moje šanse? Imao sam psihotičnog oca, zatim nasilnog alkoholičara za očuha, majka mi je postala alkoho...
17
Ovo vam niko (na vreme) ne kaže o deci
Bez obzira na to koliko ste saveta dobili od prijatelja i porodice, koliko knjiga i blogova ste pročitali, bez obzira na...
6
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
5





LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...
Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here