|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

DEČIJI KAMPOVI – BEZBEDNI ILI NE?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.7.2023
Ovo je priča sa srećnim krajem. Devojčica se uspešno oporavlja. Naš stav je da smo dobili opomenu. Znamo li da je dešifrujemo?

image
Foto: Iskrice
/11


Priroda, osamostaljivanje, društvo i zabava su prva pomisao kada govorimo o letnjim kampovima za decu.

Nakon šest godina donošenja lepih uspomena sa Superkampa na Tari, ove godine smo se vratili sa ogromnim znakom pitanja. Da li su deca na kampovima bezbedna?

U prvoj smeni kampa, u junu ove godine, velikom broju dece i nastavnika boravak u prirodi, i uz najbolju nameru organizatora, domaćina i nastavnika, pokvarili su simptomi povraćanja i dijareje. Uzrok nam još uvek nije poznat.

Dešava se. Voda nije za piće na većem području Tare, obavešteni smo o tome i vodu nismo pili.

Kako to obično biva, tek kada nastane problem, možemo jasno i nedvosmisleno uvideti da li smo mi, odrasli, dovoljno obezbedili decu. Ove godine smo se to ozbiljno zapitali.

Dok je vreme.

Vreme za prevenciju još većih problema.

Naše ovogodišnje iskustvo nas navodi da i javno otvorimo pitanje u kom obimu  je opremljena ambulanta u kojoj se leče deca na Superkampu na Tari, ali naravno i na svim drugim mestima?

Ko ambulantu oprema? Da li je odgovornost samo i isključivo na Centru dečijih letovališta Beograda, dakle državi Srbiji ili i na organizatorima Superkampa, odnosno potpisnicima Ugovora sa roditeljima dece koja masovno borave na kampu, agenciji Super Tours? Odgovor koji smo dobili od organizatora Superkampa, a koji delimo sa vama, je da je odgovoran isključivo i samo Centar dečjih letovališta Beograd. Dakle država.

Opremljenost državnih ambulanti na planinama je predmet ovog teksta. Da li je to dovoljno? Imamo li spreman odgovor na veće povrede, krvarenja ili uporna povraćanja i dijareje, anafilaktičke šokove, ujede insekata uz alergiju deteta i slično? Imamo li dovoljno opreme? Adekvatne ljude kojima ćemo poveriti živote naše dece kilometrima od najbliže bolnice? Imamo li adekvatan prevoz i pratnju za bolesno dete? I da li je vreme da sve to proverimo i eventualno unapredimo? Kao i pitanje ko će preuzeti na sebe tu obavezu, a ko kontrolu? U jednoj smeni konkretnog kampa prisutno je više od 500 dece iz cele Srbije. I koliko lekara? Medicinskih sestara?

Sva ova pitanja postavljamo nakon jedne izuzetno teške noći za devojčicu M.R. (6) koja je dehidrirala usled povraćanja izazvanog virusom ili trovanjem (ne znamo uzrok) na Superkampu Tara, juna 2023. godine. U datom trenutku puno dece i nastavnika je povraćalo ili imalo dijareju već treći dan. U ambulanti nije bilo dečijih braunila, pa ni iz četiri pokušaja, uz sve napore sa opremom koja joj je na raspolaganju, medicinska sestra nije uspela devojčici da priključi infuziju. Po savetu lekara devojčica je vraćena u sobu pratiocima grupe, uz savet da nastavimo oralno da hidriramo dete, što smo i uradili. Devojčica je nastavila da povraća, bila je sve lošije. U medjuvremenu iste simptome, samo blaže, dobili su i nastavnici i priličan broj dece iz te, ali i ostalih grupa. U jedan posle ponoći doktor, na naš poziv, preko telefona daje uputstvo da ostavimo devojčicu u kampu, ali nakon što smo ga opomenuli da je lično odgovoran za ishod, menja odluku i devojčicu upućuje u bolnicu u Užice. Kako? Običnim automobilom, nemamo drugi. Sa kim? Sa pratnjom sa kojom je došla na kamp, dakle bez pratnje lekara ili medicinske sestre iz kampa. Ko vozi auto po kiši u 1h noću po Tari ? Predstavnik Superkampa. Devojčica još dva puta povraća tokom vožnje po Tari, a u bolnici u Užicu ih dočekuju sa rečima: “Zašto ste tek sada došli?!“. Ako je jedan pratilac grupe, ko ostaje sa decom, a ko ide u bolnicu? Kako to sve funkcioniše? Pitamo se.

Ovo je priča sa srećnim krajem. Devojčica se uspešno oporavlja. Naš stav je da smo dobili opomenu. Znamo li da je dešifrujemo?

Po rečima predstavnika agencije Super tours nije postojala zakonska prepreka da postave karting stazu, stenu, zip line, takozvani auto „bagi“ itd., ali  imaju zakonske prepreke da bolje medicinski obezbede decu donacijom, angažovanjem privatnog saniteta i osoblja ili na neki sličan način. Predstavnici Dečijih letovališta Beograda to demantuju rečima da bi im svaka donacija bila značajna i da je izjava neistinita.

„S obzirom na to da se radi o najosetljivijoj kategoriji stanovništva, našoj deci, zdravstvenu zaštitu u objektu potrebno je podići na najviši mogući nivo, povećati opremljenost ambulante i broj zdravstvenog osoblja“, kaže medicinska sestra sa kampa.

Možemo li ovog puta, za promenu, sa nivoa prebacivanja odgovornosti da se popnemo stepenicu više – na pravovremeno rešenje?

Kamp nije preduzeo mere prevencije širenja virusa, aktivnosti su se redovno održavale, bez obzira na činjenicu da smo i u restoranu i na večernjoj žurci i svuda oko sebe viđali decu koja se muče i povraćaju.

U ličnoj organizaciji roditelja i nas, poštujući sve zakonske procedure, vratili smo se kući dan ranije, jer organizatori to nisu želeli da nam omoguće. Doživeli smo dosta neprijatnosti, klevete i pretnje inspekcijom zbog te odluke od strane organizatora kampa, ali to je manje važna tema, jer je prošlost. Nas zanima budućnost.

Pre pisanja ovog teksta postavili smo puno puta ista pitanja potpisnicima ugovora sa nama – Super Tours-u i dobili odgovor da su oni nemoćni da uskoro obezbede bolju medicinsku pomoć i da za istu nisu odgovorni, kao i da ne znaju ni kada, ni šta bi tačno mogli da unaprede.

Kako ne bismo, jednog tužnijeg dana ponovo dobili pitanje: „Zašto ste tek sad došli?“, obraćamo se javnosti danas, dok smo i dalje pod istim simptomima, ali u svojim kućama, blizu kliničkih centara.

Da li su dečiji kampovi bezbedni ili ne? Ne donosimo velike zaključke. Pitamo se. A na Taru je stigla nova grupa, sa više od 500 dece, u isto odmaralište –  posle nas, koji ove godine možda samo nismo imali sreće. Da li je odmaralište pre nove grupe dezinfikovano? Da li su zaposleni na kampu zdravi? Pitamo se.


Autor: Dugogodišnji korisnik usluga Superkampa – MPT „Iskrice“ iz Novog Sada


Izvor: Detinjarije


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kao majka dečaka mislim na vaše ćerke, dok...
Odbijam da napuste moju kuću misleći da su jači pol. Ipak, želim da ih ohrabrim da budu što jači. Ali i nežni takođe. Ka...
10
Kako se ono beše zove ljubav - UNICEF Krat...
Kako bi skrenuo pažnju na decu i važnost ostvarenja prava svakog deteta, UNICEF je pozvao pisce sa svih kontinenata da d...
8
Zašto nije dobro imati "drugarski odno...
Takozvano permisivno ili popustljivo roditeljstvo uopšte nije dobro za decu, kažu stručnjaci.
6
Kako biti dobra podrška detetu kada ima pr...
Verujem da vam je veoma važno da imate odličnu komunikaciju sa svojim detetom. Dobra vest je da se veština komunikacije ...
4





IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here