|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dostojevski – Teško onom ko uvredi dete

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.3.2022
Pored vrhunskih dela koje je Dostojevski dao svetskoj književnosti, ovaj majstor pera je ostao upamćen i po sjajnoj zapovesti namenjenoj svim ljudima. Umesto svih modernih udžbenika o vaspitanju, ovih nekoliko rečenica traje već 150 godina. I nisu ni malo izgubile na aktuelnosti. Čak su toliko vanvremenske da se postavlja pitanje da li je posle ovoga postojala potreba za bilo kojim udžbenikom za vaspitanje.

image
Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila. Child crying photo created by pvproductions - www.freepik.com
/11


Teško onom ko uvredi dete


Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: “Da li treba silom pobeđivati ili smirenom ljubavlju?”

Svagda odlučuj ovako: “Pobediću smirenom ljubavlju.” Odlučiš li se tako jedared za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka, nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.

Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom. I možda nisi ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao. Sigurno je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu.

 

PROČITAJ JOŠ: Izvini što sam galamila na tebe

 

Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti. A sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.


Volite čoveka

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih. Volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sva stvorenja Božija i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božiji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božiju spoznati u stvarima.

A shvatiš li je jedared, ti ćeš je posle neumorno početi prepoznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju.

Decu volite naročito

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božijoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom. Na njoj trag svoj gnojivi ostavljaš – i to, avaj, skoro svako, svako od nas!

 

PROČITAJ JOŠ: Drage naše bake, kakav blagoslov je što ste tu


Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila, ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete…


Mirjana Ilić

Izvor: Pasarella.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto na Kubi nema nepismenih a deca vole ...
Đaci ne ponavljaju razrede, nema nediscipline, obroci su besplatni, 20 đaka u učionici, časovi traju pola sata – neki su...
25
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
Podrška i razumevanje su najvažniji za ado...
Petnaestogodišnjak je izjurio iz kuće besan i odbija da se vrati. U školi su primetili da se četrnaestogodišnjak naglo p...
4
VIDEO koji je rasplakao milione mama za 3 ...
Ovaj VIDEO dodiruje srca svih mama, pogledajte i zašto. Pripremite maramice!
4





“Pakutilo” i još ponešto što mame pamte
Deca odrastu a da se nismo ni okrenuli. Šta mi već nedostaje, šta znam da će mi uskoro nedostajati i zašto je ok da nosi...
Ja sam bolja mama kada mi je telefon isklj...
I još nešto. Zahvalna sam što imate priliku da pročitate ovaj članak. Pogađam, čitate ga sa svog telefona. Umerenost je ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here