|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako se ponašati nakon embriotransfera?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.9.2023
Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i skratiti vreme čekanja bete, pa što vam dan bude izgledao zanimljivije, to će test brže da dođe.

image
Ne savetuju se teški i naporni poslovi, ali šetnja, odlazak na kafu ili sok, mogu samo da vam pomognu. Foto: Freepik.com
/11


 

Embriotransfer je proces “vraćanja” embriona u matericu. Onog momenta kada je obavljen zahvat, trudnoća je zvanično počela. U prvih nekoliko dana nakon ET jako je lepo i važno znati da je svaka žena zaista u drugom stanju.


Kada se embrion dovoljno razvije između 5.-og i 10.-og dana, dolazi do implementacije. “Gnežđenje” blastociste može da izazove blago krvarenje, u vidu končića i male količine krvi.


Dr. Paul Claman, specijalista reproduktivne medicine iz Otave, tvrdi da je ključ nastavka trudnoće, komunikacija između materice i embriona!

 

PROČITAJ JOŠ: Kada bebe nema i muškarcima je teško


Njegov pristup kompletnom VTO procesu veoma je “životan” i spontan, a ženama najpre savetuje da veruju svojim lekarima. Embrion i materica je prvi pravi kontakt majke i deteta, i dodaje, ukoliko se ne desi trudnoća prvog puta, svakog sledećeg su vam samo povećane šanse. Za svakog postoji pravi trenutak da postane roditelj. Čekanje zna da bude mnogo više nego bolno, ali će biti zaboravljeno. Deca traže i nađu svoje roditelje, možda im je put samo malo duži nego nekoj drugoj deci.

Dr. Claman dodaje, kao jednu od važnih stavki, STRUČNOST iznad svega.

“Danas, lekari već rutinski obavljaju ovu proceduru, a embriolozi su pravi magovi svog zanata. Embriostransfer takođe smatram rutinom, a ponašanje nakon njega treba da bude NORMALNO”.

Ono što je naveo pod poželjnim ponašanjem je svakako kretanje.

“Žena nije bolesna nakon ET, već trudna. Nijedna žena u tako ranoj “prirodnoj” trudnoći  ni ne zna da je trudna i ponaša se najslobodnije moguće.”


PROČITAJ JOŠ: KOLIKO SE BEBA RODI UZ POMOĆ VTO?

 
Ako se plašite ishoda i umorni ste nakon što vam je urađen embriotransfer, odmarajte, lezite, spavajte i uživajte, ali kada vam telo poručuje da se krećete – nemojte da zanemarujete taj poziv. Usiljeno ležanje može da vam prouzrokuje samo veću nervozu, a to nije poenta. Treba da vam bude udobno i lepo, i da radite uobičajene stvari. Jedan dan odmora i meškoljenja po krevetu neće naškoditi, ali dve nedelje znaju da budu neviđeno duge i naporne.

Ne savetuju se teški i naporni poslovi, ali šetnja, odlazak na kafu ili sok, mogu samo da vam pomognu.

Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i “skratiti” vreme čekanja bete, pa što vam dan bude izgledao zanimljivije, to će test brže da dođe.

U Kanadi i Americi “reproduktivci” čak savetuju povratak na posao odmah sledećeg dana, kako bi ceo proces imao spontaniju notu.

Instinkt i telo su na kraju najprecizniji savetnici, važno je koliko je god moguće, osloboditi se straha, uvreženim mišljenjem da, umerenim kretanjem možete da naškodite trudnoći na bilo koji način.

 

Milica Dobrijević

Izvor: Pasarella.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Otkriveno kako jajna ćelija "hvata" spermatozoide

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
7
Imate li šanse da rodite blizance?
Da bi otkrili koji tačno geni povećavaju šanse da buduća mama rodi blizance, naučnici su analizirali genome 1.980 žena k...
4
Nova dijagnostika olakšava proces vantelesne
Doktor Aleksandar Antović u Novom danu je govorio o novoj metodi testiranja u procesu veštačke oplodnje - preimplantacio...
4
Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.
3





Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...
Ove namirnice utrostručuju šansu da zatrud...
Mediteranska dijeta utrostručuje šansu da ostanete u drugom stanju putem ove procedure. Ona podrazumeva konzumiranje pun...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image
Click Here