|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Evo zašto nije dobro da budete previše stroge

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.11.2019
Deci svakako treba postaviti pravila, ali nije dobro ni da majke budu previše stroge – evo i zašto!
Ključne reči:

image
/11


Deca strogih majki koje su perfekcioniste, češće imaju problema sa alkoholom kasnije kada odrastu, pokazuje nova studija.

 

Naučnici su otkrili da su učesnici studije koje su odgajile preterano stroge majke (ali ne očevi), i sami skloniji tome da budu perfekcionisti. To doprinosi većem riziku od depresije, ali i problemima sa alkoholom.

Pod autoritativnim i preterano strogim roditeljstvom se podrazumeva insistiranje na strogim pravilima, pod "pretnjom" kažnjavanjem ili ponižavanjem, kao i nedostatak topline.

 

Studija je sprovedena na Državnom fakultetu u Arizoni, a učestvovalo je 419 studenata čiji je prosek godina 20.

 

"Postala sam zainteresovana za ovu temu kada sam primetila da neki od mojih talentovanijih studenata postaju zavisnici od alkhola ili se leče od te zavisnosti. Oni su opsednuti time kako ih drugi vide do te mere da ih je strah da čuju bilo kakvu ocenu svojih radova. Ovi studenti koriste alkohol kako bi se borili sa svojim životnim problemima, mnogo više u odnosu na studente od kojih traženo da sve vreme budu savršeni", kaže koautorka studije dr Džuli Patok-Pekam.

 

Studenti su odgovarali na pitanja o tome kako su ih roditelji odgajali, a između ostalog jedna od izjava sa kojom je trebalo da se saglase ili ne je "Moja majka je smatrala da roditelji od detinjstva treba decu da nauče ko je glavni".

 

Svoj perfekcionizam ocenjivali su prema različitim kriterijumima, između ostalog su odgovarali i na pitanja o tome koliko su strogi prema sebi, koliko imaju visoke standarde za sebe. Nakon toga su popunjavali i upitnike o upotrebi alkohola, kao i o tome koliko često imaju simptome depresije, poput usamljenosti i plakanja.

 

Naučnici su otkrili da deca strožih majki češće imaju probleme sa alkoholom, a otkrivena je i indirektna veza sa negativnom vrstom perfekcionizma – kada osoba ima visoke lične standarde koje ne može da ispuni.

 

Majčin autoritarni pristup vaspitanju povezan je sa tom lošom vrstom perfekcionizma kod učesnika studije, što doprinosi depresiji i konzumaciji alkohola.

 

Autoritativni način vaspitanja, nasuprot autoritarnom, indirektno je povezan sa manjom upotrebom alkohola, a nije zabeleženo da očeva strogoća utiče na konzumaciju alkohola.

 

Dr Patok-Pekam smatra da perfekcionizam još nije dovoljno izučen kada je reč o delovanju na zdravlje.

 

"Potreba da se deluje savršeno u očima drugih može bukvalno da naškodi zdravlju. Moramo da prestanemo da glorifiujemo takvu vrstu perfekcionizma. Niko nikada nije uradio nešto stvarno dobro i inovativno, uzbudljivo u nauci, tako što se plašio da povremeno ispadne budalast".

 

Perfekcionizam se inače povezuje sa udaljavanjem od društva, opsesivno-kompulsivnim poremećajem, stresom...


Izvor: mondo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sto lica autizma: Autizam nije samo kada d...
Autizam je neman koja te neće ubiti. Ona je zver koja te zlostavlja svaki dan, nekad manje, nekad više.
4
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
4
Kakve palačinke vole vaši mališani?
Da li ste jedna od mama kojoj nije teško da „na brzinu“ umuti koju palačinku, ili je ta aktivnost u vašoj kući „tatin po...
4
Ćalac - neki očevi zauvek ostaju deca
Pomislila sam kako je ovo jedan divan tata, onaj koji, ma koliko da je umoran, ne samo da ima strpljenje, već neko ko ne...
4





Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here