|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ishrana, neodvojiv deo savremenog načina života

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.6.2018
Koliko razumemo hranu, kakve su nam danas prehrambene navike, koliko danas polažemo u ishranu, kakvi su novi trendovi kada je prehrambena industrija u pitanju… Samo je deo pitanja o kojima smo tokom intervjua razgovarali sa Koraljkom Novinom Brkić, nutricionistkinjom kompanije Nestlé

image
/11


Sagovornica Ringeraje sa kojom smo razgovarali o navikama u ishrani i inovacijama koje prehrambena tehnologija donosi je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Kao nutricionista, stažom od 20 godina iza sebe u kompaniji Nestlé, Koraljka je tokom ovog perioda radila na različitim pozicijama unutar kategorije Nestlé dečije hrane. 2017. godine imenovana je za Nestlé nutricionistu za region (sve Nestlé kategorije), i zadužena je za implementaciju Nestlé projekata društveno odgovornog poslovanja, gde aktivno učestvuje u edukaciji ključnih učesnika.



 

  • Vreme u kojem živimo, pristup novim tehnologijama u poslednjoj deceniji značajno su promenili današnji način života i navika. Istovremeno, to se odnosi i na sve promene kada je u pitanju ishrana, koja lagano postaje jedan od glavnih postulata zdravog života. Koje su prednosti, a koje mane savremenog načina ishrane?

 

Shvatanje ishrane menjalo se kroz godine, da bi se poslednjih godina na nju počelo gledati kroz prizmu zdravlja. Prednosti savremenog načina ishrane su veliki izbor namirnica, sastojaka, začina, brz protok informacija, kao i veliki broj saveta o tome kako nešto pripremiti, skuvati i konzumirati. Do svežih namirnica dolazimo lakše nego ikad, više ne moramo da vikendom tragamo kako bismo kupili nešto sveže - sada su nam proizvodi na dohvat ruke u prvoj bolje opremljenoj prodavnici, naročito u urbanim sredinama. Isto tako, informacije o načinima pripreme hrane više ne tražimo u kuvarima, već na internetu.

Ovaj trend može da bude i mana – baš kao što nam je dostupna sva sveža hrana, na svakom koraku dostupni su nam i proizvodi brze hrane – pekarski proizvodi, slatkiši i slatki napici. Izbora je mnogo, i naša lična odgovornost je kako ćemo se hraniti i šta ćemo odabrati.

 


  • Kompanija Nestlé godinama unazad ulaže mnogo kako u edukaciju dece, odraslih i stručnjaka, tako i u izmenu sastava i već postojećih prepoznatljivih proizvoda. Zašto je ovo važno?

 

Nestlé, osim što radi na unapređenju proizvoda (na primer, u smislu smanjivanja sadržaja soli i šećera) smatra i da je važno stvarati vrednost za potrošača. Kompanija, između ostalog, usmerava svoje resurse ka širenju znanja o pravilnoj ishrani, veličini porcija, tanjiru pravilne ishrane i drugim važnim pitanjima. Mislim da je edukacija pravi put ka širenju važnih informacija i da ona pomaže donošenju odluka koje svakog pojedinca i porodicu mogu da navedu na odabir zdravijeg načina života.

Nestlé prilagođava svoje poslovanje kako bi ispunio očekivanja svojih potrošača, uz to  nastojeći da unapređuje njihov kvalitet života nudeći im ukusniji i zdraviji izbor hrane i pića, kao i podržavajući zdrav način života.

Najbolji pokazatelj toga su programi i projekti koje sprovodimo u zajednici. Sa ponosom možemo reći da u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije već sedam godina sprovodimo program  „Zdravo Rastimo“, u okviru kojeg je više od 25.000 đaka sedmih razreda u Srbiji učilo o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.  Naglašavamo im koliko je bitan balans porcija i obroka, kao i koliko je važno voleti svoje telo i brinuti se o njemu. Široj javnosti je manje poznato kako pomažemo i edukaciji zdravstvenih radnika, pre svega preko naših kolega iz odeljenja Dečije ishrane, koji su u kontaktu s pedijatrima, neonatolozima, babicama, medicinskim i patronažnim sestrama.

Trudimo se da obezbedimo nove i relevantne informacije kako bismo im olakšali komunikaciju sa roditeljima u vezi sa ishranom, važnosti majčinog mleka, kao i uticaja ishrane na naš organizam i imunološki odgovor od najranijih dana. Nestlé je poznat kao kompanija koja koristi naučne inovacije, i koja ima dobru volju da deli korisne informacije.

 

  • Postoji mnogo nedoumica, pre svega roditelja male dece, kada je u pitanju njihova ishrana. Često se može čuti da “kupovne” kašice nisu dobre, da ne mogu da se porede sa domaćim ili da pojedini gotovi i polugotovi proizvodi koje nudi prehrambena industrija nisu ništa drugo do kesica prepuna aditiva. Međutim, ukoliko sve ovo sagledamo iz ugla struke, zapravo svi ti silni E brojevi su često vrlo poznate stvari, koje se u domaćinstvima redovno koriste. Da li upoznavanje potrošača sa procesom proizvodnje, i generalno objašnjenjem deklaracije, doprinosi boljem razumevanju prehrambenih proizvoda, većem poverenju i sigurnosti u ponuđeno?

 

Kad postanemo roditelji ishrana nam postaje još važnija, što su pokazala brojna istraživanja i statistički podaci, jer je ona deo naše brige za one najvažnije – decu. Roditelji su svesni uticaja ishrane na zdravlje, pa tako trudnice značajno više paze na unos kvalitetnih namirnica, a to se nastavlja i posle trudnoće.

Kada se radi o kompaniji Nestlé, industrijski proizvedene kašice od žitarica, kašice od voća i povrća, sokovi,  jogurti i slično prolaze kroz strogu kontrolu kvaliteta – od same sirovine, procesa proizvodnje, pa do finalnog proizvoda. Uslovi proizvodnje su strogo kontrolisani, a procesi se ne razlikuju mnogo od onih koje obavljamo kod kuće, ali se kontroliše svaki korak uz maksimalnu sigurnost i higijenu.

Dečja hrana je zakonski najstrože regulisana, a sve se dodatno kontroliše i prilikom uvoza. Bilo koja vrsta gotovih kašica ima garanciju za roditelja u vezi sa (ne)unosom nepoželjnih materija iz okoline. Ovim pitanjem se ponovo vraćamo na edukaciju, pošto je svaka informacija koju roditelj - ali i ostali učesnici, od zdravstvenih radnika do vaspitno-obrazovnog sistema - dobije, više nego dobrodošla, kako bi se shvatilo da nešto industrijski proizvedeno može biti sasvim dobar izbor u raznovrsnoj i pravilnoj ishrani.

 

  • Smanjivanje količine soli, šećera, masti u prehrambenim proizvodima je poslednjih godina postala jedna od najvažnijih misija, pored vraćanja potpuno prirodnim sastojcima. Na koji način će ove izmene uticati na potrošače? Uzmimo kao primer mamu mlađe dece, da li će se bez griže savesti, u nedostatku vremena da pripremi kompletan obrok, odlučiti za neku gotovu krem čorbu, ukoliko potpuno razume deklaraciju?

 

Kao najveća prehrambena industrija na svetu, koja shvata šta uticaj i odgovornost predstavljaju, obavezali smo se na dve stvari. Prva je smanjivanje količine soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, a druga je povećanje unosa kvalitetnih namirnica bilo kroz naš proizvod ili kroz različite načine pripreme naših proizvoda, kako bi potrošači obezbedili kvalitetniji obrok za svoju porodicu. Na Nestlé proizvodima je jasno istaknut sastav, i čitanjem deklaracije moguće je saznati mnogo o svakom našem proizvodu.

Naš cilj je da unapredimo ceo kulinarski asortiman do 2020. godine, tako što uklanjamo sastojke koji su potrošačima nedovoljno poznati i zamenjujemo ih sastojcima koje mogu pronaći u svojim kuhinjama, a koje znaju i vole. Do sada smo renovirali 80 odsto asortimana dostupnog u regionu  i obavezali se da će do 2020. godine svi naši MAGGI i C proizvodi, pored smanjenja udela soli, šećera i zasićenih masnih kiselina biti bez veštačkih boja, a sa povećanom količinom celih žitarica, povrća, mahunarki i semenki.

 

  • Kontinuirana edukacija roditelja i budućih roditelja je neizostavna kada je ishrana u pitanju. Nestlé je vrlo posvećen tome. Dovoljno je pomenuti kampanju „Prvih 1000 dana”!

 

Još je naš osnivač Henri Nestlé davne 1867. godine utemeljio važnost edukacije roditelja o pravilnoj ishrani od najranijih dana. Iako je prvi osmislio proizvod Farine Lactee, koji je služio za ishranu novorođenčadi koja nisu mogla da budu dojena, uvek je isticao kako je dojenje tj. majčino mleko najbolja hrana za svako novorođenče.

Roditeljima je važna i edukacija u vezi sa uvođenjem dopunske ishrane tj. novih namirnica. Tu je potrebno pružiti im uputstva sa čime početi, dati im praktične savete i otkloniti nepotrebne strahove. Duh inovacija i pionirstvo u dečjoj hrani nastavili smo tako što smo prvi dodali probiotike u mleka za bebe, osmislili hipoalergeno mleko za bebe koje ima i kliničke dokaze o svom dejstvu, smanjili količine proteina kako bi se postigao adekvatan unos, a smanjio metabolički stres organizma i još mnogo toga. Sve te inovacije pre svega predstavljamo zdravstvenoj struci, koja će u određenim situacijama prepoznati situacije kada proizvod treba preporučiti roditeljima.

Takođe, jedan od vidova edukacije bila je i kampanja „Prvih 1000 dana” koja je edukovala roditelje, ali i zdravstvene radnike, o važnosti ishrane tokom trudnoće i tokom prve dve godine života deteta. Tih prvih 1000 dana je važno za oblikovanje naših gena i genetskog odgovora ka mogućem razvoju nezaraznih bolesti: bolesti kardiovaskularnog sistema, gojaznost i dijabetes tipa II.     

 

  • Šta možemo očekivati u budućnosti kada je u pitanju hrana? I čemu u narednom periodu kompanija Nestlé teži? 

 

Budućnost hrane i ishrane je zanimljiva, jer se sve više ističe povezanost sa genetikom i medicinom - u smislu prevencije. Naši geni određuju koji nam način ishrane više odgovara, imamo li određene predispozicije za povišen holesterol ili razvoj dijabetesa tipa dva, jesmo li skloniji gojenju... Tu će se dogoditi najveće promene -  krećemo se ka personalizovanoj ishrani. Ona je već sada usmerena na grupe po uzrastu, jer nije svejedno koliko godina imamo, ili prema zdravstvenom stanju, a kasnije će ona postati skrojena po meri svakog od nas - sve u svrhu našeg što kvalitetnijeg života u starijem dobu.

Nestlé će nastaviti da radi na inovativnosti i težnji ka što boljem i kvalitetnijem proizvodu, sa naglaskom na edukaciji i podeli znanja koja imamo i koja ćemo tek imati o hrani, metabolizmu i uticaju nutrijenata na naš organizam. 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija
Transplatacija hematopoetskih matičnih ćelija će postati standard u okviru brige za mnoge pacijente sa definisanim konge...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2
Integralne žitarice
Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što j...
2





Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...
Paradajz podmlađuje
Crveni pigment iz paradajza, lipoken, štiti kožu od štetnog delovanja sunca i daje joj elastičnost. Dovoljno je da tokom...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here