|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Blic online (www.blic.rs), 23.7.2011
Kanadski naučnici otkrili su da jaja pomažu u prevenciji koronarnih bolesti, visokog pritiska i raka.

image
/11


 

Tim kanadskih istraživača koji je ispitivao sastav žumanca kokošijeg jajeta koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom, došao je do zaključka da jaja ne samo što su izvor proteina, vitamina i minerala već da sadrže i antioksidivna svojstva koja pomažu u prevenciji kardivaskularnih oboljenja i raka.


Ovo otkriće je u suprotnosti sa ustaljenim mišljenjem da su jaja krivci za visok pritisak jer sadrže veliku količinu holesterola.



Dodatna istaživanja antioksidivnih svojstava jaja mogla bi promeniti dosadašnje tvrdnje mnogih stručnjaka koji preporučiju samo umereno konzumiranje ove namirnice, poručuju kanadski stručnjaci.


Studija je pokazala da žumance jaja kokošaka koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom sadrže dve aminokiseline triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo.


Dva sirova žumanca imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego jabuka, a gotovo isto kao 25 grama brusnica tvrde autori ove studije.
Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuvanjem, upozoravaju stručnjaci.

 

11. jul 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
6
Ove tri navike tiho oštećuju vaš mozak
Iako možda ulažete značajna sredstva u dodatke ishrani i posebne dijete za poboljšanje zdravlja mozga, neke naizgled bez...
4
Pomerena granica aflatoksina sa 0,05 na 0,...
Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas promenu pravilnika kada je u pitanju ispravnost mleka.
3
Kinoa
U prirodi postoji mnogo proteina životinjskog porekla koje obično pronalazimo u mesu i mlečnim proizvoidma. Kinoa je nam...
3





9 predloga za pripremu ukusnih obroka na p...
Letnji odmor je idealno vreme za beg od svakodnevnih obaveza i opuštanje, ali kako bi tokom putovanja sve proteklo onako...
Optimalna težina i unos kalorija
Idealna težina održava se pravilnom ishranom, aktivnim fizičkim vežbanjem, uzimanjem hrane svesno, u vreme kada je organ...



Anketa

more
nata11

Da mozete da birate gde biste najradije letovali?

Grcka (41%)

Turska (18%)

Tunis (7%)

Spanija (16%)

Italija (12%)

Crna Gora (5%)


Ukupan broj glasova: 73

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here