|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Blic online (www.blic.rs), 23.7.2011
Kanadski naučnici otkrili su da jaja pomažu u prevenciji koronarnih bolesti, visokog pritiska i raka.

image
/11


 

Tim kanadskih istraživača koji je ispitivao sastav žumanca kokošijeg jajeta koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom, došao je do zaključka da jaja ne samo što su izvor proteina, vitamina i minerala već da sadrže i antioksidivna svojstva koja pomažu u prevenciji kardivaskularnih oboljenja i raka.


Ovo otkriće je u suprotnosti sa ustaljenim mišljenjem da su jaja krivci za visok pritisak jer sadrže veliku količinu holesterola.



Dodatna istaživanja antioksidivnih svojstava jaja mogla bi promeniti dosadašnje tvrdnje mnogih stručnjaka koji preporučiju samo umereno konzumiranje ove namirnice, poručuju kanadski stručnjaci.


Studija je pokazala da žumance jaja kokošaka koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom sadrže dve aminokiseline triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo.


Dva sirova žumanca imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego jabuka, a gotovo isto kao 25 grama brusnica tvrde autori ove studije.
Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuvanjem, upozoravaju stručnjaci.

 

11. jul 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 načina da ojačate imunitet ove zime
Ne postoji čarobni štapić koji će ojačati vaš imuni sistem, ali ovih 5 navika će vam pomoći da izgradite jak imuni siste...
16
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
8
Mitovi o respiratornim virusima
Tačno ili netačno:Dokle god nema stvarne zime verovatnoća za virusne respiratorne infekcije je smanjena? Šta je sa ...
4
Pijte tek posle obroka
Mnogi od nas rado popiju gutljaj nekog napitka posle svakog zalogaja, ne razmišljajući pri tom da li možda na taj način ...
3





Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...



Anketa

najlepse vam je
pisuljica



tara (31%)

masa (30%)

sara (39%)


Ukupan broj glasova: 144

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here