|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kada porođaj ne protekne onako kako smo zamislili

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.10.2023
U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.

image
Ali onog trenutka, kada bebu polože na vaše grudi, ljubav pobeđuje. Foto: Kathryn Johnson (kathrynjbirthstories)
/11


Ponekad se planovi za rođenje deteta menjaju, a onda se menjaju iznova, i ponovo, sve dok gotovo ništa ne liči na ono čemu ste se nadali, piše Kathryn Johnson, fotografkinja porođaja.

Ponekad se planovi za rođenje deteta menjaju, a onda se menjaju iznova, i ponovo, sve dok gotovo ništa ne liči na ono čemu ste se nadali. 
Ali tog trenutka, kada je beba na maminim grudima, ljubav pobeđuje.  Ipak, hajde da se osvrnemo... ako je mama upravo rodila bebu ali porođaj nije protekao onako kako se nadala, ne morate reći „barem je tvoja beba ovde“. 
U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.
Zamislite ovo, mlada putuje na svoje venčanje. Gužva je u saobraćaju, pa ona kasni. Pada kiša, tako da je ceremonija sada unutra, a ne napolju u prelepoj dekorisanoj bašti. Di-džej se takođe zaglavio u saobraćaju i nije uspeo da stigne, tako da - nema muzike. Počinje i oluja, struja nestaje, neće biti zabave, gosti idu kući. Prelepa torta koja nije pojedena, bez plesa, bez uspomena na slavlje sa porodicom i prijateljima. Da li biste rekli nevesti, "pa šta, bar si se udala". Ne, ne bi. Tugovali biste sa njom, tešili je jer je propustila venčanje svojih snova, venčanje koje je planirala.  
Dakle, sledeći put kada čujete da vam mama govori o svom porođaju, zapamtite da je u redu da ona ima sva osećanja.


Ali onog trenutka, kada bebu polože na vaše grudi, ljubav pobeđuje. 

 

Ipak, hajde da se osvrnemo... ako je mama upravo rodila bebu, ali porođaj nije protekao onako kako se nadala, ne morate joj reći „barem je beba dobro, sa tobom je“. 


U redu je i 100% normalno da mama tuguje zbog izostanka svog idealnog porođaja. U redu je imati želje i biti tužan kada stvari ne idu glatko. U redu je proživeti sva osećanja zbog toga što porođaj nije prošao kako smo želeli.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto se u porodilištima viče na žene

 

Ima žena koje su doživele težak, razočaravajući ili traumatičan porođaj i žele da steknu razumevanje i jasnoću o tome 'šta se dogodilo' i zašto se osećaju tako loše...i da nastave dalje.


Porođajna trauma je svaki fizički ili emocionalni stres koji se može doživeti tokom ili posle porođaja. Neke žene će se osećati uplašeno, bespomoćno ili bez podrške. Nakon porođaja, mogu osećati krivicu zbog događaja van njihove kontrole. Mogu čak i patiti od napada panike.


One žele da podele istinu o svom uznemirujućem porođaju i potrebna im je podrška.


Zamislite ovo, mlada putuje na svoje venčanje. Gužva je u saobraćaju, ona kasni. Pada kiša, tako da je ceremonija sada unutra, a ne napolju u prelepoj dekorisanoj bašti. Di-džej se takođe zaglavio u saobraćaju i nije uspeo da stigne, tako da - nema muzike. Počinje i oluja, struja nestaje, neće biti zabave, gosti idu kući. Prelepa torta koja nije pojedena, bez plesa, bez uspomena na slavlje sa porodicom i prijateljima. Da li biste joj rekli, "pa šta, bar si se udala". Ne, ne bi. Tugovali biste sa njom, tešili je jer je propustila venčanje svojih snova, venčanje koje je planirala.  


Dakle, sledeći put kada čujete da vam mama govori o svom porođaju, zapamtite da je u redu da ona ima sva osećanja.

 

PROČITAJ JOŠ: Da li je brži oporavak posle cepanja ili sečenja?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
7
Udvoje na poslu
Trudnoća je po mnogo čemu „drugo stanje“, a trudnice se često pitaju kada je pravi momenat da odu na bolovanje.
4
Problemi sa varenjem u trudnoći
Problemi koji se javljaju u trudnoći poput mučnine, povraćanja, gorušice nastaju kao posledica usporenog i lošijeg varen...
3





Engimengi: Moja porođajna priča
photo
Ctg je pokazao velike kontrakcije, doktor je rekao da me spremaju za 5 min u salu na carski rez! Ja sam samo stigla da j...
Lepe vesti iz najvećeg privatnog porodiliš...
U najsavremenijem privatnom porodilištu u našoj zemlji, koje je deo vodećeg privatnog zdravstvenog sistema MediGroup, ov...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here