|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako da majčinstvo bude uživanje, a ne preživljavanje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.11.2023
Majčinstvo je mnogo toga, ali nije lako. Delimo vam tajnu uživanja u svemu što čini majčinstvo (DOBRO I LOŠE).



Majčinstvo je mnogo toga, ali da li je lako uživati u njemu, pita se Quinn Kelly, mama četvorice dečaka. Da su me priključili na detektor laži i postavili isto pitanje, nisam sigurna da bih prošla ako bih odgovorila potvrdno. A nisam sigurna ni da bi moji prijatelji.


Ovo nije ono što sam zamišljala... 
Primer: sinoć su mi tri od četiri sina plakala u glas. Bili su veoma uznemireni kada su čuli da treba da pojedu tri zalogaja svoje večere. Zato što sam takva mama. Vrsta koja pokušava da ih nahrani slaninom. Oh, užas. Imajte na umu, namerno sam prelistavala knjigu recepata iz stvarnog života (sa papirnim stranicama) tog jutra, da bih izbegla baš tu situaciju. Pa ipak, i dalje sam dobila SUZE. Zamislite.  A da ste nas špijunirali, pomislili biste da pokušavam da ih nahranim psećim izmetom. Možda bi to zapravo prošlo bolje, s obzirom na to da bi to podstaklo razgovor o noši, za stolom. 

Ovo nije ono što sam zamišljala... 

Primer: sinoć su mi tri od četiri sina plakala u glas. Bili su veoma uznemireni kada su čuli da treba da pojedu tri zalogaja svoje večere. Zato što sam takva mama. Vrsta koja pokušava da ih nahrani. Oh, užas. Imajte na umu, namerno sam prelistavala knjigu recepata (sa papirnim stranicama) tog jutra, da bih izbegla baš tu situaciju. Pa ipak, i pored toga sam dobila SUZE. Zamislite. 

A da ste nas špijunirali, pomislili biste da pokušavam da ih nahranim psećim izmetom. Želela sam da pobegnem sa lica mesta. Ali nisam bila sigurna da ću moći da se izvučem živa, ili barem bez spoticanja sa toliko mojih sinova dramatično poređanih na podnim pločicama.  


Zar ovo nije zabavno?

Da mi je scena iz moje kuhinje odigrana pre devet godina, pre nego što sam zatrudnela sa svojim najstarijim sinom, i da me neko upita: „Da li ovo izgleda kao zabava?“ Nasmejala bih se, a onda bih odgovorila: „Ne, ali ako pokušavaš da me uplašiš, moraćeš bolje. Da sam na tvom mestu, sve bih imala pod kontrolom. Jer ovo nije tip majke koja ću biti. Ja ću to rešavati drugačije.” (O moj Bože, ponekad poželim da udarim sebe u lice.)


Dakle, pretpostavljam da možete razumeti moja razmišljanja o majčinstvu pre deteta, isto koliko i scenu Trećeg svetskog rata u mojoj kuhinji sinoć. Ali evo šta mislim da je najinteresantniji deo svega. Verujem da su naša očekivanja pre dece o tome kako majčinstvo treba, a kako ne treba da izgleda, dovela do toga da u sadašnjosti budemo roditelji pod stresom. Više od stvarnog stresa koji dolazi sa tim trenucima.  


Da li uživate u majčinstvu? 

Dozvolite mi da pitam: „Da li ste u poslednje vreme uživali u majčinstvu? I ne pitam: „Da li volite svoju decu?“ Jer znam da ih volite. Tražim od vas da se zapitate: „Da li mogu da uživam u tome što sam mama?“ A ako je odgovor ne, pre nego što se osetite krivima, želim da sugerišem da vaša očekivanja predstavljaju problem.  


Vidite, većina žena formira svoj pogled na majčinstvo i viziju dobre majke mnogo pre nego što zaista postanu majke. Čini se da prikupljamo dokaze i posmatramo majke na koje ne želimo se ugledamo, dok stojimo u redovima u prodavnicama. Zgrabimo bilo koje pakovanje žvaka koje želimo da kupimo i osudimo mamu koja ne može da natera svoje dete da prestane da plače zbog pakovanja žvaka koje želi da kupi. (Iako smo kao odrasla osoba nesvesno pali na istu marketinšku zamku.)


A onda formiramo svoj sud o dobrim majkama na osnovu slatkih scena iz filmova, ili gledanja simpatične mame u restoranu sa svim njenim malim pačićima koji savršeno sede tokom obroka. I mislimo: "Jednog dana, želim to!"  


Vaš sud se zasniva samo na onome što vidite. Ali ono što ne znamo je da je dvadeset sekundi pre nego što je ušla u taj restoran, ta ista savršena majka upravo imala epski sukob sa svojom decom zbog njihovog lošeg ponašanja. Pretila im je da će im sutradan otkazati put u Diznilend. „Ako ne možete samo da sedite i jedete u restoranu, a da ne napravite haos, otkazaću naš let pre nego što možete da kažete, Miki!“ Ali mi, naravno, nismo videli taj deo. Formirali smo svoja očekivanja samo na osnovu viđenog.


Zvuči ludo? Možda. Ali istinito?! Mislim da da. I svakako izgleda ironično što smo dozvolili da se naša definicija majčinstva formira pre nego što smo postale majke. Ne bih se osećala prijatno da mogu da naučim da upravljam avionom samo gledajući kako pilot to radi izdaleka. Niti bih želela da ošišam nečiju kosu samo gledajući kako to neko drugi radi. Pa zašto bih pretpostavila da znam kako bi majčinstvo trebalo da izgleda pre nego što postanem majka? Nema logike. Takav način razmišljanja čini da se osećamo kao da to ne radimo kako treba, što nam krade radost majčinstva. I to je tužno.  


Moja tajna za uživanje u majčinstvu

Zato želim da podelim sa vama svoju tajnu kako da naučite da uživate u majčinstvu. To mi je omogućilo da nađem malo radosti, a i humora u većini situacija. I čak mislim i na one najgore trenutke. Bukvalno. Kao kada je pelena mog sina propustila na moju belu košulju dok smo ulazili u restoran. Oslobodite se onoga što ste mislili da je uspešno roditeljstvo pre nego što ste imali decu. Prihvatite istinu sada kada zapravo imate decu - majčinstvo je mešavina lepih i neurednih trenutaka, spojenih u jedno.


U mom slučaju, to je značilo da napustim verovanje da većinu trenutaka roditeljstva čine trenuci u kojima se moja deca ponašaju kao anđeli, dok sam ja odmorna i veoma srećna mama, jer sam u skladu sa svim onim što tražim od njih. Zato što je to dostižan i realan cilj za dobre roditelje u 99% vremena. Jel' tako? (Kolutam očima dok ovo kucam.)  


Mislim da je ono što mame sprečava da osete radost to što verujemo da majčinstvo ne bi trebalo da bude neuredno. Verujemo da smo bolji ako imamo tinejdžera koji sa nama komunicira. Ili decu koja se ne svađaju dok ih vozite kući iz škole. A kada shvatimo da roditeljstvo nije savršeno, tek tada ćemo ga učiniti savršenim. U međuvremenu, njihovo detinjstvo prolazi pored nas.


Naučite da prihvatite nesavršeno

Deca su mešavina slatkog i kiselog jer nisu u potpunosti odrasla. Tako će čak i najbolji roditelji imati mešavinu slatkih i kiselih trenutaka. Slatko, kao kada vaša beba odluči da odspava dajući vam priliku da obavite svoje poslove. Pomešano sa kiselim, kao kada ta beba još spava, ali iz vrtića vas zovu da vam kažu da je vaš drugi sin upravo povratio na pod i "možete li molim vas doći po njega".  

A da biste uživali, morate očekivati oboje. I zapamtite, jedno bez drugog ne ide.

Uživati u majčinstvu ne znači uživati u bebi koja histeriše. Jer u tome niko ne uživa. Uživati u majčinstvu znači imati sposobnost da ostanete smireni u perspektivi. Da ne dopustite da vam dan bude uništen, ili čak sledećih 30 minuta, jer je to gubljenje vašeg vremena i energije. Vaše dete može naučiti više od radosnog roditelja, nego od ljutitog.


Pronalaženje radosti u haosu

Ne nervirajte se što vaše dete traži pet igračaka dok prolazi pored izloga dečije prodavnice. Razmislite o svom detinjstvu i igrački koju ste oduvek želeli. Znate li zašto žele igračke? Zato što su mali, a igračke su sjajne kada si mali! Umesto da budete frustrirani, razgovarajte o igračkama koje vole i slušajte njihove glasove. Svaki trenutak izazova koji nam dete ponudi, je prilika da uživamo u njima. Zato pronađite te trenutke.  


Jer ti mali trenuci su veliki trenuci. Često, najvažniji delovi majčinstva prolaze pored nas jer smo fokusirani na pogrešno. Zato ne propustite slatkoću jer tražite savršenstvo. Posle osam godina rađanja dece, verujem da je savršenstvo dece u nesavršenosti.


Odabrano sa Baby Chick; prevela i pripremila Ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
6
ISTINA koju prećutkuju sve PREDIVNE MAME
Ja sam potpuno haotična. I želim s tim da se suočim i krenem dalje, jer imam mnogo važnijih stvari kojima moram da se ba...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
MAME KAŽU: Pomoć kod tvrde i neredovne sto...
ISILAX sirup je mnogim roditeljima pomogao u situacijama opstipacije i tvrdih i neredovnih stolica kod njihovih mališana...
5





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here