|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ko predaje veronauku u srpskim školama?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 20.1.2020
Veronauku u srpskim školama predaje veroučitelj pravoslavne veroispovesti, koji je završio Pravoslavni Bogoslovski fakultet. Nekada su versku nastavu predavali sveštenici zbog smanjenog broja kadra. Danas ima dosta svršenih bogoslova, pa versku nastavu predaju civili.

image
/11



 

 

Razgovarali smo sa Sanjom Ilić, nastavnikom veronauke u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Požarevcu.

 

 


Učite decu hrišćanskim vrednostima i… čemu još?

- Samo hrišćanskim vrednostima ih učimo. A hrišćanske vrednosti su utkane u sve pore ljudskog života.



Koliko je tradicija prisutna na časovima veronauke?

- Tradicija je prisutna na časovima veronauke, jer su svi crkveni običaji iznikli iz Crkve. Ti crkveni običaji su vezani za praznike koje proslavljamo na bogosluženjima.



Kada bi Vas sedmogodišnje dete pitalo „kako smo svi nastali“ šta biste mu odgovorili?

- Pošto su kod mene na veronauci česta ta pitanja kako smo mi nastali, uvek odgovaram da je nas Bog stvorio. U to verujem i to im prenosim, jer je dužnost veroučitelja da govori Istinu.



Ko donosi odluku da li će dete pohađati časove veronauke ili građanskog vaspitanja, i da li se dete nešto pita? 

- U osnovnim školama roditelji svojim potpisom, a opet uz dogovor sa svojim detetom  (ako roditelji poslušaju glas deteta) odluči koji od obaveznih izbornih predmeta će njihovo dete da izučava jedne kalendarske godine. U srednjim školama stvar je malo drugačija. Srednjoškolcima je dozvoljeno da sami izaberu koji predmet će da izučavaju tokom godine. I za osnovnu i za srednju školu važi pravilo koje je Uredbom donešeno da svake godine učenik može menjati izbor. Jedne godine može da uči versku nastavu, a onda sledeće da uči građansko vaspitanje. I obrnuto.



Da li deca islamske, katoličke, jevrejske ili koje druge vere koja ne žele da izučavaju pravoslavni katihizis, a školuju se u sredinama dominatnog pravoslavlja, kao jedino rešenje imaju pohađanje građanskog vaspitanja?

- Ukoliko na nekom podneblju ima veći broj pomenutih veroispovesti obezbeđen im je nastavnik verske nastave. Ukoliko je manji broj, ti učenici pohađaju građansko vaspitanje.



Na koji način ocenjujete đake i da li ocene utiču na prosek? 

- Na verskoj nastavi nema brojčanog ocenjivanja. Primenjuje se opisno ocenjivanje, odnosno - ističe se, dobar i zadovoljava. Za mene su sva deca ista tako da se kod mene sva deca ističu.



Da li svoje učenike vodite u Crkvu u sklopu nastave?

 - U Crkvu kao na izlet ne, ali ih vodim u Crkvu na nedeljnu ili prazničnu Liturgiju i to nam bude redovan čas, jer je to upravo cilj veronauke. Samo kroz zajednicu sa drugim čovekom možemo otkriti da je čovek neprocenjivo blago od koga zavisi naš život. Upravo se to otkriva na Liturgiji. 



Da li je i na koji način moguće uraditi ozbiljnu analizu efekata nastave veronauke? 

- Niko se nije ozbiljno bavio analitikom.



Da li smatrate da nastava može da se unapredi i na koji način?

- Nastavu verske nastave unapređuje svaki veroučitelj svojom kreativnošću.



I za kraj, šta dete dobija učenjem veronauke?

- Dete na verounauci dobija šansu da svet i život vide sasvim drugim očima.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
9
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
6
Pomoć logopeda u pripremi za školu
Ukoliko se ne otklone poteškoća u govoru pre polaska u školu dete može imati niz problema u savladavanju školskog gradiv...
4
DEČIJI IMUNITET
IMUNITET predstavlja odbrambeni sistem organizma. U zavisnosti od njegovog statusa i pravilnog funkcionisanja predstav...
4





Udar na novčanike: Koliko koštaju udžbenic...
Okvirne cene udžbenika za niže razrede osnovne škole određene su na osnovu spiskova OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota ko...
Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here