|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Kokice imaju više antioksidanata od voća i povrća

Blic online (www.blic.rs), 26.3.2012
Kokice su već okarakterisane kao odlična namirnica sa malo kalorija, a novost je da ova grickalica sadrži više antioksidanata od voća i povrća.

image
/11


 

Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije.



Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.



Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.



Hranljivost kokica su proučavali naučnici sa Skrenton univerziteta u Pensilvaniji, a svoje otkriće su predstavili na konvenciji Američkog udruženja hemičara u San Dijegu.



Ipak, oni upozoravaju da ljudi ne smeju zameniti neophodnih pet porcija voća i povrća u toku dana kokicama, jer u njima nema veoma važnih vitamina i minerala.



- Kokice su odlična užina. To jedina namirnica koja sadrži 100 odsto celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak iako se kupovne žitarice reklamiraju kao "celo zrno", to se odnosi samo na 51 odsto mase proizvoda- rekao je Džo Vinson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.



Jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama.



- Prosečan čovek dnevno unese samo pola neophodne doze žitarica sa celim zrnom, a kokice mogu da popune taj nedostatak na veoma prijatan način- zaključio je Vinson koji upozorava i da je veoma važno kako se kokice pripremaju.



Kada se kokaju na vatri ili ringli imaju malo kalorija, dok one spremljene u mikrorerni imaju duplo više kalorija.

 

26. mart 2012.
Kompletan tekst pročitajte na
www.blic.rs 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
5
Koristite lekovitu snagu meda
Bilo da je reč o drevnoj Kini, Egiptu ili antičkoj Grčkoj - med je svakako jedno od lekovitih sredstava sa najdužom medi...
3
Žlezde se upale zbog dehidratacije
Klinička slika sijaloadenitisa obuhvata otok zaušne, podvilične, podjezične regije, zatim otežano i bolno gutanje
3
IZABRANI NAJBOLJI NA KONKURSU „DVA LICA SU...
Dvadeset škola osvojilo UV indikatore, pet odeljanja izlet, a jedno odeljenje očekuje nagrada u iznosu 250 000 dinara za...
3





Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...



Anketa

carski rez
minnica

Za koju anesteziju/analgeziju mislite da se bolje podnosi?

spinalna (66%)

totalna (34%)


Ukupan broj glasova: 59

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here