|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Kokice imaju više antioksidanata od voća i povrća

Blic online (www.blic.rs), 26.3.2012
Kokice su već okarakterisane kao odlična namirnica sa malo kalorija, a novost je da ova grickalica sadrži više antioksidanata od voća i povrća.

image
/11


 

Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije.



Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.



Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.



Hranljivost kokica su proučavali naučnici sa Skrenton univerziteta u Pensilvaniji, a svoje otkriće su predstavili na konvenciji Američkog udruženja hemičara u San Dijegu.



Ipak, oni upozoravaju da ljudi ne smeju zameniti neophodnih pet porcija voća i povrća u toku dana kokicama, jer u njima nema veoma važnih vitamina i minerala.



- Kokice su odlična užina. To jedina namirnica koja sadrži 100 odsto celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak iako se kupovne žitarice reklamiraju kao "celo zrno", to se odnosi samo na 51 odsto mase proizvoda- rekao je Džo Vinson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.



Jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama.



- Prosečan čovek dnevno unese samo pola neophodne doze žitarica sa celim zrnom, a kokice mogu da popune taj nedostatak na veoma prijatan način- zaključio je Vinson koji upozorava i da je veoma važno kako se kokice pripremaju.



Kada se kokaju na vatri ili ringli imaju malo kalorija, dok one spremljene u mikrorerni imaju duplo više kalorija.

 

26. mart 2012.
Kompletan tekst pročitajte na
www.blic.rs 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 načina da ojačate imunitet ove zime
Ne postoji čarobni štapić koji će ojačati vaš imuni sistem, ali ovih 5 navika će vam pomoći da izgradite jak imuni siste...
18
RECEPT: Obloge od kupusa pomažu kod mnogih...
Vekovima unazad se kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina na koži. Njegova anti-inflamatorna svojstva se koriste za...
5
Kako i zašto treba da pripazimo na unos sl...
Većina ljudi jede slatkiše i grickalice u skoro svim prilikama, nezavisno od toga da li su gladni ili ne, u društvu ili ...
3
Svako šesto dete i svaka treća žena žrtve ...
U Srbiji su danas svako šesto dete i svaka treća žena žrtve porodičnog nasilja, upozorio je ministar rada i socijalne po...
3





Divne dinje
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae.
Kesten kao lek
Pitomi kesten ili castanea sativa je visoko drvo sa bujnom i velikom krošnjom, poreklom iz jugoistočne Evrope i Male Azi...



Anketa

Da li biste nazvali devojcicu Emina?
pisuljica

pitam zbog toga sto ima arapsko poreklo, pa ne znam... mada sam negde pronasla da je latinsko...

Sta ima veze, ako ti se svidja daj (68%)

Ne! (32%)


Ukupan broj glasova: 158

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here