|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kome smetaju bebe u Srbiji?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 20.3.2016
Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija!

image
/11


Maja Bukvić, majka dvoje dece iz Požarevca, ispričala je da u zgradi u kojoj živi ima 30 stanova i sedam beba, pa majke tokom dana ostavljaju kolica za decu u hodniku zgrade.

“Juče kad sam se vraćala sa decom iz vrtića, na ulaznim vratima pojavila se nalepnica – zabranjeno za dečja kolica. Mi u zgradi nemamo podrum ni lift, pa je veliki problem majkama da po nekoliko puta dnevno dižu i spuštaju kolica”, kaže sagovornica lista “Alo”.

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i to što su neki roditelji završili na saslušanju u Prekršajnom sudu, jer su ostavili dečja kolica i bicikl u hodniku zgrade, ispred svojih ulaznih vrata. Naime, dovoljno je da samo neko od komšija pozove komunalnu policiju, koja po prijavi izalazi na teren, fotografiše kolica, posle čega roditeljima u roku od nekoliko dana stiže poziv da se jave na saslušanje.

- Izgleda da su komunalnoj policiji jedini problem dečja kolica. Ne prođe nijedna nedelja, a da nekom roditelju ne pokucaju na vrata. Kad odem na saslušanje, objasne mi da se hodnik tretira kao zajednička prostorija i da tu stanari nemaju pravo da drže lične stvari - priča za „Alo!“ Marija Savić iz Beograda.

I Mira Maravić (65) iz Beograda kaže da ne razume te koji prijavljuju roditelje koji drže kolica u hodniku zgrade.
- Šta nekome smetaju kolica. Da je sreće, pa da su na svakom spratu po jedna. Ne može ni muškarac, a kamoli žena, da vuče dete i kolica od 15 kilograma gore-dole nekoliko puta dnevno - ogorčena je Maravićeva.

Angelina Radulović, članica Udruženja “Roditelj” i majka troje dece, kaže za da živimo u društvu u kojem je pristojnije buljiti u mobilni telefon tokom razgovora, nego podojiti dete u kafiću i da su svi glasni kad su u pitanju dečja prava, ali da suštinski, kao društvo, malo toga činimo da podržimo porodicu.

“Mi kao društvo nemamo razvijenu svest o važnosti porodice, roditelji su diskriminisana grupa i od države, što ovaj zakon i dokazuje, i od pojedinaca”, napominje ona.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ušao je u skupšinsku proceduru početkom godine. Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da zakon donosi 19 novina i da u “život zgrada” unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine.

Međutim, zakon ne pravi razliku između šporeta, ormara ili frižidera, koje nesavesni stanari ostavljaju mesecima na hodnicima, i dečjih kolica i bicikala, jer se smatra da i jedni i drugi ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Tako su dečja kolica stavljena u isti koš sa glasnim puštanjem muzike, pevanjem, lupanjem u zidove i neplaćanjem troškova za održavanje zgrade, jer su kazne za sve ove “prekršaje” do 50.000 dinara.

Izvor: Alo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
LEPE VESTI: Produžava se porodiljsko bolov...
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega z...
8
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4
FONTANELA: Šta treba da znate o bebinoj glavi
Fontanele su mekana mesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gde kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba la...
4





Spas za neiskusne roditelje - Nastavak pro...
photo
Na radost svih roditelja beba nastavlja se projekat Telefonom do saveta za zdravo i negovano odojče Halo beba, koji spro...
Poslednji rok za povraćaj PDV za bebi opremu
Poreska uprava Republike Srbije obaveštava da je naredni rok za predaju zahteva za refundaciju PDV kupcu hrane i opreme ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here