|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu

Baby Planeta, 7.2.2018
Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje pogađa i decu i odrasle. Iako može da se javi u svakom uzrastu, smatra se da se ova bolest u 40-60 odsto slučajeva javlja kod osoba mlađih od 16 godina, podjednako kod oba pola. O načinima kako psorijaza može da se tretira razgovarali smo sa prim. doktorom Goranom Isailović, dermatovenerologom.

image
/11


Iako još uvek nije do kraja razjašnjeno šta je uzrok nastanka psorijaze, stručnjaci smatraju da infekcije, stres pa čak i pojedini lekovi mogu da budu okidač za psorijazu, a slažu se da je ipak glavni uzročnik - genetski faktor.

- Psorijaza je genetski uslovljena  bolest.  Smatra se da oko 10 odsto svih ljudi ima gen za psorijazu, a da se ona manifestvuje kod  oko 20 procenata onih koji imaju genetsku predispoziciju - pojašnjava dr Isailović. -  Kao genetski uslovljena bolest psorijaza se ne može izlečiti, ali može da se zaleči. To znači da osobe sa manifestnom psorijazom mogu da se prevedu u grupu onih koji imaju genetsku predispoziciju, ali nemaju manifestno oboljenje. Slikovito rečeno možemo „zaključati gene“.


Kako navodi sagovornica Baby planete, provocirajući faktori za otključavanje gena i pojavu manifestne bolesti jesu stres, neadekvatna ishrana, neki lekovi ili oboljenja. Bolest nije infektivna ni zarazna, ne prenosi se kontaktom, već nasleđem. Ukoliko jedan od roditelja ima manifestnu psorijazu, verovatnoća da potomak oboli iznosi 17 odsto u odnosu na 10 odsto u opštoj populaciji), ako oba roditelja imaju manifestnu psorijazu,  mogućnost pojave ove bolesti kod dece raste na čak 50 do 60 procenata. I kod atopijske konstitucije, na primer, takođe imamo genetski faktor, ali su to dva različita oboljenja i u pitanju su različiti geni koji ih aktiviraju.


Za psorijazu su karakteristična dva dijagnostička znaka, odnosno fenomena, kaže dr Isailović:

- Prvi fenomen je takozvana kap sveće: kada se skvama na površini kože zagrebe, ona podseća na kap sveće, postaje jasno vidljiva.  A drugi je poznat pod imenom „krvava rosa“, kada se drvenom spatulom grebe po koži i skine skvama, ljuska, na crvenoj površini pojavljuje se tačkasto krvarenje kao krvava rosa. Obično te promene nisu praćene svrabom.


Psorijaza se u dečjem uzrastu najčešće javlja u obliku psoriasis guttata, crvenih pločica sa sedefastim skvamama (ljuskama) u vidu kapljica kiše. Psoriasis guttata  obično prati streptokokne angine i prolazi sa lečenjem angine. Kod dece mogu da se pojave i promene u vidu psorijaze na dlanovima, tabanima i noktima.

- Takođe, promene na kosmatim regijama po tipu sebopsorijaze mogu da se jave u najranijem uzrastu i sa početkom aktivnosti lojnih žlezda - dodaje dr Isailović.


Roditelji posebno treba da imaju na umu da različita psihička stanja i stres mogu da budu provocirajući faktor za ispoljavanje bolesti, ali i sama pojava simptoma i pogoršanje stanja deci može da pričinjava psihološke i emotivni probleme. Ako se promene javljaju na stopalima, dolazi do problema pri hodu, a u slučaju da su na šakama, do pucanja kože i bolova.


Terapijski pristup lečenju psorijaze mora biti različit za svakog pacijenta, zavisno od oblika i rasprostranjenosti oboljenja. Kako kaže dr Isailović, dobar deo lečenja sastoji se u borbi protiv provocirajućih faktora.

- Takođe, primenjujemo lokalne preparate -kortikosteroide, analog vitamina D, katrane, aloju, salicilnu kiselinu. U lečenju se koriste i fototerapija kao i biološki topikalni lekovi. Interesantno je da među Eskimima,  koji se hrane isključivo sirovom ribom, nisu zabeleženi slučajevi manifestne psorijaze, čak iako postoji genetska predispozicija - kaže dr Gorana Isailović i dodaje da kod dece mora postojati dodatni oprez kada je terapija u pitanju: -  Kod dece moramo biti oprezniji u primeni opšte terapije gde se daju lekovi kao što su metotreksat, acitretin iz grupe retinoida, ciklosporin i biološki parenteralni lekovi.

 


Posebna nega i more

Kod svih obolelih nezi kože mora da se posveti posebna pažnja. - Za negu kože koriste se posebni  emolijentni  i hidratišući kremovi, kupanje se preporučuje do tri puta nedeljno - navodi dr Isailović. - Takođe, boravak na moru može doprineti boljoj kontroli bolesti.

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na shop.aksa.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pravila za prvu pomoć
Nezgode se deci obično ne dešavaju u saobraćaju nego kod kuće ili napolju, u igri. Na sreću, roditelji su uglavnom u bli...
5
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
LABKOVSKI: 10 grešaka kojim vam je majka u...
Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade skoro sve...
4





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here