|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mama, a zašto je voda mokra? Saznajte odgovor

Blic online (www.blic.rs), 19.9.2011
Četvoro od petoro roditelja ne zna odgovor na katkad neobična dečja pitanja. Bilo da vašeg mališana zanima šta čuva ribe od munje ili zašto su neki ljudi naporni, najvažnije je detetu dati odgovor primeren uzrastu, ali i ne izbegavati odgovore.

image
/11


 

Jedna od najvećih dečijih zagonetki je: "Zašto je voda mokra".

 

Ako ne znate odgovore na neka dečija pitanja recite da ćete se raspitati

 

MOKRA VODA

Da dete ne bi zbunili pričom o silama među molekulama odgovornim za tekuće stanje, recite da je voda mokra jer nije ni prehladna ni pretopla. Da je prehladna pretvorila bi se u led, a da je prevruća bila bi para.

 

MUNJE I RIBE

Ako vas dete pita zašto pri udaru munje u more ne uginu sve ribe, recite mu da se u tom slučaju elektricitet proširi po jako velikoj površini. Tada može biti opasno samo za ribe pri vrhu, a one su prilično retke.

 

ZAŠTO JE MESEC VIDLJIV I DANJU?

Jedna od komplikacija koja može da vas navede da se zapetljate sa objašnjenjima. Najjednostavnije je da kažete da je Mesec uvek na nebu, kao i Sunce, ali ono je mnogo sjajnije, pa ga "nadjača" svetlošću. Tako se i svetlo na semaforu nekad ne vidi zbog jakog sunca.

 

KAKO PTICE NE DRMA STRUJA?

Ptice na električnim kablovima ne može da "udari" struja, osim ako istovremeno ne dodirnu žice različitog napona ili zemlju i žicu. Detetu obavezno objasnite uz ovaj odgovor i koliko je opsano igrati se strujom i da nikako ne pokušava neke stvari koje mogu ptice.

 

ZAŠTO SVI UMIRU?

Smrt je jedno od najitrigantnijih pitanja. I najtežih za objašnjenje jer deca treba da prihvate smrt bez stresa, sa strahom koji je neprimeren njihovom uzrastu. Zato je, smatraju stručnjaci, najbolje da kažete da kada bi svi živeli večno, ne bi bilo mesta za nove ljude na planeti.

 

2. septembar 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Roditeljstvo je teško ako ga dobro radiš
“Generacija infantilnih majki koje sebi dopuste izlazak u klub u degutantnoj odeći i ne vide da je majčinstvo predivna s...
7
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
6
Kako naučiti svoje dete šta da radi ako se...
Ovo nije nešto što deci govorite samo jednom i to je to. Ovo je nešto na šta deca moraju stalno da se podsećaju.
6





Recept za čarobni porodični decembar
Da li ste i vi poželeli da decembar bude posebno magičan za vašu porodicu? Da ga provedete zajedno i da se neizmerno zab...
Deca vole kada su im mame lepe
Dečiji psiholozi tvrde da deca vide mnogo više stvari na vama nego što pretpostavljate. Osim što osećaju vašu sreću i bo...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here