|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Majčinstvo je: odgovor na oko 300 pitanja dnevno

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.1.2023
Smešno je kako su se stvari okrenule. Tišina zbog koje sam bila toliko zabrinuta ispunjena je sada neprestanim brbljanjem. Često mi postavlja pitanja o stvarima koje mi na pamet ne bi pale i na koja, sasvim iskreno, nisam kvalifikovana da odgovorim.

image
Moj mali brbljavac ima višak misli i pitanja koje očajnički želi da podeli. Foto: Freepik.com
/11


Tipično jutro u našem domu počinje brbljanjem, čim ujutru protrljaju svoje okice i nastavlja se sve dok im se vrata spavaće sobe ne zatvore pred spavanje. Jednom sam pročitala da većina predškolaca postavlja oko 300 pitanja dnevno Pa, sigurna sam da je moje dete čulo ovaj podatak i pokušava da popravi prosek.


Znam da ću jednog dana, a taj dan nije daleko, moliti svoje dete da razgovara sa mnom. Tinejdžerske godine (i predtinejdžerske godine, ako je moja devetogodišnja pastorka pravi pokazatelj) biće potrošene na pokušaje da im izvučem jednu jedinu reč iz usta pre nego što žureći odu sa svojim prijateljima. Prisećaću se ovih dana i želeću da ih mogu dobiti nazad. To će biti "jednog dana". A danas...


  • Mogu li dobiti sok?
  • Gladan sam.
  • Šta radiš?
  • Mogu li da idem kod bake?
  • Hoćeš li u kupatilo?
  • Šta radiš u kupatilu?
  • Mogu li da uđem u kupatilo?
  • MAMA! MAMA! MAAAMA!


A danas, ovog trenutka, volela bih sekund tišine.

 

PROČITAJ JOŠ: Razigrane bebe brže progovore

 

Sećam se da sam, ne tako davno, mislila da moje dete nikada neće progovoriti. Bila sam pod stresom i veoma zabrinuta za njegov razvoj govora. On je tada imao oko dve godine i jedva sam mogla da izvučem više od 'mama' iz njega.

Kao zabrinuta majka koja je prvi put dobila dete, pretraživala sam internet kako bih shvatila šta se dešava sa mojim slatkim dečakom. Traženje informacija na internetu umesto da razgovaram sa svojim doktorom bilo je upravo ono što me je moj partner upozorio da ne radim. 


"Odvedite ga što pre kod logopeda!"

„Moje dete je znalo abecedu sa godinu dana! Zar niste čitali svom detetu?"

„Rođaka mog najboljeg prijatelja je ignorisala kašnjenje govora svog sina, a on sada ima 35 godina, i mrzi svoj posao. To je sve majčina greška"


Možda malo preterujem, ali komentari su bili jednako zastrašujući. U tom periodu svog života, kao neiskusna i preplavljena majka kakva sam tada bila, osećala sam se kao potpuni promašaj. Nisam mogla a da ne pomislim da možda sada ne bi bila u ovoj nevolji, da sam mu čitala svaki dan dok je bio u materici, umesto što sam gledala Netfliks.


Kada sam svom partneru ispričala svoje brige, odgovorio je kao što to često čini u ovim situacijama. "On je dobro."

Ova njegova izjava uopšte nije zaustavila moju strepnju. Međutim, bio je u pravu. Naše dete je bilo dobro. Bez obzira na to kako je napredovao njegov razvoj i šta god da se dešavalo na tom putu, mi bismo to prihvatili, i on bi bio dobro.

Dve godine kasnije usta mog sina neprekidno rade kao slavina koja curi u našoj kuhinji (trebalo bi da dodam to na svoju listu obaveza.) Njegov razvoj je napredovao, a sva moja briga ništa nije promenila (osim što mi je dodala par novih sedih dlaka, koje ponosno nosim).

 

PROČITAJ JOŠ: Ne branite deci da pitaju i plaču

 

Moja 4-godišnja beba, moj mali brbljavac ima višak misli i pitanja koje očajnički želi da podeli:


"Da li je danas moj rođendan?"  

"Imaš li posla?"  

"Hoćeš li mi kupiti igračku?"  

„Da li je uskoro moj rođendan?“ (Da. Opet o rođendanu.)  

„Možeš li da mi napraviš palačinke?“   

"Ne volim palačinke." (Šta?)  

„Da li je beba beba?“ (Opet... šta?) 

 „Zašto beba plače?“  

„HRANITE BEBU MLEKOM IZ SIKE!“  

"Želim da idem u park." 

"Da li je moj rođendan?"  
"Imate li posla?"  
"Hoćeš li mi kupiti igračku?"  
„Da li je uskoro moj rođendan?“ (Da. Opet o rođendanu.)  
„Možeš li da mi napraviš palačinke?“   
"Ne volim palačinke." (Šta?)  
„Da li je beba beba?“ (Opet... šta?) 
 „Zašto beba plače?“  
„HRANITE BEBU MLEKOM IZ SIKE!“  
"Želim da idem u park.""Imate li posla?"  
"Hoćeš li mi kupiti igračku?"  
„Da li je uskoro moj rođendan?“ (Da. Opet o rođendanu.)  
„Možeš li da mi napraviš palačinke?“   
"Ne volim palačinke." (Šta?)  
„Da li je beba beba?“ (Opet... šta?) 
 „Zašto beba plače?“  
„HRANITE BEBU MLEKOM IZ SIKE!“  
"Želim da idem u park.""Da li je danas moj rođendan?"  "Imaš li posla?"  "Hoćeš li mi kupiti igračku?"  „Da li je uskoro moj rođendan?“ (Da. Opet o rođendanu.)  „Možeš li da mi napraviš palačinke?“   "Ne volim palačinke." (Šta?)  „Da li je beba beba?“ (Opet... šta?)  „Zašto beba plače?“  „HRANITE BEBU MLEKOM IZ SIKE!“  "Želim da idem u park."

 

Smešno je kako su se stvari okrenule. Tišina zbog koje sam bila toliko zabrinuta ispunjena je sada neprestanim brbljanjem. Često mi postavlja pitanja o stvarima koje mi na pamet ne bi pale i na koja, sasvim iskreno, nisam kvalifikovana da odgovorim.


Pitanja poput:  

„Zašto je bubamara crvena?“  

„Gde se sve kreće zec napolju?“ (Da li izgledam kao Kristofer Robin?)  

„Ko pravi putnički avion?“ (Tako mi i treba kada sa njim čitam knjigu o avionima, vozovima i automobilima.)  


Zahvalna sam na svojoj sposobnosti da koristim Google i njegovoj nesposobnosti da uradi isto.  

 

PROČITAJ JOŠ: Tepanje - loš govorni model


Ne bih ništa menjala u vezi sa svojim detetom (pa, zapravo, možda samo njegovo ciljanje u toaletu). On je jedinstven i volim ga zbog toga.

Ipak, ne bih imala ništa protiv dugmeta za isključivanje zvuka koje bih koristila s vremena na vreme. Uzela bih čak i solo pauzu u kupatilu, bez nove runde od 20 pitanja.  

Realnost je - jedini miran odmor koji ću dobiti ovih dana je kada deca konačno zaspu noću (osim ako ih ne pošaljem kod bake i dede). Mada, šta radim kada ostanem sama? Na telefonu gledam njihove fotografije i nedostaju mi njihova mala lica…


Roditeljstvo. To je divlja vožnja.

Zašto? Jer, prosto je tako. Dosta sa pitanjima. 

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Izvor: Motherly

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

6 činjenica govore da ste promašaj od rodi...
Biti totalni promašaj od roditelja nije uopšte teško. Ne, prema standardima 21. veka i milionima “studija” i “religija” ...
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
5
Dete i bicikl
Iako vam se možda čini da vaše dete potpuno »nadzire« svoj bicikl i dešavanje u okolini, ne zaboravite da deca do šeste ...
5





Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
Devedesetih nismo imali za igraonice, već ...
Glumac Ivan Mihailović je pre par dana napunio 33. godine i na svom Instagramu podelio sećanje jedan od rođendana koji ...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here