|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najčešće anomalije fetusa na bubrezima

Blic online (www.blic.rs), 28.6.2011
Lekari u Srbiji će prvi put dobiti vodič za lečenje jedne od najčešćih urođenih anomalija bubrega kod još nerođene dece.

image
/11


 

To će biti realizovano kroz projekat koje je odobrilo Ministarstvo nauke, i to prof. dr Aleksandru Ljubiću, direktoru Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, i prof. dr Zoranu Krstiću iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Anomalije ploda, odnosno antenatalna hidronefroza (ANH), jedna je od najčešćih abnormalnosti koje se otkrivaju prenatalno ultrazvukom kod približno pet odsto svih trudnoća.

 - O značaju prenatalne dijagnostike najbolje govori činjenica da oko 80 odsto fetusa sa hidronefrozom, nema nikakvih znakova i simptoma bolesti. Cilj je da se spreče potencijalne komplikacije. Međutim, nisu svi nalazi patološki. Mnogi su prolazni i bez kliničkog značaja. Pitanje je kako među asimptomatskom decom, razlikovati decu koja zahtevaju nadgledanje ili intervenciju - objašnjava za „Blic“ dr Aleksandar Ljubić.

Pre desetak godina stručnjaci Klinike za ginekologiju u Višegradskoj i Univerzitetske dečje klinike formirali su zajednički konzilijum za anomalije ploda.

Njima se javljaju trudnice iz cele Srbije kod koji postoji sumnja da sa fetusom nešto nije uredu. Dosad je pregledano 1.000 dece sa poremećajima bubrega.

 

1. jun 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Trudnička vakcina protiv gripa štiti i bebe
Novorođenčad čije su majke tokom trudnoće dobile vakcinu protiv gripa su pod manjim rizikom da se zaraze ili da budu hos...
4
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
3





Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?
Mikroplastika pronađena u svakom uzorku po...
Naučnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja mikroplastike na zdravlje, a istraživanje pokazuje da nas ona prati i pre n...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here