|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Nas decu sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih učili su da ćutimo i ne smetamo

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.9.2023
Možda je tajna ravnoteže srećnog deteta i srećnog roditelja skrivena negde između naših generacija i pitam se hoće li ikada doći vreme kada će je neko otkriti.

image
Nekad iza svojih roditelja, sad iza svoje dece. Foto: Freepik.com
/11


Nas decu sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih učili su da ćutimo i ne smetamo, da nikada ne protivurečimo i ne propitujemo, da bespogovorno poslušamo iz prve, da se trudimo da ugađamo roditeljima, da budemo pristojni, tihi, da se ne raspravljamo, da sebe stavljamo na zadnje mesto, da budemo poslušni, požrtvovani, vredni i nevidljivi u društvu nekog bitnijeg.

Odrasli smo u roditelje koji decu uče sve ono što nas nisu učili: da su važna, da kažu što misle, da pitaju, propituju i raspravljaju, da misle svojom glavom, imaju svoj stav i mišljenje i ne boje se boriti za sebe, da je njihova i sadašnjost i budućnost, da se ničega ne boje i da je sve, baš sve ostvarivo ako se dovoljno potrudiš.

Istovremeno moja je generacija masovno nastavila biti onakva kakvu su je učili: uvek maksimalno na usluzi svojoj deci, uvek tri koraka ispred da predvidimo i uklonimo sve prepreke na njihovom putu, uvijek u trci da na vreme pojedu, odspavaju, budu dobre volje; uvek u borbi da dobiju najbolje, najzdravije, najkvalitetnije; uvek spremni da ih zabavljamo, animiramo, podučavamo; žrtvujemo se za njih, pritom ne kukamo i ne žalimo se, dajemo sve od sebe čak i ako smo mrtvi umorni i na izmaku snaga, i to sve tiho, pristojno, požrtvovno i nenametljivo.
Nevidljivo.
Nekad iza svojih roditelja, sad iza svoje dece.
Možda je tajna ravnoteže srećnog deteta i srećnog roditelja skrivena negde između naših generacija i pitam se hoće li ikada doći vreme kada će je neko otkriti.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Mama, sram vas bilo!
Ne znam jeste li primetili da je mame malo-malo pa sramota. Ne, ne mora ona to da kaže, ili pokaže, ali prosto znamo da ...
6
Sve se okrenulo: Deci smeta kad roditelji..
“Ostavi telefon dok razgovaram sa tobom” – zvuči kao rečenica koju bi roditelji izgovorili svom detetu, ali izgleda da j...
6
Tvrdoglavost
Znate ono: usred prodavnice dreka i lupanje nogama samo zato što nećemo da mu kupimo igračku ili slatkiš?
4
Zašto nije dobro imati "drugarski odno...
Takozvano permisivno ili popustljivo roditeljstvo uopšte nije dobro za decu, kažu stručnjaci.
4





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
“Poremećaj pametnog deteta” za koji nikada...
Hiperleksija je kompleksna, ali uopšteno govoreći, to je preuranjena sposobnost čitanja i fascinacija slovima i brojevim...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here