|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Nastavnici i roditelji – partneri i saradnici

Politika, 1.7.2020
Osnovana Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije kako bi udruženi pokretali promene i rešavali probleme školstva.

image
/11



Da bi se podstakla i ojačala saradnja roditelja, prosvetnih radnika i škola, i da bi oni udruženi – za dobrobit dece i obrazovanja, pokretali promene i rešavali probleme ovdašnjeg školstva osnovana je Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije.  

Akronimom zvana NARNS, kao prva i krovna organizacija te vrste u našoj domovini, formirana je u petak.  


Time se obistinila želja klubova roditelja i nastavnika iz 11 gradova: Čačka, Kraljeva, Leskovca, Loznice, Niša, Novog Pazara, Novog Sada, Sečnja, Subotice, Zrenjanina i Beograda.


– Važno je da dete mamu i tatu vidi kao prijatelje i saradnike škole koji obrazovnu ustanovu uvažavaju kao instituciju, a njene zaposlene kao partnere u vaspitanju i obrazovanju učenika. Udruživanjem roditelja i prosvetnih radnika rešavaju se problemi nasilja, loše komunikacije, neprihvatanja različitosti, poteškoća u učenju a time i slabih ocena, neopravdanih izostanaka, neprepoznavanja talenata... Gde nema udruživanja, sukobe se čvrsti stavovi roditelja i nastavnika izgrađeni na pogrešnim osnovama, sagledani samo iz jednog, roditeljskog ili nastavničkog, ugla. A u stvari nastavnici i roditelji jesu na istoj strani, na strani deteta. Bez bliske saradnje roditelja i nastavnika nema negovanja kulture ponašanja, jer deci su uzori prvo mama i tata a odmah za njima učitelji i nastavnici – tim rečima važnost osnivanja NARNS-a dočaravaju članovi leskovačkog Kluba roditelja i nastavnika Olivera Mitić, iz ugla roditelja, i Dejan Cakić, učitelj Osnovne škole „Stojan Ljubić” u selu Kosančić kod Leskovca.

 

I klubovi i asocijacija roditelja i nastavnika plod su inicijative „Partnerski za obrazovanje”, čiji su pokretači Fondacija za otvoreno društvo i Unicef.

 

Na osnivačkoj skupštini NARNS-a, Tatjana Stojić, u ime Fondacije za otvoreno društvo, podsetila je da su u martu prošle godine počeli da rade prvi klubovi koji okupljaju mame, tate, učitelje i nastavnike.  

– Nedostajalo je krovno udruženje. Posle godinu dana posvećenog rada, sada imamo prostor u kome svako može da doprinese procesu demokratizacije i modernizacije obrazovnog sistema u Srbiji. Istovremeno to će biti servis svim nastavničkim i roditeljskim udruženjima i klubovima – ukazala je Stojićeva.  

 

Osnivanjem asocijacije ozvaničeno je partnerstvo nastavnika i roditelja na državnom nivou, kako je zapazila Tanja Ranković, rukovodilac programa obrazovanja Unicefa u Srbiji.


Izvor: Politika.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je to senzorna integracija?
Poremećaj senzorne integracije ili senzorna disfunkcija, podrazumeva neadekvatnu obradu čulnih informacija od strane ner...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
5





Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here