|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naučnici tvrde: Bolje da rodite stariji

Blic žena, 12.5.2013
Brzina stila života, kao i sve češći problemi u začeću, dovode buduće majke u vrlo nezavidnu situaciju – kasni porođaj. Na sreću, samo zdravlje deteta nije uslovljeno godinama majke, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu "Demography".

image
/11


 

Naučna istraživanja su dokazala da sa povećanjem broja godina raste i opasnost od raznih komplikacija po dete. Na sreću, samo zdravlje deteta nije uslovljeno godinama majke, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu "Demography".


Rezultati pokazuju da odrasle osobe čije su ih majke rodile od 35 do 44 godine nisu ništa manje zdrave u svojim 40-tim i 50-tim godinama života nego one čije su majke u trenutku poroda bile stare izmedju 25 i 34 godine.

 

Dok je i dalje tačno da su starije majke izložene većem riziku pobačaja ili pojavi Daunovog sindroma kod deteta, čini se da su trudnoće premladih majki opasnije za zdravlje dece od trudnoće u starijem uzrastu, kaže naučnik s nemačkog "Maks Plank" instituta za demografska istraživanja Miko Mirskila.


Portal Pliva navodi da su naučnici obradili podatke 18.000 američkih majki i dece i uočili da su se zdravstveni problemi podjednako javljali kod odraslih osoba čije su majke bile stare od 25 do 44 godine.

 

Međutim, odstupanja su uočena u zdravlju osoba čije su majke bile mlađe u trenutku porođaja.  

 
Tako su pet odsto više zdravstvenih tegoba imale osobe čije su majke rodile u periodu od 20 do 24 godine, 15 odsto više tegoba odrasle osobe čije su majke radjale u periodu od 14 do 19 godina. 


Najvažniji faktori za dugoročno zdravlje potomstva pokazali su se stepen obrazovanja majke i broj godina koje je živela posle porodjaja, što naučnici objašnjavaju lakšim savladavanjem stresa zbog gubitka majke. 

 

Izvor: Blic.žena 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Biohemijska trudnoća
Šta je biohemijska trudnoća, kako se utvrđuje, zašto se javlja… Najčešća pitanja vezana za biohemijsku trudnoću!
6
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
4
VIDEO: Razvoj i rast bebe praćen 4D ultraz...
Neverovatna 4D ultrazvučna tehnologija omogućila je da vidimo kako se razvija i raste beba kroz nedelje trudnoće.
3
Gorušica - neprijatan pratilac trudnoće
Jedno od veoma čestih stanja koja prate trudnoću jeste i gorušica. Razlog za pojavu gorušice jesu i hormonske promene u ...
3





Trudnoća može da bude zarazna među prijate...
Trudnoća prijateljice pozitivno utiče na želju za detetom, zaključili su autori istraživanja objavljenom u naučnom časop...
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here