|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Verovatnoća da potomstvo ima autizam, šizofreniju i leukemiju, raste sa starošću očeva

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.2.2024
Poznato je da odlaganje očinstva može da nosi rizike po decu, ali do sada se nije pominjala starost očeva.

image
Ovi rizici ne znače da kasno roditeljstvo ne može biti ispunjavajuće ili uspešno, ali je važno biti svestan potencijalnih izazova kako bi se donosile informisane odluke. Foto: Freepik.com
/11


Odlaganje roditeljstva može imati različite posledice kako za roditelje, tako i za decu. Osim što i žene i muškarci mogu doživeti smanjenje plodnosti sa godinama, stariji roditelji mogu imati manje energije za svakodnevne zahteve roditeljstva.

Starije majke, takođe, imaju veći rizik od komplikacija u toku trudnoće i porođaja, kao što su gestacijski dijabetes ili hipertenzija.

Deca starijih roditelja mogu se suočiti sa psihološkim pritiskom ako njihovi roditelji dožive zdravstvene probleme ili umru dok su oni još mladi.

Ovi rizici ne znače da kasno roditeljstvo ne može biti ispunjavajuće ili uspešno, ali je važno biti svestan potencijalnih izazova kako bi se donosile informisane odluke.

Pored svega ovoga, naučnici su nedavno ustanovili da deca rođena od starijih očeva mogu imati veći rizik od mentalnih bolesti i kašnjenja u razvoju.

I muškarci imaju biološki sat

Plodnost opada sa godinama, a verovatnoća da potomstvo ima autizam, šizofreniju i leukemiju, raste sa starošću očeva.

Poznato je da odlaganje očinstva može da nosi rizike po decu, ali do sada se nije pominjala starost očeva. Vantelesna oplodnja se ne nudi ženama starijim od 42 godine, ali ne postoji dogovorena definicija „starih” kada su očevi u pitanju.

Mada ima mnogo primera, pogotovo u poslednje vreme, da stari, uspešni i poznati očevi dobijaju decu u poznim godinama, istraživači su se fokusirali na to kako starost muškarca negativno utiče na kvalitet sperme.

Veliki sistematski pregled objavljen 2015. godine, u kojem je analizirano 90 odvojenih studija u kojima je učestvovalo više od 90.000 subjekata, ustanovio je da je starost muškarca negativno uticala izgled sperme, kretanje spermatozoida i njihovo oštećenje.

Dokazano je i da je kod starijih muškaraca veća verovatnoća da će se završiti spontanim pobačajem ili prevremenim porođajem.

Stariji očevi su, takođe, imali veću verovatnoću da imaju decu sa urođenim manama kao što su rascep usne ili rupa u dijafragmi, a šanse se povećavaju sa svakom godinom starosti oca.

Neki kanceri kod dece, takođe, postaju učestaliji što su očevi stariji. Studija matičnog registra rođenja gotovo 2 miliona dece u Danskoj, pokazala je da se oboljevanje od određene vrste leukemije u detinjstvu povećava za 13 odsto na svakih pet godina starosti očeva. Rizik od raka mozga i raka dojke, takođe, povišen je kod osoba rođenih kod starijih očeva.

Mentalni poremećaji dece starijih očeva

Postoje i neurološke posledice starosti očeva. Među decom očeva koji su imali više od 40 godina na njihovom rođenju, postoji gotovo šest puta veća incidenca autizma, nego kod onih čiji su očevi imali manje od 30 godina, pokazuje jedna studija.

Bebe rođene kod očeva starijih od 50 godina suočavaju se sa do petostruko povećanim rizikom od šizofrenije. Opsesivno kompulsivni poremećaj, ADHD, bipolarni poremećaj – svi su verovatniji, pokazuju istraživanja, ako je otac stariji.

Zašto se to događa, kada je sve više starijih očeva u vestima? Zar Mik Džeger nije dobio dete sa 73 godine, Robert De Niro sa 79 i Al Paćino sa 83 godine? Zar se sperma ne obnavlja svaka 74 dana?

Mnogo toga zavisi od činjenice da se žena rađa sa svim jajnim koja će ikada imati i da do sredine tridesetih, one počinju da se kvare. U pedesetoj godini života, žena se suočava sa potpunim gašenjem svoje reproduktivne sposobnosti.

To ne važi za muškarce, koji su u stanju da se razmnožavaju do kraja života. Međutim, istraživanja sada pokazuju da što duže fabrika sperme radi, veća je verovatno da će greške biti uvedene tokom procesa proizvodnje.

Što je čovek stariji, to će više puta njegove spermatogene matične ćelije biti replicirane. Procenjeno je da će sperma koju je proizveo 25-godišnjak biti podvrgnuta 350 replikacija, dok će sperma 45-godišnjaka imati 750. Svaka replikacija stvara više mogućnosti za grešku. Što znači da će deca starijih muškaraca verovatno imati više genetskih mutacija od onih koja su rođena mlađim očevima.

A pošto sada može da se vidi i koji hromozom potiče od kog roditelja, zna se da oko 80 procenata ovih „de novo” mutacija dolazi od oca, bilo mlađeg ili starijeg.

Muškarci proizvode ogroman broj spermatozoida – oko 2.000 sa svakim otkucajima srca. To je nekoliko miliona dnevno.

Problemi se, međutim, gomilaju kako čovek stari. Matične ćelije dobijaju više mutacija. Izloženost zagađenju u životnoj sredini, uzrokuje oksidativni stres i štetu. Ove stvari, ali i još mnogo toga, mogu delovati na bebe starijih očeva.

 

Izvor: Magazin Politika

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto treba negovati kreativnost dece?
Deca nesputano i slobodno pokazuju kreativnost i maštu kroz tako jednostavne , svakodnevne situacije, Bilo da crtaju ili...
12
Evo zašto nije dobro da budete previše stroge
Deci svakako treba postaviti pravila, ali nije dobro ni da majke budu previše stroge – evo i zašto!
4
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
4
Kako da deca budu zdrava i tokom hladnih dana
Uverenje da prehlada nastaje zbog hladnoće samo je rasprostranjena zabluda. Za kašalj i kijavicu po pravilu su krivi vir...
4





Tata, mogu li da kupim sat tvog vremena?
Dečak je tiho otišao u svoju sobu i zatvorio vrata. Čovek je seo i počeo da se još više ljuti zbog dečakovih pitanja. Ka...
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here