|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Roditelji, ne terajte decu da pojedu baš sve iz tanjira, savetuju stručnjaci

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.4.2019
TREBAJU li roditelji terati decu da pojedu sve sa tanjura, pitanje je koje često muči roditelje čija deca znaju biti izbirljiva kada je hrana u pitanju.
Ključne reči:

image
/11


Teranje deteta da pojede sve nije dobar način, ističu stručnjaci, jer nemaju sva djeca jednak apetit i nekima je previše ono što je pak drugima premalo. Ako je dete sito, ne treba ga siliti ni ohrabrivati da jede još.

Prema jednom istraživanju, prisiljavanje dece da jedu ne čini puno toga pozitivnog za njega. Istraživači sa fakultetu u Mičigenu kažu da kad roditelji vrše pritisak na dete u periodu od dve, tri godine da jede, to ne utiče na njegov rast i nema uticaj na to koliko će kasnije biti izbirljivo.

"Činjenica je da nismo pronašli vezu između vršenja pritiska tokom jela i kasnije izbirljivosti u jelu jer izbirljivost u jelu nije nešto što je promenjivo, baš kao što je teško ukloniti stidljivost kod deteta. Promeniti izbirljivost znači da trebate promeniti pristup, a ne vršiti pritisak na dete", objašnjava dr. Džulija Lumeng, profesorka na Klinici za pedijatriju na Fakultetu Mičigenu.

"Upotreba prisile tokom jela može uzrokovati napetost u vreme obroka i naštetiti vašem odnosu. Ako već morate to raditi, pobrinite se da to bude način dobar za budući odnos s vašim detetom", kaže dr. Lumeng.

Odličan način je da jecu pitate: "Šta ti kaže tvoj stomačić?" Pitajte ih to tokom obroka, ali i kad god vas pitaju za još hrane.

Ako su uvek gladni, dopustite im da pojedu više. Ako, s druge strane, nisu nikad gladni, onda im dajte da jedu manje. Važno je da ih naučite jesti pravilno. Učiti ih kako moraju sve pojesti s tanjira samo da bi dobili nagradu ili desert je pogrešno.

Deca koja slede osećaj sitosti i gladi razviće naviku umerenosti te će je verovatno zadržati tokom celoga života.

Prevod: index

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
17
Majka
Bajke i pripovetke na Ringeraja.rs
4
5 fraza koje roditelji treba odmah da zabo...
Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vaš...
3
Vežbajte motoriku sa najmlađima
Kada napuni dve godine, dete bi već trebalo da ume da drži bojicu, do pete da odabere ruku kojom će pisati, a do šeste d...
3





Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here